Wat gebeurt er met je hersenen tijdens de zwangerschap? | Dé zwangerschapsantwoorden | Aflevering #7

Wat is een Zwangerschapsbrein?

Gevraagd door: Johanna Lijn  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (28 stemmen)

Wetenschappelijk onderzoek naar het zwangerschapsbrein
Er werd hier gevonden dat een grijze stof in de linker- en rechterhersenhelft dunner wordt tijdens de zwangerschap. Deze stof zit in de buitenste laag van het brein, waaronder zenuwcellen zitten, die gelinkt zijn aan het inlevingsvermogen.

Waardoor ontstaat Zwangerschapsdementie?

Zwangerschapsdementie bestaat”, is professor Wilfried duidelijk. “De doorbloeding van de hersenen van de moeder verandert door de zwangerschap. Daardoor worden sommige delen van de hersenen beter doorbloed, en andere wat minder. Die minder doorbloede gebieden staan in voor het kortetermijngeheugen.

Hoe weet je of je prenatale depressie hebt?

Je kunt somber zijn, het kind niet meer willen of van je lichaam vervreemd raken. Je denkpatroon, slaapritme en eetritme raken verstoord, en er ontstaan gevoelens van paniek en angst om gek te worden. Ook extreme prikkelbaarheid en fysieke klachten als misselijkheid en braken kunnen symptomen van een depressie zijn.

Hoe lang duurt zwangerschaps dementie?

Hoe lang duurt zwangerschapsdementie? Zodra je last hebt van zwangerschapsdementie kan dit tijdens de rest van de zwangerschap aanhouden. Ook zijn er vrouwen die na de geboorte van hun baby nog last hebben van zwangerschapsdementie. Dit is volkomen normaal, maar het verschilt erg per persoon.

Wat gebeurt er met je hormonen als je zwanger bent?

Deze hormoonschommelingen is normaal, want het zorgt voor een goed verloop van de zwangerschap en ze bereiden je lichaam voor op de bevalling. Je kunt de hormonale veranderingen merken in je lichaam: je huid, haar, nagels en tanden, maar ook in je emoties en hoe je je voelt.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt een prille zwangerschap?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Kan je gezicht veranderen door zwangerschap?

Doordat je lichaam tijdens je zwangerschap meer hormonen aanmaakt, gaan je pigmentcellen meer pigment produceren. Het extra pigment kan zorgen voor donkere plekken in het gezicht en soms ook in de hals.

Kan je vergeetachtig worden door zwangerschap?

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met zwangerschapsdementie. Een vervelende bijkomende kwaal die vaak al optreedt in het eerste trimester van je zwangerschap. Je voelt je warrig, kan je moeilijk concentreren en bent vergeetachtig.

Waarom 9 maanden ontzwangeren?

Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen. Het is een heerlijke tijd, met veel momenten om van te genieten.

Is Zwangerschapsdementie blijvend?

Veel zwangere vrouwen hebben er last van. Bij 'echte' dementie is er sprake van blijvende beschadigingen in de hersen, bij zwangerschapsdementie is dit niet het geval. Je geheugen en reactievermogen werken minder optimaal. Het is ongevaarlijk en gelukkig tijdelijk.

Hoe ontstaat Zwangerschapsdepressie?

Korte nachten, een huilende baby en minder tijd hebben voor jezelf en elkaar kan een grote druk leggen op de relatie. Depressieve klachten kunnen het gevolg zijn. Daarnaast is er ook een biologische oorzaak voor het ontstaan van een postpartum depressie. Vlak na de bevalling wisselt de hormoonspiegel van de vrouw.

Waarom ben ik niet blij met mijn zwangerschap?

Zwangerschap gaat vaak gepaard met veel verschillende, soms wisselende of tegenstrijdige gevoelens. Je kunt sneller van slag zijn. De ene keer ben je heel blij, dan kun je weer verdrietig of somber zijn. Dit kan komen door alle veranderingen in je leven maar ook door de hormonen.

Waarom is stress slecht voor de baby?

Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.

