Koude uitsluiting in je huwelijkse voorwaarden? De 3 redenen waarom stellen hiervoor kiezen.

Wat is koude uitsluiting huwelijk?

Gevraagd door: ds. Jonathan Willems  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (44 stemmen)

Wat is koude uitsluiting? Wilt u al uw bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreekt u in de huwelijkse voorwaarden 'koude uitsluiting' af. Dat betekent dat u allebei uw eigen vermogen houdt tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Wat is koude uitsluiting wetsartikel?

Er is sprake van “koude uitsluiting” als de echtgenoten in hun huwelijkse voorwaarden hebben geschreven dat er geen enkele gemeenschap van goederen zal ontstaan. Dit betekent dat vermogensrechtelijk het vermogen op naam van een de betreffende echtgenoten privévermogen is.

Wat is het verschil tussen koude uitsluiting en een periodiek verrekenbeding?

Door een verrekenbeding kan het nadeel van de koude uitsluiting voor de niet-verdienende of niet-vermogende partner enigszins gecompenseerd worden. De bedoeling van een verrekenbeding is dat de gezamenlijke inkomsten die niet geconsumeerd worden (de opgespaarde inkomsten dus) verdeeld worden.

Wat is warme uitsluiting?

warme uitsluiting. Aldus wordt betoogd dat partners, ook deze buiten huwelijk voor zover in een duurzame relatie, gelijkelijk moet delen of verrekenen in hetgeen zij tijdens de duur van de relatie uit arbeid hebben opgebouwd.

Wat valt buiten de gemeenschap van goederen?

Alleen de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u samen waren en de toekomstige bezittingen en schulden vallen in de gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen buiten de huwelijksgemeenschap.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat is uitsluiting van gemeenschap van goederen?

Wanneer u bij huwelijkse voorwaarden iedere gemeenschap van goederen heeft uitgesloten, blijven alle goederen en schulden privé. Er ontstaat dus geen vermenging van vermogen en goederen. Als daarnaast ook geen vorm van verrekening van inkomsten wordt afgesproken, spreekt men ook wel van koude uitsluiting.

Wie is eigenaar huis bij huwelijkse voorwaarden?

In huwelijkse voorwaarden kunt u bijvoorbeeld afspreken dat de eigen woning van beiden is, ongeacht op wiens naam de woning staat. Dit heet een zogenaamde gemeenschap van woning. Bij scheiding moet het huis worden verdeeld en heeft u allebei recht op de helft van de overwaarde.

Hoe regel je koude uitsluiting?

Wilt u al uw bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreekt u in de huwelijkse voorwaarden 'koude uitsluiting' af. Dat betekent dat u allebei uw eigen vermogen houdt tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. U hoeft dan niets te delen.

Hoe werkt uithuwelijken?

Uithuwelijken is een oude traditie of gewoonte waarbij partners elkaar niet zelf uitkiezen. Ouders of grootouders maken dan afspraken over trouwen, zonder aan hun kinderen te vragen of zij het eens zijn met die keuze. Zowel jongens als meisjes kunnen uitgehuwelijkt worden.

Waarom valt erfenis buiten gemeenschap van goederen?

Als het huwelijk van uw kind eindigt door echtscheiding, dan valt uw erfenis niet in de gemeenschap van goederen. In dat geval hoeft uw kind de erfenis niet te delen met zijn of haar ex-echtgenoot. Als hun huwelijk eindigt door overlijden van één van hen, dan valt uw erfenis wél in de gemeenschap van goederen.

Wat zijn de nadelen van trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Een nadeel aan huwelijkse voorwaarden is wel, dat de partner die geen vermogen heeft en ook geen inkomen verwerft, er tijdens het huwelijk ook niets bij zal krijgen. De partner zonder inkomen deelt officieel niet mee in de inkomsten van de ander.

Heb ik recht op alimentatie bij scheiding?

