Auto te water, wat nu?

Wat is de juiste volgorde van handelen bij het te water raken met je auto?

Gevraagd door: Amira Bolkesteijn  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (63 stemmen)

Stappenplan
 • Doe de verlichting aan. Ontsteek de binnen- en buitenverlichting. ...
 • Maak de gordel los. Maak zo snel mogelijk de autogordel los. ...
 • Open of verbrijzel de zijruit. Probeer de zijruit te openen met de handbediening. ...
 • Wat als de ruiten van de auto niet te openen zijn? ...
 • De te water geraakte auto verlaten.

Wat moet je doen als je met je auto in het water rijd?

Zo verlaat je je auto in het water
 1. Rustig blijven. Hoe lastig het ook is: probeer je rust te bewaren. ...
 2. Verlichting aanzetten. Als je te water raakt wil je gezien worden én zelf goed kunnen zien. ...
 3. Gordel losmaken. Maak vervolgens zo snel mogelijk je gordel los. ...
 4. Zijruit of portier openen. Op zoek naar een uitweg! ...
 5. Auto verlaten.

Hoe ontsnap je uit een zinkende auto?

Wat moet je doen?
 1. Maak je gordel los.
 2. Doe het raam open. Als dat niet meer lukt, sla je hem met een speciale veiligheidshamer of scherp voorwerp kapot.
 3. Klim, met je gezicht naar boven, de auto uit.

Hoelang blijft een auto onder water?

Bij een verkeerde stuurbeweging kan jouw volledige auto te water raken. Het voertuig kan met de neus, kont of zijkant in een sloot terechtkomen, maar ook volledig overstromen, volstromen en wegzinken. Afhankelijk van HOE je te water raakt, zal een auto plusminus 15 seconden (tot maar liefst 10 minuten) blijven drijven.

Hoe lang drijft auto?

De auto zal na onder water te zijn verdwenen, meestal weer aan het wateroppervlak komen drijven. Dit kan enkele minuten duren, dat hangt af van het type en de staat van de auto.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak raakt een auto te water?

Jaarlijks raken 1500 auto's te water. Dat zijn er 4 per dag. Jaarlijks verdrinken in Nederland bij een auto te water ongeval 30 mensen. Bij het te water van raken van een auto zijn voor de inzittenden een aantal punten van belang om zichzelf te redden uit het voertuig.

Hoeveel jaar kan auto mee?

Hoe lang gaat een auto mee? De gemiddelde leeftijd dat een auto naar de sloop gaat was 19,2 jaar in 2019, blijkt uit cijfers van VWE Automotive. Dit stijgt al jaren, zo was de gemiddelde sloopleeftijd in 2013 maar 17,4 jaar. Deze stijging komt voornamelijk door een betere kwaliteit auto's op de markt.

Wat moet je als eerste doen als je met de auto in het water terecht komt?

Laat de motor van de auto gewoon aan, voor kortsluiting hoeft u niet bang te zijn. Het sluitingsmechanisme van de gordel kan geblokkeerd zijn door de harde klap in het water. Gelukkig is er het mesje aan de noodhamer, waarmee u zich los kunt snijden. Maak altijd eerst uzelf los en dan pas andere mensen in de auto.

Wat moet je doen als je met de auto in het water beland?

Stappenplan
 1. Doe de verlichting aan. Ontsteek de binnen- en buitenverlichting. ...
 2. Maak de gordel los. Maak zo snel mogelijk de autogordel los. ...
 3. Open of verbrijzel de zijruit. Probeer de zijruit te openen met de handbediening. ...
 4. Wat als de ruiten van de auto niet te openen zijn? ...
 5. De te water geraakte auto verlaten.

Waarom geen water in de auto laten liggen?

De brandweer heeft mensen zelfs officieel gewaarschuwd dat zo'n flesje in je auto kan leiden tot brand. Als de zon op het flesje schijnt, kan het water namelijk als vergrootglas werken en op deze manier brand veroorzaken. Laat daarom nóóit een flesje water in het volle zonlicht in je auto liggen.

Hoe moet je iemand slepen?

Als een bestuurder een andere bestuurder sleept, mag er tussen beide voertuigen maximaal 5 meter zitten. Het is verstandig dat de gesleepte auto de alarmlichten aan heeft, voor extra zichtbaarheid. Controleer de staat van de sleepkabel.

Hoe krijg ik mijn auto droog van binnen?

Zet een warmteblazer op een plank zodat hij niet kan omvallen. Zet beide op de achterbank en laat de blazer 2 – 3 uur draaien. Eerst zullen de ruiten van binnen beslaan. Zodra zij niet meer beslagen zijn, is de auto zo droog als dat hij op deze wijze droog kan worden gemaakt.

