Eating well in your first trimester

Wat is goed voor prille zwangerschap?

Gevraagd door: Sander van der Ven  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 5/5 (46 stemmen)

Foliumzuur krijg je ook binnen met je voeding. Het zit vooral in groenten en volkoren producten. In het begin van de zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig. Foliumzuur slikken maakt de kans op een baby met een open rug extra klein.

Wat te doen bij prille zwangerschap?

In het kort
 1. Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent.
 2. Je krijgt bloedonderzoek en een echo.
 3. Eet gezond. Drink geen alcohol.
 4. Als je rookt: vraag je huisarts om hulp bij stoppen.
 5. Je kunt ook telefonische hulp krijgen voor stoppen met roken.
 6. Slik elke dag een pil foliumzuur en een pil vitamine D.

Wat niet eten bij prille zwangerschap?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
 • Rauw vlees en rauwe melk. ...
 • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
 • (Producten met) rauwe eieren.
 • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
 • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Wat kan je het beste eten begin zwangerschap?

Zwangere vrouwen hebben dagelijks ongeveer 60 gram eiwit nodig. In een beker melk en in 30 gram rood vlees zit ongeveer 10 gram. Goede bronnen van eiwit zijn: mager vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, bonen en linzen, noten, eieren en kaas.

Wat mag je wel en niet begin zwangerschap?

Don'ts tijdens de zwangerschap
 • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
 • Zware dingen tillen.
 • Knellend ondergoed dragen.
 • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
 • Kattenbak verschonen.
 • Zonder handschoenen tuinieren.
 • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
 • Alcohol drinken.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat eten bij 4 weken zwanger?

De dagelijkse basisvoeding voor zwangere vrouwen:
 • Drink voldoende, minimaal 1,5 liter water per dag.
 • 6 plakken brood, het liefst volkoren.
 • Aardappelen, rijst, peulvruchten, pasta (4 stukken of 200 gram).
 • Groenten, vooraf goed wassen (200 gram).
 • Fruit (2 stukken).
 • Vlees, vis, ei en vleesvervangers (100 tot 120 gram).

Welke week vertellen dat je zwanger bent?

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Is avocado goed als je zwanger bent?

Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.

Wat te doen in eerste weken zwangerschap?

In de eerste vier weken van je zwangerschap moet je een eerste afspraak maken bij de verloskundige. Zij houdt gedurende je zwangerschap de gezondheid van jou en je baby in de gaten. De controles vinden in het eerste trimester van de zwangerschap ongeveer om de vier weken plaats.

Wat mag je op brood als je zwanger bent?

Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.

Wat mag je niet doen tijdens innesteling?

Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden. Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn. Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig.

Waar zit veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Hoe herken je een prille zwangerschap?

Een van de meest voorkomende tekenen van vroege zwangerschap zijn misselijkheid en braken. Dat begint vaak zodra het HCG-niveau in het bloed begint toe te nemen. Sommige vrouwen hebben van begin af aan last van erge misselijkheid, terwijl anderen het maar licht hebben of helemaal niet.

Welke week zwaarst zwangerschap?

Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.

Hoe overleef je het eerste trimester?

Onze tips voor een succesvol eerste trimester op het werk
 • Stop een geparfumeerde zakdoek met je favoriete geur in je tas. ...
 • Neem pepermuntjes mee voor als je je wat ziekjes voelt en je niet kan eten.
 • Maak gebruik van lunchpauzes om achter je bureau een poosje in te dommelen terwijl er niemand in de buurt is.

Welke week meeste klachten eerste trimester?

De meeste klachten beginnen vanaf ca. je zesde zwangerschapsweek. Het hCG hormoon heeft rond 12 weken zijn piek. Hierna nemen dan (vaak) de meeste klachten weer af.

Wat moet je doen als je 5 weken zwanger bent?

Misselijkheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijnlijke borsten horen hier bij. Probeer goed naar je lichaam te luisteren, eet kleine beetjes als je misselijk bent en geef toe aan de moeheid. Er verandert veel in je lichaam dat nu voor twee moet zorgen, dus duik lekker op tijd je bed in.

Wat gebeurt er bij 2 weken zwanger?

je baby in week 2 zwangerschap

Na ongeveer 24 uur begint de cel zich te delen en wordt ze door trilhaartjes naar je baarmoeder gestuwd om zich daar in te nestelen. Het duurt ongeveer een week tot de zygote de baarmoeder heeft bereikt. Vanaf deze week wordt de baarmoederhals afgesloten met een slijmprop.

Is banaan goed als je zwanger bent?

Banaan eten als je zwanger bent

Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer.

Wat is een goed ontbijt als je zwanger bent?

Liefst volkoren soorten zoals volkorenbrood, volkoren knäckebröd, mueslibrood of roggebrood. Liefst volkoren en ongezoet zoals muesli of havermout. Gekookt, als puree, gebakken, in stamppot, uit de oven of gepoft. Let op dat je het niet te bruin laat worden.

Is havermout goed als je zwanger bent?

Havermout is altijd goed. Ook tijdens je zwangerschap is havermout een gezond ontbijt, omdat je zo direct veel voedingsvezels binnenkrijgt. Bijna elke Nederlander heeft hier een tekort aan, terwijl deze vezels juist zo belangrijk zijn voor een goede darmflora. Havermout en je zwangerschap gaan dus perfect samen!

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Termijn bij de eerste echo

Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.

Hoe ziet een baby van 5 weken eruit?

De baby in week 5 zwangerschap

Het embryo lijkt meer op een kikkervisje dan op een mensje. Wel ontstaat er deze week een hoofd- en staarteinde. De komende periode is cruciaal voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het hart.

Kun je na 2 weken al zwangerschapstest doen?

Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.

Volgende artikel
Welke datum betaalt DUO?