Duurde het huwelijk of partnerschap korter dan 5 jaar en heeft u geen kinderen? Dan heeft u net zo lang recht op partneralimentatie als het huwelijk of partnerschap duurde. Duurde uw huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan 5 jaar? Dan heeft u maximaal 12 jaar recht op partneralimentatie.

Waar moet je opletten bij huwelijkse voorwaarden?

Checklist huwelijkse voorwaarden
  • Wel / niet / gedeeltelijk delen van beider vermogens op het moment van trouwen.
  • Wel / niet gedeeltelijk delen van toekomstige schenkingen en erfenissen.
  • Wel / niet / gedeeltelijk delen van inkomsten.
  • Wat wordt de verdeling van de kosten van de huishouding.

Kan ik mijn huwelijkse voorwaarden veranderen?

Tot 1 januari 2012 was voor het wijzigen (of opstellen) van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk de toestemming van de rechtbank nodig. Inmiddels is dat niet meer het geval. Huwelijkse voorwaarden kunnen nu relatief simpel gewijzigd worden bij de notaris.

Wat zijn de huwelijkse verplichtingen?

De belangrijkste rechten en plichten gaan over:
  • de verplichting om elkaar te onderhouden en de aansprakelijkheid voor huishoudelijke schulden;
  • de toestemming die in bepaalde situaties noodzakelijk is van de andere partner;
  • de verzorging en opvoeding van eventuele kinderen;
  • vermogen en bezittingen;
  • pensioen;

Kunnen huwelijkse voorwaarden vervallen?

Tussen echtelieden bestaat geen verjaring. Daarom wordt in de akte huwelijkse voorwaarden vaak een korte vervaltermijn van een jaar overeengekomen. Verrekent men na dat jaar niet dan is de consequentie dat de actie is verjaard en partijen geen verrekening meer kunnen vorderen.

Wat betekent een gearrangeerd huwelijk?

Het concept van 'gearrangeerde huwelijken' wordt gedefinieerd als een huwelijk waarbij de families van de toekomstige echtgenoten een centrale rol spelen bij het regelen van het huwelijk. Beide toekomstige echtgenoten kunnen echter op elk moment hun keuze uitoefenen om al dan niet te trouwen.

Wat is uitgehuwelijkt?

Als je uitgehuwelijkt wordt, kiezen je ouders een partner voor je. Met deze partner moet je trouwen. Als je het er niet mee eens bent, kan dit problemen geven. In Nederland is uithuwelijken niet verboden, maar het wordt niet bepaald geaccepteerd door onze cultuur.

Is uithuwelijken strafbaar?

Uithuwelijken in Nederland

Bij huwelijksdwang oefenen familieleden of de gemeenschap vaak druk uit. Dit kan subtiel tot zeer dwingend zijn. Het uitoefenen van deze dwang is een vorm van huiselijk geweld. Huwelijksdwang kan zelfs strafbaar zijn.

Wat erft de koude kant?

In je testament kun je vastleggen dat de (toekomstige) partners van je kinderen of partners van andere erfgenamen, niet delen in de erfenis die zij van jou krijgen.

Wat is de koude kant van de familie?

Als men spreekt over de koude kant, bedoelt men de aangetrouwde kant, de niet-echte familie. Over het algemeen gaat ons die familie wat minder aan het hart dan de bloedverwanten (zij laten ons koud). Daar komt de uitdrukking 'de koude kant' vandaan.

Kan de koude kant erven?

Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.

Kan je partner je zomaar op straat zetten?

Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.

Wie heeft het meeste recht op de woning bij scheiding?

Wie er in de woning blijft wonen, bepalen jullie in eerste instantie zelf. Kom je er samen niet uit, dan kun je het aan een rechter voorleggen. Als jij en je partner kinderen hebben, is er een grote kans dat de rechter het huis toewijst aan degene bij wie de kinderen meer dan de helft van de tijd wonen.

Wie moet het huis verlaten bij echtscheiding?

Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt over wat er met de woning moet gebeuren, zal meestal één van beide partners de woning voorlopig verlaten. In de meeste gevallen lukt het beide partners wel om hier in onderling overleg afspraken over te maken.