Het Huis van het Kind is voor mij...

Wat doet het Huis van het kind?

Gevraagd door: Joël Verbeek  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (37 stemmen)

In een Huis van het Kind werken organisaties samen om gezinnen zo dicht mogelijk bij hun leefwereld te ondersteunen. Aanstaande ouders, gezinnen, kinderen en jongeren kunnen er terecht voor alles rond opgroeien en opvoeden . Huizen van het Kind zijn erkend en gesubsidieerd door Opgroeien.

Is Huis van het Kind gratis?

Is een Huis van het Kind gratis? Ja, het advies van een Huis van het Kind is gratis. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Wat is de taak van Kind en Gezin?

Kind en Gezin verzamelt heel wat informatie uit haar contacten met gezinnen met kinderen, registraties in de kinderopvang en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. We geven ook opdrachten voor wetenschappelijk onderzoek. Je vindt deze informatie op de website van Opgroeien.

Welke opvoedingsondersteuning biedt Kind en Gezin?

Opvoedingsondersteuning na 3 jaar

Ouders met kinderen vanaf 3 jaar kunnen terecht bij: De opvoedingslijn (078 15 00 10) helpt (groot)ouders of andere opvoeders met hun vragen over opvoeding en beantwoordt ook opvoedingsvragen via [email protected] en www.groeimee.be.

Hoe kan je terecht bij Kind en Gezin?

Opgroeien engageert zich om jonge gezinnen en niet-begeleide minderjarigen te ondersteunen. Zwangere vrouwen en gezinnen met jonge kinderen kunnen terecht bij de dienstverlening van Kind en Gezin.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kost een consultatie bij Kind en Gezin?

Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind is er een gratis consult voorzien op het consultatiebureau. We volgen de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind op. Tijdens bepaalde consulten krijgt je kind een vaccinatie.

Wat is het CKG?

De centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG) bieden pedagogische begeleiding aan gezinnen met opvoedings- of gezinsproblemen, zolang de problemen nog niet van die aard zijn dat ze niet op korte tijd kunnen worden opgelost of verbeterd.

Wat is Contextbegeleiding?

Contextbegeleiding wordt ook wel 'thuisbegeleiding' genoemd. Dat betekent dat er een begeleider bij jou thuis komt om jouw gezin te ondersteunen in dingen waar je zelf niet meer aan uit geraakt.

Waar kunnen ouders nog terecht voor opvoedingsondersteuning?

Opvoedingsondersteuning krijgt een centrale plaats in de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG's). Het Centrum voor Jeugd en Gezin moet dé plek worden waar zowel ouders, kinderen als professionals terecht kunnen met al hun vragen rondom gezondheid, opgroeien en opvoeden (Jeugd en Gezin, 2007)1.

Waar kan ik terecht met een onhandelbaar kind?

Jeugd en opvoedhulp. Jeugd en opvoedhulp biedt ondersteuning bij met onhandelbare kinderen en kan ouders helpen hun kind beter te begrijpen.

Wat wordt verstaan onder een gezin?

De rijksoverheid hanteert sinds 1996 de volgende definitie voor gezin: “Elk leefverband van één of meer volwassenen die verantwoordelijkheid dragen voor de verzorging en opvoeding van één of meer kinderen (VWS, 1996)”.

Wat doet Kind en Gezin na de geboorte?

In de eerste dagen na de geboorte brengt de regioverpleegkundige jou en je kindje een bezoek in de kraamkliniek of bij je thuis. Ze vertelt wat Kind en Gezin doet, luistert naar al je vragen en ervaringen en geeft advies op maat. Ze maakt een dossier aan voor je kind waarin zijn gegevens worden bijgehouden.

Is Kind en Gezin een organisatie?

Regelgeving. Vanaf 18 april 2019 vormen Kind en Gezin en Jongerenwelzijn samen het eengemaakte agentschap Opgroeien.

Hoe komt opvoedingsondersteuning tot uiting?

