Zo ga je slim om met een erfenis of schenking • Kijker aan Z

Kun je afstand doen van je kindsdeel?

Gevraagd door: Ceylin Koç  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (47 stemmen)

Als je geen erfgenaam wil zijn, dan kun je verwerpen. Verwerpen is wellicht in uw geval een onverstandige keuze omdat daarmee de langstlevende niet enig erfgenaam wordt. Verder kan de vordering u "helpen" fiscaal gezien, bij overlijden van de langstlevende.

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

Langstlevende ouder maakt de erfenis op

De langstlevende heeft gedurende diens leven het volledige beheer over de erfenis die door de overleden partner is achtergelaten. Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen.

Hoe kom ik achter mijn kindsdeel?

Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.

Kan een kind afstand doen van erfenis?

Als een erfgenaam besluit afstand te doen van de nalatenschap, kan het zijn dat de kinderen erfgenaam worden. Wilt u niet dat de kinderen erfgenaam worden, dan moeten de kinderen de erfenis ook verwerpen.

Hoeveel is het kindsdeel bij een erfenis?

Het deel van vader, de helft van de huwelijksgemeenschap, is dan de erfenis. De erfdelen zijn 1/3e deel (twee kinderen en een echtgenote, dus drie erfgenamen) van de nalatenschap. Het kindsdeel is dan 1/3e deel van de erfenis, is gelijk aan 1/6e deel van het gezamenlijke vermogen van de ouders.

27 gerelateerde vragen gevonden

Is kindsdeel belastingvrij?

De vrijstelling voor kinderen is ruim € 20.000. Als u meer erft, dan wordt erfbelasting geheven over het gedeelte dat u erft dat meer is dan de vrijstelling.

Hoeveel erf ik van mijn ouders?

De ouders erven minimaal een kwart (1/4e) van de nalatenschap. Als er dus meer dan 2 broers of zussen zijn, krijgen zij minder dan de ouders. Halfbroers en -zussen erven de helft van wat een volle broer of zus erft.

Wat te doen bij afstand van nalatenschap?

U kunt een erfenis verwerpen met het formulier Verklaring nalatenschap (meerderjarigen). Dit stuurt u naar de rechtbank in het gebied van de woonplaats van de overledene. Met het formulier stuurt u mee: een kopie van een geldig legitimatiebewijs van uzelf.

Hoe doe je afstand van een erfenis?

Als u de erfenis wilt verwerpen, dan legt u een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kunt u ook met een volmacht via uw notaris regelen. Dan hoeft u niet zelf naar de rechtbank. Voor een verklaring bij de rechtbank betaalt u 132 euro griffierecht (tarief 2021).

Wat kost afstand doen van erfenis?

Het verwerpen van een erfenis gaat via de rechtbank. Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2022).

Kan een kind haar kindsdeel opeisen?

Ouders kunnen gerust zijn: kinderen kunnen niets opeisen zolang hun ouders nog in leven zijn. Dat is echt onmogelijk. Een kindsdeel ontstaat pas bij overlijden. Tenminste, áls er al sprake is van een kindsdeel.

Heb je als kind altijd recht op je kindsdeel?

Volgens het huidige recht is het niet mogelijk om uw kind volledig te onterven. Kinderen hebben een speciale positie in het erfrecht. Zij hebben altijd recht op een deel van de erfenis van de ouders; de legitieme portie. Dit is echter niet gelijk aan het kindsdeel, maar de helft daarvan.

Kan ik mijn kindsdeel eerder opeisen?

Mag de langstlevende eerder het kindsdeel uitbetalen? Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.

Kan de langstlevende alles erven?

- Zijn er geen kinderen, geen ouders van de eerststervende, noch broers of zusters en ook geen ooms of tantes, neven of nichten, dan bekomt de langstlevende echtgenoot alles in volle eigendom. - Bij testament kan de eerststervende de langstlevende onterven maar slechts voor de helft van zijn wettelijk erfrecht.

Kan de langstlevende een testament weer veranderen?

U mag uw testament herroepen, ongewijzigd laten, volledig veranderen, een nieuw testament laten maken, herzien of enkele wijzigingen aanbrengen. Wetten veranderen, u verandert en erfgenamen veranderen. Dit kunnen in de loop der tijd goede redenen zijn om uw testament te herroepen bij de notaris.

Kan de langstlevende het testament wijzigen?

Het wijzigen van een testament kan zonder medeweten van uw echtgenoot. Na het overlijden moet dus worden vastgesteld of het langstlevende testament ook echt het laatst gemaakte testament is. Daarnaast moet worden vastgesteld of de erfgenamen uw nalatenschap ook willen aanvaarden.

Hoe kom je te weten of je erfgenaam bent?

In een testament staat wie de erfgenamen van de overledene zijn. Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR).

Kan ik een deel van de erfenis weigeren?

Erfenis verwerpen

U kunt een erfenis weigeren. Dit heet verwerpen. U bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap en niet betrokken bij de afwikkeling ervan. U ontvangt niets, maar u bent ook niet aansprakelijk voor schulden.

Hoe weet de Belastingdienst dat ik een erfenis hebt gekregen?

Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.

Hoe lang duurt de afhandeling van een erfenis?

Hoeveel tijd dat is, verschilt sterk per nalatenschap. In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Hoeveel kost het om je te laten onterven?

Je kan hiervoor bij de notaris terecht. Deze procedure kost tussen 25 en 100 euro, maar is gratis als de netto-activa van de successie lager liggen dan 5.000 euro (in 2022 geïndexeerd tot 5.219,21 euro). Het is de bedoeling dat de notaris de potentiële erfgenaam begeleidt bij het maken van de juiste keuze.

Wat als je niet reageert op een erfenis?

Reageren zij niet dan moet de notaris dit opnemen in zijn verklaring van erfrecht. Vervolgens kan de kantonrechter de erfgenamen een termijn stellen waarbinnen zij zich moeten uitlaten over de wijze van aanvaarden (4:192 BW).

Hoe omzeil je erfbelasting?

Doe een schenking op papier

Wil je graag al bij leven je geld weg geven maar zit het vast in je woning? Dan kun je een schenking op papier doen. Dat is een schenking die je nu doet maar pas bij overlijden wordt betaald. Als je dit goed regelt, dan gaat er geen belasting af.

Hoe weet ik of mijn vader is overleden?

Iedereen is opgenomen in de burgerlijke stand, tegenwoordig de Basisregistratie Personen (BRP) geheten. U zou eens bij een gemeente kunnen vragen of men weet of en hoe u via de BRP te weten zou kunnen komen of uw vader nog leeft.

Welke eigenschappen erf je van je vader?

Papa's lach

Tandgrootte, het formaat van de kaak en de vorm van je tanden zijn allemaal genetisch bepaald, en kinderen kunnen deze karakteristieken van beide ouders erven volgens het American Journal of Physical Anthropology. Echter blijkt de kans groter dat kinderen deze kenmerken van hun vader erven.