Een veilig en handig autostoeltje - Hoe wij testen (Consumentenbond)

Wat is de veiligste plek voor een autostoeltje?

Gevraagd door: prof. Olivier Kunen Msc  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.1/5 (53 stemmen)

1) Op de achterbank in het midden: de veiligste plek!
De veiligste plek voor een autostoeltje is midden op de achterbank omdat deze plek het verst verwijderd is van de zij-airbags en mogelijke botsingen.

Welke kant kinderstoel auto?

Plaats de autostoel rechts achterin de auto

Het beste alternatief is achter de bijrijdersstoel, dus rechts in de auto. Auto's worden namelijk het vaakst aan de linkerkant geraakt bij een botsing. Dit gebeurt namelijk als iemand anders geen voorrang verleent.

Waar zet je baby in auto?

Zet de autostoel het liefst op de achterbank. Is je auto voorzien van een passagiersairbag (voor de voorstoel), zet je kind dan niet in een autostoel op de voorstoel, tenzij de airbag is uitgeschakeld. Zet je baby in de autostoel vast met de Y-gordel van de autostoel zelf.

Hoe zit een kind veilig in de auto?

Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.

Waar moet de Maxi-Cosi in de auto?

Het wordt aangeraden om je baby in zijn autostoeltje op de achterbank te vervoeren. Die plek is veiliger dan voorin. Babystoeltjes mogen eventueel voorin op de passagiersstoel worden geplaatst, op voorwaarde dat de airbag op die plek is uitgeschakeld. .

33 gerelateerde vragen gevonden

Waarom baby achterstevoren in auto?

Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.

Hoe lang mag een baby in de Maxi-Cosi zitten?

Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.

Is een zitverhoger veilig?

Kinderlijven zijn veel fragieler dan het lichaam van een volwassene, daarom hebben ze heel veel baat bij extra bescherming. De veiligheid op een zitverhoger blijft beperkt tot de bescherming van de gewone autogordel. Je kind heeft geen zijdelingse bescherming en ook de rug en de nek blijven kwetsbaar.

Hoe oud moet een kind zijn om zonder stoelverhoger?

Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Voor kinderen tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.

Hoe mag een kind dat kleiner is dan 1 20 m meerijden in een auto?

Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin. Let wel: in het buitenland gelden andere regels. In veel Europese landen moeten kinderen kleiner dan 1,50 meter nog worden vervoerd in een kinderzitje of zitverhoger.

Waar zet je het wiegje neer?

Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.

Hoe kwetsbaar is hoofd baby?

de hersenen van een jong kind nog kwetsbaar en onontwikkeld zijn. een kind een nog relatief groot en zwaar hoofd heeft in verhouding tot de rest van het lichaam. de nekspieren nog niet sterk genoeg zijn om het hoofd zonder steun rechtop te kunnen houden.

Hoe lang autostoel tegen rijrichting?

Wacht dus zo lang mogelijk met overstappen van een babyautostoeltje op een kinderautostoeltje: tot de leeftijd van 2 à 3 jaar of 13 kg (of tot zijn hoofd boven de rand van het zitje uitsteekt) is het aangeraden kinderen te vervoeren tegen de rijrichting in. Dit geldt zowel voor zitjes die u voor- als achteraan plaatst.

Welke leeftijd geen kinderstoel auto?

Kinderen (jonger dan 18 jaar) die kleiner zijn dan 1,35m moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Kinderen vanaf 1,35 meter hebben de keuze tussen de gewone veiligheidsgordel of een kinderbeveiligingssysteem.

Hoe lang kind achterstevoren auto?

Bij i-Size autostoeltjes, die voldoen aan de nieuwe regels (R129), moet je je baby achteruit vervoeren tot hij minimaal 15 maanden oud is. Bij autostoeltjes die voldoen aan de oude regels (R44), kun je je kind achteruit vervoeren tot een gewicht van 13 kg.

Kan een kind van 1.30 op een stoelverhoger?

Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Tot welke lengte een zitverhoger verplicht is? Voor kinderen tot 1,35 meter!

Hoe oud is een kind van 1.35 meter?

In veel landen wordt de regel gehanteerd dat kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of verhoger in de auto mogen worden vervoerd. In Nederland is de lengte 1.35 m. Veelal is er ook een regel die bepaald tot welke leeftijd dit het geval moet zijn. Zo is de leeftijd in Frankrijk bijvoorbeeld 10 jaar.

Waarom airbag uit bij kind voorin?

Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.

Wat is de beste stoelverhoger?

De beste zitverhoger is de Rodifix Air Protect van Maxi Cosi. Installeren gaat gemakkelijk dankzij Isofix. Jouw kind zit met deze stoel altijd veilig. Er wordt gebruik gemaakt van AirProtect technologie wat optimale bescherming van hoofd en nek biedt.

Hoe zit kind in autostoel?

Zorg dat de riempjes altijd goed strak zitten bij de schouders, buik en heupen. Als ze te los zitten kan er bijvoorbeeld een schouder onderdoor glippen bij een botsing. Dit geldt voor riempjes van het autostoeltje zelf, maar ook voor de autogordel als je deze gebruikt.

Welke autostoel vanaf 4 jaar?

Groep 1/2/3 autostoeltjes zijn geschikt zijn voor kinderen van 9 tot 36 kg. Deze autostoeltjes beschikken over een 5-puntsgordel of een vangtafel. Op deze manier gebruik je de autostoel vanaf 9 maanden. Vanaf 4 jaar gebruik je de 3-puntsautogordel voor bevestiging van het autostoeltje en kind.

Waarom mag een baby maar 2 uur in Maxi-Cosi?

Zit je baby lange tijd in één houding, dan krijgt hij niet de mogelijkheid om zijn motoriek en arm-, rug- en nekspieren te ontwikkelen. Hoe lang je baby in de Maxi-Cosi mag? Het advies is om je baby niet langer dan één uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten. En maximaal twee uur per dag.

Waarom baby maar 2 uur in Maxi-Cosi?

Baby's hebben namelijk maar weinig bewegingsvrijheid in het stoeltje. Te lang in dezelfde houding zitten is niet goed voor kleine kinderen en kan zelfs de lichamelijke ontwikkeling in de weg zitten. Het advies is dan ook om jouw baby niet langer dan twee uur achter elkaar in de Maxi-Cosi te laten zitten.

Is een Isofix verplicht?

Bijna alle auto's na 2006 zijn uitgerust met het Isofix-systeem. Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn.

Waarom geen tweedehands autostoeltje?

Via diverse media wordt veelal afgeraden om een tweedehands autostoeltje te kopen, met het oog op de veiligheid. Een autostoeltje kan immers na een aanrijding van binnen onherstelbaar beschadigd zijn, zonder dat dit aan de buitenkant te zien is.