'Er werd bij mij thuis geschreeuwd, gedreigd en ook geslagen'

Wat is een slechte thuissituatie?

Gevraagd door: Eline Boer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (37 stemmen)

Problemen thuis
Het gaat niet goed bij je thuis. Er is bijvoorbeeld veel ruzie in huis, er is geen rust meer. Je ouders zijn vaak negatief tegen je, je wordt misschien wel uitgescholden of geslagen. Of je ouders maken veel ruzie met elkaar.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren. Misschien heeft uw kind ernstige gedragsproblemen of zijn er ruzies door schulden of een verslaving. Ook kan één van de of beide ouders last hebben van psychiatrische problemen.

Wat moet je doen als je thuissituatie niet goed is?

Problemen thuis
  • Met zorgen over problemen in uw gezin kunt u bij de huisarts terecht.
  • Ook als jongere kun je een afspraak maken om te praten over problemen.
  • De dingen waar u met uw huisarts over praat, mag uw huisarts niet zomaar doorvertellen aan anderen.

Hoe help je iemand met een slechte thuissituatie?

Bellen met Veilig Thuis

Als je het vervelend vindt om je naam te zeggen, hoef je dat niet te doen. Je kunt je verhaal vertellen, vragen stellen of advies vragen. Veilig Thuis kun je 24 uur per dag bellen op 0800-2000.

Wat zijn gezinsproblemen?

Oorzaken van gezinsproblemen

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen wanneer er conflicten zijn in het gezin. Levenssituaties kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van problemen in het gezin, zoals een vechtscheiding, ruziënde ouders, verhuizing, ziekte in het gezin, culturele conflicten, misbruik of gepest worden.

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ga je om met ruzie in de familie?

Een familieruzie oplossen: 5 tips
  1. Ga na wat uw aandeel in het conflict is. Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat uw aandeel in het conflict is. ...
  2. Bekijk de situatie van een afstand. ...
  3. Welke behoefte wordt niet vervuld? ...
  4. Onderzoek uw oordeel. ...
  5. Bespreek uw gevoel. ...
  6. Komen jullie er samen niet uit?

Wat is genderbewust zijn?

Annelies Bergmans, van EXPOO het Expertisecentrum voor Opvoedingsondersteuning binnen Opgroeien: “Genderbewust opvoeden betekent eigenlijk zoveel als opvoeden met aandacht voor de unieke persoonlijkheid van je kind, zonder je daarbij al te veel te laten sturen door het gender of geslacht waartoe je kind behoort.

Waar richt veilig thuis zich op?

Veilig Thuis is het adviespunt en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Wat wordt bedoeld met thuissituatie?

Zelfstandig naamwoord. privéomstandigheiden, huiselijkeomstandigheden. Een moeilijke thuissituatie maakt studeren vaak moeilijk.

Kan een kind zomaar uit huis geplaatst worden?

Gedwongen uithuisplaatsing

Dit gebeurt alleen als er echt geen andere oplossing is. En als er bijvoorbeeld sprake is van: verwaarlozing of mishandeling. ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen.

Wat vraagt de rechter aan een kind?

De kinderrechter vraagt bijvoorbeeld over waar en bij wie je de meeste tijd wilt wonen. Of hoe en hoe vaak je de andere ouder dan zou willen zien. Of wil je juist bij allebei wonen en wil je ze allebei evenveel zien. Allemaal onderwerpen die de kinderrechter bespreekt met het kind.

Hoe lang duurt een onderzoek van Veilig Thuis?

Wat doet Veilig Thuis nadat ik gemeld heb? Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is.

Wat als je kind niet meer thuis kan wonen?

Kinderen die voor korte of langere tijd niet meer thuis kunnen wonen, gaan naar een pleeggezin, gezinshuis, leef- of behandelgroep, gesloten instelling of een crisisopvanggroep.

Doet politie altijd melding bij Veilig Thuis?

Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.

Wat mag de Kinderbescherming doen?

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) is een dienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De RvdK doet onderzoek, adviseert en voert een aantal wettelijke taken uit. Bijvoorbeeld de screening als u pleegouder wil worden of een kind wil adopteren. Of het toezicht op de uitvoering van een taakstraf.

Welke meldingen worden door Veilig Thuis gemonitord?

Welke casussen worden gemonitord? Alle casussen waarbij Veilig Thuis de veiligheidsvoorwaarden heeft vastgesteld, worden gemonitord.

Wie kan er melden bij de Raad voor de Kinderbescherming?

Iedereen kan contact opnemen: ouders en kinderen, maar ook buren, familie, leraar of huisarts. Professionals die met ouders en kinderen werken zijn gehouden aan een meldcode. Daarin staat beschreven wat de richtlijnen zijn voor professionals om met vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling om te gaan.

Welke adviezen zijn belangrijk bij een oudergesprek indien er vermoedens zijn van kindermishandeling of huiselijk geweld?

Leg in het gesprek uit wat jouw rol en verantwoordelijkheid is, wat je met de informatie gaat doen en wat ouders van jou kunnen verwachten. Geef ouders de ruimte om te reageren en hun kant van het verhaal te vertellen. Wat zijn hun verklaringen voor de geconstateerde problemen?

Welke adviezen zijn belangrijk bij een Kindgesprek indien er vermoedens zijn van kindermishandeling en huiselijk geweld?

Algemene tips voor het gesprek

Wees transparant en betrouwbaar: beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken, zoals geheimhouding. Je kunt een kind namelijk niet helpen als je niets mag doen met wat het kind jou vertelt. Leg goed uit wat je gaat doen en betrek het kind bij je vervolgstappen.

Wie controleert Veilig Thuis?

Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Wat is verwaarlozing van een kind?

Ouders of opvoeders geven het kind bijvoorbeeld structureel te weinig, slechte of onregelmatige voeding. Er wordt ook gesproken van verwaarlozing als ouders het kind niet adequaat kleden, bijvoorbeeld in vuile kleren laten rondlopen of in de winter nog in een T-shirtje buiten laten lopen.

Wat gebeurt er bij een zorgmelding?

De melding komt terecht bij een zorginstelling of de gemeente. Als er kinderen bij betrokken zijn, gaat de melding naar Veilig Thuis. Daar wordt eerst gekeken hoe ernstig de situatie precies is. Dan kan Veilig Thuis zelf een onderzoek starten, maar een melding kan ook worden doorgestuurd naar een lokale hulpverlener.

Hoe genderbewust lesgeven?

Genderbewust lesgeven betekent de impact van gender op de ontwikkeling van leerlingen (h)erkennen. In een genderbewuste lespraktijk is er ruimte voor verschil, maar wordt stereotypering vermeden zodat elke leerling de kans krijgt zich vrij te ontplooien.

Wat is een genderneutrale opvoeding?

Met een genderneutrale opvoeding wordt eigenlijk aangegeven dat àlle keuzes van je kind goed zijn, niet de één beter dan de ander. Ouders die hun kinderen genderneutraal opvoeden laten hen dus volledig vrij in hun keuzes voor speelgoed, kleding of toekomstdromen. Zij maken daarbij geen onderscheid tussen de seksen.

Wat is Genderbewuste begeleiding?

Genderbewust onderwijs is onderwijs dat zo is ingericht dat jongens en meisjes in alle vrijheid hun eigen identiteit kunnen bepalen zonder beperkt te worden door beelden die jij als leerkracht oplegt. Zeker in de onderbouw wordt er veel gebruik gemaakt van hoeken.

Vorige artikel
Hoe duur is een baby geit?
Volgende artikel
Welke bloedgroep is het oudste?