Mayo Clinic Minute: What to do when sick with a norovirus (or stomach flu)

Wat is het verschil tussen buikgriep en norovirus?

Gevraagd door: Bram de Koning  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (3 stemmen)

Het norovirus is een virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken. Een infectie door norovirus is een besmettelijke ziekte. Een infectie door norovirus wordt ook wel 'buikgriep' genoemd. Buikgriep komt in Nederland veel voor, vooral in de winter.

Hoe weet ik of ik het norovirus hebt?

Ziekteverschijnselen. Misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree en milde koorts zijn de meest voorkomende klinische symptomen. Er is meestal geen bloed- of slijmbijmenging in de feces. De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen.

Hoe begint norovirus?

Hoe kom ik aan het norovirus? Het norovirus zit in de mond, de darm en vaak op de handen van iemand die besmet is. Het zit vooral in de ontlasting en in het braaksel. Het virus is zo besmettelijk dat het vanuit het braaksel zelfs via de lucht een ander kan besmetten.

Wat moet je doen als je het norovirus hebt?

Gebruik handalcohol die ook het norovirus doodt

Dat geldt ook voor handhygiëne. 'Wanneer je altijd al handalcohol gebruikt en minder vaak je handen wast, dan is het beter om dit te blijven doen. De alcohol moet dan natuurlijk wel het norovirus doden.

Hoe weet je of je buikgriep hebt?

Je hebt gedurende 3 dagen meer dan 6 keer per dag waterdunne diarree. Je hebt al 3 dagen koorts. Je hebt voortdurend diarree en moet overgeven, drinkt weinig drinkt en hebt veel dorst. De diarree is na 1 week niet minder geworden.

37 gerelateerde vragen gevonden

Is buikgriep altijd norovirus?

Nee, buikgriep en griep zijn totaal verschillende ziektes. De 'gewone' griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt veroorzaakt door norovirussen. De griepprik geeft bescherming tegen influenzavirus, niet tegen norovirus en dus ook niet tegen buikgriep.

Wat voor virus heerst er op dit moment?

SARS-CoV-2: 1 keer (13%) Rhinovirus: 1 keer (13%) Para-influenzavirus: 1 keer (13%)

Is cola drinken goed bij buikgriep?

Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.

Wat niet eten bij norovirus?

Voedingsadvies
 • Eet geen rauwe schaal- en schelpdieren, zoals oesters en mosselen.
 • Was groente en fruit grondig onder stromend water.
 • Was je handen goed met warm water en zeep na toiletgebruik, voor voedselbereiding, voor het eten en vooral na het opruimen van braaksel en ontlasting.

Hoe lang in isolatie bij norovirus?

Bij het Norovirus is sprake van 'contact-isolatie'. De isolatiemaatregelen mogen worden opgeheven als u 72 uur klachtenvrij bent. Bepaalde bacteriën of virussen kunnen via handcontact of besmette voorwerpen overgaan naar andere patiënten, bezoekers en medewerkers.

Hoe lang ben je besmettelijk bij norovirus?

Er zitten meestal één tot drie dagen tussen besmet raken en ziek worden. De meest voorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid, soms lichte koorts, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp en braken. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. Het virus zit in ontlasting en braaksel van een besmet persoon.

Wat eten en drinken bij norovirus?

Water, thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Voor jongere kinderen raden we appelsap af, omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden. Een baby moet minstens de helft drinken van wat hij normaal drinkt.

Hoe gevaarlijk is het norovirus?

Is besmetting met het norovirus gevaarlijk? Een besmetting met het norovirus is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Verreweg de meeste mensen zijn na één tot twee dagen ziekte weer op de been. In uitzonderlijke gevallen kan een besmetting met het norovirus tot uitdroging leiden.

Kan ik paracetamol gebruiken bij buikgriep?

U kunt het beste geen medicijnen slikken bij buikgriep. Slik geen middel tegen misselijkheid en overgeven, zoals metoclopramide of domperidon. Deze middelen helpen niet om beter te worden.

Is yoghurt goed bij buikgriep?

Wortelpuree en appelmoes bijvoorbeeld zijn goed tegen diarree. Ook mager vlees (kalkoen, kip, kalfsvlees...) en vis mogen gerust. Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.

Hoe kom je zo snel mogelijk van buikgriep af?

Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze buikgriep. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen zijn na één of twee dagen weer op de been. Na vier dagen zijn de klachten meestal verdwenen.

Welk fruit is goed bij buikgriep?

Geef de voorkeur aan makkelijk verteerbare voedingsmiddelen (crackers, rijst, gekookte wortelen, appels, bananen …) en neem kleinere porties dan gewoonlijk.

Hoe schoonmaken na buikgriep?

Was op een volledig wasprogramma met voorwas en centrifugeren. Wasgoed wat minder/niet zichtbaar bevuild is: wassen op minimaal 40 °C, liefst daarna in de droogtrommel en/of strijken. Gebruik een totaalwasmiddel (dus geen fijnwasmiddel of wasmiddelen die bestemd zijn voor speciale kleuren).

Is appelsap goed tegen buikgriep?

Als uw kind weinig drinkt, geef het dan het liefst ORS of verdunde appelsap (half appelsap half water), dit wordt snel door het lichaam opgenomen. ORS (Oral Rehydration Solution) bevat suiker en zouten. De samenstelling is precies zo gemaakt dat het vocht snel in het lichaam wordt opgenomen.

Is banaan goed tegen buikgriep?

Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.

Hoe krijg ik mijn maag tot rust?

Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.

Welk eten kalmeert de maag?

Hieronder een aantal voedingsmiddelen die de spijsvertering ondersteunen en verzachtend werken voor de maag.
 • dranken: kruidenthee: venkel, kamille, zoethout, rooibos, sterrenmix. ...
 • gefermenteerd voedsel: kefir, biologische volle yoghurt, zuurkool, zuurdesembrood.
 • enzymrijk: papaja, ananas.

Hoe lang is de incubatietijd van buikgriep?

De incubatietijd van buikgriep (de periode tussen het oplopen van het virus en het ervaren van de eerste klachten) is 1 tot 3 dagen. De incubatietijd van buikgriep (de periode tussen het oplopen van het virus en het ervaren van de eerste klachten) is 1 tot 3 dagen.

Welk virus veroorzaakt buikgriep?

Buikgriep krijg je: meestal door een virus: bij kinderen vooral het rotavirus, adenovirus en norovirus. bij oudere kinderen en volwassenen vooral het norovirus.

Wat niet eten bij griep?

9 dingen die je niet moet eten (of drinken) als je griep hebt
 • Koffie. Overslaan omdat: Wanneer je op wat voor manier dan ook ziek bent, maar vooral wanneer je last hebt van je maag. ...
 • Sinaasappelsap. ...
 • Snoep en frisdrank. ...
 • Knapperige snacks. ...
 • Alcohol. ...
 • Melk. ...
 • Gefrituurd of vet eten. ...
 • Pittig eten.