RKZ Voorlichting normale zwangerschap en bevalling (zonder medische indicatie)

Wat is medische indicatie zwangerschap?

Gevraagd door: Floris van der Pol  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (74 stemmen)

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie is bijvoorbeeld een stuitligging, keizersnede in de voorgeschiedenis of een hoge bloeddruk. U wordt dan tijdens uw bevalling begeleid door een klinisch verloskundige of arts.

Heb ik een medische indicatie zwangerschap?

Een medische indicatie houdt in dat er extra zorg of controle nodig is tijdens zwangerschap, bevalling of in het kraambed. De indicatie krijgt u bijvoorbeeld als u een bepaalde aandoening of ziekte heeft, zoals een hoge bloeddruk, epilepsie of suikerziekte.

Hoe kom ik aan een medische indicatie?

U krijgt een medische indicatie wanneer uw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan is een medische indicatie bij zwangerschap of de bevalling.

Wat is beter gynaecoloog of verloskundige?

Als je zwanger bent, begeleidt in principe een verloskundige je zwangerschap. Als er een medische indicatie is of als de moeder zwanger is van een meerling, dan begeleidt een gynaecoloog de zwangerschap.

Is zwangerschapsdiabetes medische indicatie?

Ook tijdens de zwangerschap kun je een medische indicatie krijgen. Bekende oorzaken van een medische indicatie zijn hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of groeiachterstand bij de baby.

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een medische bevalling?

Een medische bevalling houdt in dat je een bepaalde medische indicatie hebt en het het verstandigste is om in het ziekenhuis te bevallen. Bevallen op medische indicatie met je “eigen” verloskundige. Aan de hand van bepaalde indicaties kan het zo zijn dat je een medische indicatie hebt om poliklinisch te bevallen.

Hoe verloopt een medische bevalling?

Je verloskundige gaat in haar eigen auto en jullie zorgen zelf voor vervoer. Dat betekent dus dat je bij een poliklinische bevalling dus met weeën in de auto zit. De verloskundige beschikt bij een poliklinische bevalling over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling.

Waarom Gynaecologie?

Bij een gynaecoloog denk je wellicht meteen aan zwangerschappen en bevallingen, maar deze arts doet meer dan dat. Ook vruchtbaarheidsproblemen, incontinentieklachten, verzakkingen, ontstekingen van de geslachtorganen, seksuele problemen en bepaalde vormen van kanker vallen onder het vakgebied van de gynaecoloog.

Wat controleert de gynaecoloog?

De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.

Hoeveel weken zwanger naar gynaecoloog?

Uw eerste afspraak plant u het best in als u 7 of 10 weken overtijd bent. Tijdens de eerste consultatie zal uw gynaecoloog nagaan hoelang u precies zwanger bent, of u zwanger bent van een meerling en zal hij of zij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uitsluiten.

Wat valt onder medische indicatie?

De meeste medicatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt dan alleen het eigen risico. Maar, wat als de medicijnen die jij nodig hebt een gevaar voor je gezondheid vormen en je per se een ander medicijn nodig hebt? Dit noemen we 'medische noodzaak'.

Hoe krijg ik een medische urgentie?

Criteria. Als u permanent ernstige hinder of belemmering in de woning ondervindt door een medische aandoening, kunt u medisch urgent worden. U moet dan (laten) aantonen dat er een oorzakelijk verband tussen uw huidige woonsituatie en uw medische aandoening bestaat.

Wat is een medische noodzaak?

Als jij en je arts vinden dat het voorkeursmiddel in jouw situatie niet het geschikte medicijn is, kan je arts je een ander geneesmiddel voorschrijven. Meestal wordt daarbij aangegeven dat hiervoor een "medische noodzaak" is. De afkorting daarvoor is "MN". Dit wordt op het recept geschreven.

Is een ruggenprik een medische indicatie?

Kun je in Nederland altijd een ruggenprik krijgen

Maar op eigen verzoek, of op medische indicatie, kan een ruggenprik in bijna ieder ziekenhuis dag en nacht gegeven worden. De ruggenprik moet gegeven worden door een anesthesist. Sinds begin 2009 is er een richtlijn ten aanzien van pijnbestrijding bij de bevalling.

Hoeveel tijd tussen weeën naar ziekenhuis?

Meestal doe je er goed aan om eerst je ziekenhuis te bellen, zodat zij kunnen oordelen of het tijd voor je is om te komen. Als het je eerste kindje is, moet je bellen wanneer de weeën elkaar om de 5 minuten opvolgen en zo'n 30 tot 40 seconden duren.

Wat als het niet lukt om zwanger te worden?

Je huisarts schat in hoe groot de kans is om zwanger te worden. Is die kans kleiner dan 3 op de 10, dan kun je naar de gynaecoloog gaan. Soms kun je een behandeling proberen om zwanger te worden, zoals iui of ivf.

Hoeveel keer controle gynaecoloog?

Verloop. Tot 30 weken komt u 1 keer om de 4 tot 6 weken op controle, al of niet gecombineerd met een raadpleging bij uw huisarts of vroedvrouw. Vanaf 30 weken komt u meestal om de 2 tot 3 weken. Na 36 weken zwangerschap komt u (2-)wekelijks.

Hoe vaak op controle bij de gynaecoloog?

Dit kan jaarlijks, twee jaarlijks of drie jaarlijks zijn in het kader van een algemene 'routine' controle maar ook voor advies rond anticonceptie, fertiliteit, menopauze, zwangerschap, 'problemen' met de maandstonden, vaginale infecties en seksualiteit.

Wat aandoen om naar gynaecoloog te gaan?

Heb je een afspraak gemaakt, denk dan na over wat je gaat aandoen. De gynaecoloog zal je immers vragen om je uit te kleden voor het onderzoek. Kies dus kleding waarin je je comfortabel voelt: als je een kort, loszittend kleedje draagt, is de kans groot dat je dit mag aanhouden en enkel wat omhoog moet trekken.

Kan je zomaar naar een gynaecoloog?

Ook zonder verwijzing kun u terecht voor gynaecologisch advies, maar dan zijn de kosten voor eigen rekening. Het bedrag is afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek.

Wat doet een gynaecoloog bij eerste afspraak?

Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent. Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden.

Wat is een gynaecologisch probleem?

Wat is het? Goedaardige gynaecologische aandoeningen zijn aandoeningen van de schaamlippen, vagina, baarmoeder en eierstokken die klachten kunnen geven en vaak een behandeling vragen. Van sommige heb je geen last. Ze worden toevallig ontdekt bij een gynaecologisch onderzoek.

Wat kost bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie?

Kosten bevalling ziekenhuis

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Hoeveel bevallingen zijn medisch?

In totaal bekeek zij 800.000 bevallingen die plaatsvonden in de periode van 2000 tot 2008. In die periode steeg het percentage ziekenhuisverwijzingen voor vrouwen die in verwachting waren van hun eerste kind van 29 procent naar 41 procent. De doorverwijzingen naar het ziekenhuis hadden vooral niet-urgente redenen.

Welke ziekenhuizen kan je bevallen?

In Nederland kun je - in principe - kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.

Volgende artikel
Hoe herken je een kind met ADHD?