Waarom gaat een zwangerschap mis?

Een miskraam (abortus) is het verlies van een niet-levensvatbaar embryo (vrucht). De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Meestal speelt hierbij een chromosoomafwijking die bij de bevruchting ontstaat een rol. Het embryo in aanleg is niet goed, groeit niet verder en wordt afgestoten.

Wat is een schijn zwangerschap?

Schijnzwangerschap (pseudocyesis) is een fenomeen waarbij je niet zwanger bent, maar wél alle symptomen hebt van een zwangerschap. Je kunt bijvoorbeeld wel elke morgen overgeven, je buik groeit en je menstrueert niet meer, maar er groeit geen kindje in je buik.

Wat doet een vader tijdens de zwangerschap?

Als (aanstaande) vader draag je het kind niet fysiek bij je en ervaar je de zwangerschap anders dan je vrouw. Je doet vooral kennis op door het horen en zien van de ontwikkelingen. Belangrijke momenten voor een (aanstaande) vader kunnen zijn: de echobeelden zien en het hartje van jullie kind horen kloppen.

Hoeveel gewicht verlies je direct na de bevalling?

Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.

Hoe voelt een vrouw zich na de bevalling?

Misschien vind je het zorgen voor je baby ook heel spannend of komt de borstvoeding moeilijk op gang. Veertig tot tachtig procent van de vrouwen voelt zich in de dagen na de bevalling verdrietig, prikkelbaar, nerveus of kan niet goed slapen. Dat noemen we ook wel de babyblues.

Hoe voelt een vrouw zich na bevalling?

​Een vrouw die een kind heeft gekregen, maakt na de bevalling allerlei emoties door. Vaak is ze blij, zoals iedereen verwacht. Negatieve emoties zoals bijvoorbeeld angst en ongerustheid komen echter ook onherroepelijk voor in de kraamperiode. Hier kunt u daar meer over lezen.

Kan je zwanger geraken?

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.

Hoe verberg je dat je zwanger bent?

Met deze tips houd je je zwangerschap geheim voor familie en vrienden.
  1. Wees de Bob. ...
  2. Stop ruim voor je zwangerschap met 'verboden' voedsel. ...
  3. Smoes voor zwangerschap verbergen: Chinees-restaurant-syndroom. ...
  4. Zwangerschap geheim houden? ...
  5. Detoxen, diëten of een maand geen alcohol drinken. ...
  6. Fake migraine.

Waar moet je aan denken als je zwanger bent?

In het kort
  • Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent.
  • Je krijgt bloedonderzoek en een echo.
  • Eet gezond. Drink geen alcohol.
  • Als je rookt: vraag je huisarts om hulp bij stoppen.
  • Je kunt ook telefonische hulp krijgen voor stoppen met roken.
  • Slik elke dag een pil foliumzuur en een pil vitamine D.

Waarom wordt je neus groter tijdens zwangerschap?

Wanneer er sprake is van een verhoogde bloedtoevoer naar de slijmvliezen in je lichaam, kan zwangerschapsrhinitis optreden. Het resultaat? Een zwelling van deze delen van je lichaam. Slijmvliezen bevinden zich ook in je neus, hierdoor kan je neus tijdens de zwangerschap vergroot worden.

Wat mag je niet smeren als je zwanger bent?

Wat niet te gebruiken
  • Salicylzuur.
  • Glycolzuur.
  • Retinol (vitamine A zuur)
  • Aromatherapie gezichtsbehandeling (hoge gehaltes etherische oliën)
  • Huidverzorging op basis van etherische oliën.
  • Parfum op basis van alcohol.
  • Alcohol Denat.
  • Hydrochinon.

Wat niet smeren tijdens zwangerschap?

Ingrediënten zoals vitamine A-zuur oftewel retinol, maar ook hoge concentraties van glycolzuur en salicylzuur kun je tijdens de zwangerschap beter even niet gebruiken. Dit zijn ingrediënten die de huid gevoeliger maken voor uv-licht, wat huidverkleuringen en pigmentvlekken kan veroorzaken.