Hoe scheid je water en benzine?

 • Als gelijke hoeveelheden water en benzine hebt, drijft de benzine op het water met een scheitrechter kun je deze vloeistoffen makkelijk van elkaar scheiden.
 • Een scheitrechter is een soort glazen tulpenbol met onderaan een buisje waar een kraantje in zit, allemaal van glas.

Hoe werkt een noodhamer?

Een noodhamer of veiligheidshamer is een hamer met een scherpe punt, bedoeld om zo nodig de ruit van een voertuig te kunnen inslaan, om op die manier na een ongeval uit het voertuig te kunnen ontsnappen. Dat kan urgent zijn als het voertuig te water is geraakt of bij brand na een aanrijding.

Welke bestuurders moeten gebruik maken van de rijbaan?

Bestuurders van motorvoertuigen, geleiders van rij-, trekdieren of vee, bestuurders van een bespannen of onbespannen wagen gebruiken de rijbaan. Ook een brommobiel moet verplicht gebruik te maken van de rijbaan.

Wat moet je doen als je in het water valt?

Wat moet je doen als iemand in het water valt?
 • Als iemand in het water valt, probeer dan zo snel mogelijk hulp te halen. Laat iemand anders 112 bellen.
 • Vraag de persoon in het water of deze kan staan. Probeer vanaf de kant hulp te bieden.

Wat moet je doen als je auto te warm wordt?

Zet de auto op een veilige plek en controleer het vloeistofpeil. Laat eerst de motor minimaal een kwartier afkoelen met de motorkap open zodat de warmte sneller kan ontsnappen. Draai de dop van de radiateur of expansietank van een hete motor nooit gelijk helemaal los maar doe dit beetje bij beetje.

Welk water voor auto?

Houd er rekening mee dat kraanwater veel mineralen bevat, zoals calcium, die zich rond het koelsysteem kunnen afzetten en schade kunnen veroorzaken, dus het gebruik van gedemineraliseerd water wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat zowel de motor van de auto als het koelsysteem volledig afgekoeld zijn voordat je begint.

Welke auto's rijden op waterstof?

Heel simpel: dat zijn er welgeteld twee. Allereerst is er de Toyota Mirai, ten tweede de Hyundai Nexo. Beide modellen staan gewoon in de Nederlandse prijslijsten, voor respectievelijk 80 mille en 83 mille.

Hoeveel Lifehammers in auto?

Met een lifehammer kun je autoruiten snel kapot maken en de auto verlaten. Hoeveel lifehammers moet ik in de auto hebben? Idealiter 3 stuks. Een aan de bestuurderszijde, een aan de bijrijderszijde en een bij de achterbank.

Kan een auto rijden op water?

De Toyota Mirai pausmobiel is gebaseerd op de huidige generatie van de Japanse waterstof-auto. De auto heeft een actieradius van ongeveer 500 kilometer. Waterstof wordt gemaakt uit water. Door het om te zetten in een zogeheten brandstofcel komt er stroom vrij.

Wat is belangrijker km stand of bouwjaar?

Dat hangt een beetje af van het aantal kilometers dat u zelf op jaarbasis gaat rijden. Over het algemeen kunnen we zeggen dat bij veel kilometers op jaarbasis de kilometerstand belangrijker is. Bij weinig kilometers op jaarbasis zal het bouwjaar zwaarder wegen. Na 7 jaar 140.000 km is 20.000 km/jaar.

Welke auto motoren gaan het langste mee?

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power kun je het beste gaan voor Lexus, Porsche, Toyota of Volkswagen. Het Britse What Car maakte een top zes van Suzuki, Lexus, Toyota, Kia, Mitsubishi en Subaru. De conclusie is dus duidelijk: met een Japanse auto, met name een Toyota of een Suzuki, zit je vaak wel goed.

Is 20 jaar oud voor een auto?

De gemiddelde leeftijd van auto's in Nederland is inmiddels opgelopen tot ongeveer 11 jaar. Auto's kunnen in veel gevallen 15 tot 20 jaar worden. Het gaat goed met de oude auto's in Nederland. Er rijden er namelijk een hoop rond die zelfs deze leeftijd hebben overschreden.

Hoe diep kan een auto door water?

Je kunt in het algemeen met je auto door een plas waden van 10 tot 20 centimeter. Als je weet dat het bij 20 centimeter blijft, past dan je snelheid aan.

Volgende artikel
Kan je zwanger worden met Provera?