Tot opvoedingsondersteuning worden traditioneel de volgende activiteiten gerekend (Bakker e.a., 1998; Hermanns, 1992):
...
  • signaleren, analyseren en indien nodig toeleiden naar (gespecialiseerde) hulp;
  • voorlichting, advies, informatie en hulp;
  • integrale zorg organiseren;
  • monitoren, screenen en vaccineren.

Welke organisaties en instanties ondersteuning kunnen bieden bij probleemgezinnen?

Probleemgezinnen krijgen veel hulp van verschillende instanties hulpverleners (jeugdzorg, verslavingszorg, onderwijsinspectie, sociale dienst) en kosten de samenleving gemiddeld 104.000 euro per jaar.

Waar vind ik hulp voor mijn kind?

Waar vind ik hulp voor mijn kind van 4-18 jaar?
  • U kunt bij veel hulpverleners terecht. ...
  • Vragen over opvoeden en ontwikkeling: Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) ...
  • Vragen bij opvoed-, gedrags- en psychische problemen: sociaal wijkteam/jeugdteam. ...
  • Zorgen over ontwikkeling van uw kind: integrale vroeghulp (tot 8 jaar)

Wat doet een Contextbegeleider?

De contextbegeleider luistert naar vragen en zorgen van jongeren, ouders en verwijzers. Samen met alle betrokkenen worden er begeleidingsdoelen opgesteld. Een contextbegeleider gaat op zoek naar de eigen krachten van gezinnen en kijkt samen hoe deze kunnen worden ingezet om de beoogde doelen te bereiken.

Waarom Contextbegeleiding?

Via de begeleiding proberen we samen met jou en je gezin een antwoord te vinden op de moeilijkheden thuis. De contextbegeleider plant gesprekken bij je thuis. Hij respecteert hierbij de gewone gang van zaken binnen je gezin. Er kunnen ook gesprekken bij ons, op de dienst, doorgaan.

Hoeveel verdient een Contextbegeleider?

€2.880. “Als contextbegeleider in crisishulp sta ik gezinnen bij die bijvoorbeeld te maken hebben met intrafamiliaal geweld, verslavingsproblemen of waarin een puber wegloopt van huis.

Hoe word je pleegouder Belgie?

Wie kan pleegouder worden?
  • De pleegouder zelf is minimaal 18 jaar.
  • De pleegouder woont in Vlaanderen en heeft voldoende woonruimte.
  • Pleegzorg doet u met het hele gezin. ...
  • Alle meerderjarige leden van een pleeggezin moeten een uittreksel uit het strafregister volgens model 2 kunnen voorleggen.

Wat is een pedagogisch concept?

Het Jenaplanonderwijs is een pedagogisch concept. Dit betekent dat wij de pedagogische omgang van stamgroepleiders met kinderen als dé kern van ons werk zien. Zonder relatie is er geen prestatie; oftewel relatie als ontwikkelingsvoorwaarde voor succesvol leren.

Wat betekent Opvoedingshulp?

Opvoedingsondersteuning is de laagdrempelige, gelaagde ondersteuning van ouders en opvoedingsverantwoordelijken bij de opvoeding van kinderen. Decreet van 13 juli 2007 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning.

Wat kan een kind van 24 maanden?

Je kind kan nu goed lopen en begint al zelf te spelen. Het kan al heel goed duidelijk maken wat het wil. En begrijpt meer dan het kan zeggen. En die tomeloze nieuwsgierigheid wordt – op zijn minst een beetje – in evenwicht gebracht doordat hij regels begint te begrijpen.

Wat doet een kind van 16 maanden?

- Ik kan al lopen en soms zelfs al rennen en klimmen. - Ik kan krassen met een kleurpotlood en een blokkentoren maken. - Ik kan al zelfstandig eten. Moedig je kind aan om zijn vingers en handen te gebruiken om dingen te ontdekken.

Waaruit bestaat een multidisciplinair team van Kind en Gezin?

Elk lokaal team is multidisciplinair samengesteld. Aanstaande ouders en gezinnen met kinderen tussen 0 en 3 jaar kunnen terecht bij een verpleegkundige, gezinsondersteuner, psychopedagoog en sociaal werker. Partners en voorzieningen kunnen rekenen op de steun van een intersectorale medewerker en een relatiebeheerder.