Heeft kind altijd recht op erfenis?
Gevraagd door: Giel van de Berg | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.5/5 (52 stemmen)
Kinderen hebben een speciale positie in het erfrecht. Zij hebben altijd recht op een deel van de erfenis van de ouders; de legitieme portie. Dit is echter niet gelijk aan het kindsdeel, maar de helft daarvan.
Kan een kind altijd zijn kindsdeel opeisen?
Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij.
Wat erft een onterft kind?
Legitieme portie
Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.
Kunnen kleinkinderen legitieme portie opeisen?
Als een kind is onterfd, dan heeft het zoals gezegd recht op de legitieme portie. Kleinkinderen hebben dan verder geen rechten. Zij zouden ook zonder testament niet hebben geërfd. Op grond van de wet erven de partner (gehuwd of geregistreerd) en de kinderen.
Wat is het minimale erfdeel?
De legitieme portie is de helft van het erfdeel dat een erfgenaam zal ontvangen. Zijn er bijvoorbeeld drie erfgenamen, waarvan jij er één zou zijn, dan heb je recht op een derde deel van de nalatenschap. Word je onterfd, dan heb je alleen nog recht op je legitieme portie. Die is de helft hiervan en dus een zesde deel.
Wat is een niet Opeisbaarheidsclausule?
Een niet-opeisbaarheidsclausule is een bepaling in het testament die voorkomt dat kinderen hun erfdeel voortijdig kunnen opeisen en de langstlevende partner hoge kosten moet maken. De clausule komt onder andere van pas als u ongehuwd samenwoont en kinderen heeft.
Hoeveel is het kindsdeel bij overlijden?
Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.
Welke schenkingen mogen de legitieme portie niet schaden?
Gebruikelijke giften die niet bovenmatig waren, bijvoorbeeld normale verjaardagscadeaus of kleine donaties aan goede doelen, blijven buiten beschouwing. Ook bovenmatige giften die de erflater in de periode van vijf jaar vóór zijn overlijden aan anderen heeft gedaan, zoals aan goede doelen, moeten worden meegerekend.
Hoeveel kan kleinkind erven?
Een kleinkind kan € 21.282,- (in 2021) belastingvrij van grootouders erven. Uw kleinkind krijgt dan na uw overlijden een geldbedrag zonder dat daarover erfbelasting hoeft te worden betaald. Als een kleinkind meer erft dan dit bedrag, vervalt deze vrijstelling niet.
Wie kan legitieme portie opeisen?
Als u als kind onterfd bent, kunt u uw legitieme portie opeisen als u dat wilt. U moet hier dan een beroep op doen bij de erfgenamen. Dat kan met een brief aan de erfgenamen, of aan de executeur, als die er is. U heeft recht op inzage in informatie en stukken om de hoogte van de legitieme te bepalen.
Waar heeft de dochter recht op als ze onterfd is?
Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel. Deze zijn de eigendom van de twee kinderen die niet zijn onterfd. Het onterfde kind moet het bedrag van 25.000 euro binnen 5 jaar na het overlijden van de ouder opeisen.
Wat krijg je als je onterft bent?
Als onterfde echtgenoot heeft u inderdaad geen rechten meer, ook niet op een legitieme portie. Als onterfd kind heeft u wel rechten: Recht op inzage in de financiën van de overledene. Recht op de legitieme portie.
Waar heb je recht op als je onterft bent?
Een onterfde partner heeft geen recht op geld of bezit. Maar hij heeft wel andere rechten, bijvoorbeeld om in het huis te blijven wonen en de meubelen te gebruiken als hij anders op straat zou komen te staan. De partner heeft soms ook recht op de rente van bijvoorbeeld de bankrekening.
Kan ik mijn kindsdeel eerder opeisen?
Mag de langstlevende eerder het kindsdeel uitbetalen? Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.
Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?
Langstlevende ouder maakt de erfenis op
De langstlevende heeft gedurende diens leven het volledige beheer over de erfenis die door de overleden partner is achtergelaten. Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen.
Kun je afstand doen van je kindsdeel?
Als je geen erfgenaam wil zijn, dan kun je verwerpen. Verwerpen is wellicht in uw geval een onverstandige keuze omdat daarmee de langstlevende niet enig erfgenaam wordt. Verder kan de vordering u "helpen" fiscaal gezien, bij overlijden van de langstlevende.
Kan 1 kind meer erven dan het andere?
Kinderen zijn zogenaamde reservataire erfgenamen. Dit wil zeggen dat zij altijd recht hebben op een bepaald deel van de nalatenschap van hun ouders. Je kan ze dus niet onterven, maar het is wel mogelijk om het ene kind meer te geven dan het andere.
Wat is een Inbrengverplichting?
Wat houdt de inbrengverplichting in? De verplichting tot inbreng houdt in dat bij de verdeling de waarde van de in te brengen gift in mindering komt op het aandeel van de inbrengende erfgenaam.
Wat is een bovenmatige gift?
Gebruikelijke, niet bovenmatige schenkingen zijn bijvoorbeeld (kleine) donaties aan een goed doel of verjaardagscadeautjes. Dat kan wel anders zijn als het om een heel duur cadeau gaat. Hele grote of hoge schenkingen, dus grote bedragen, zullen al snel bovenmatig zijn en dus toestemming nodig hebben van de partner.
Kan je een kind bevoordelen?
b) Wil je iemand bevoordelen? Dat kan. In de veronderstelling dat je nog geen schenkingen hebt gedaan, kan je de helft van jouw vermogen (het zogenaamde beschikbaar deel) nalaten aan wie je zelf wil. Dat kan een kind zijn, een goede vriend(in) of een bepaalde organisatie.
Hoeveel erf ik van mijn ouders?
De ouders erven minimaal een kwart (1/4e) van de nalatenschap. Als er dus meer dan 2 broers of zussen zijn, krijgen zij minder dan de ouders. Halfbroers en -zussen erven de helft van wat een volle broer of zus erft.
Hoe kan ik mijn kindsdeel opeisen?
Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.
Wat is het verschil tussen kindsdeel en legitieme portie?
Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar kinderen recht op hebben. De legitieme portie is het deel waar kinderen recht op hebben als ze onterfd zijn. Het is dus het minimale deel dat zij moeten ontvangen uit een erfenis van hun ouders.
Waarom Wilsrechten uitsluiten?
In een testament kunnen de wilsrechten van de kinderen worden uitgesloten of beperkt. Daarmee kan dus voorkomen worden dat de kinderen bepaalde goederen 'opeisen' op het moment dat een van de ouders na het overlijden van zijn of haar partner hertrouwt.
Hoe weet je de ligging van de baby?
Is vader verplicht kind te erkennen?