Webinar - 'Hoe leer ik mijn kind praten?'

Hoe kan ik mijn kind stimuleren om te praten?

Gevraagd door: ir. Lize Hofman PhD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (41 stemmen)

Leren praten stimuleren
 1. Praat veel tegen je baby. Het is belangrijk om rustig, lief en vooral veel tegen je baby te praten. ...
 2. Kijk naar je baby. Kijk naar de gebaren en lichaamstaal van je kind. ...
 3. Speel met je baby. Doe (schoot)spelletjes met je baby. ...
 4. Boeken lezen.

Wat als een kind van 2 jaar bijna niet praat?

Jouw kind van 2 jaar praat nog niet omdat hij of zij gewoon nog niet zover is, zonder dat daar een reden voor is. Ongeveer 10 tot 15% van de tweejarigen is wat later met praten zonder dat er iets aan de hand is. Er kan sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Hoe krijg ik mijn dochter aan het praten?

Hoe kun je kinderen tussen de drie en vier jaar stimuleren?
 1. Praat veel met je kind, luister goed en beantwoord vragen. ...
 2. Praat over wat jullie gaan doen.
 3. Ga op vaste momenten met je kind in gesprek, zoals tijdens het eten en bij het naar bed gaan. ...
 4. Speel samen veel spelletjes waarbij je van beurt moet wisselen.

Wat als je kind niet praat?

En wat kan je al thuis doen? – Praat zoveel mogelijk met je kind, over van alles en nog wat. – Neem de tijd om naar je kind te luisteren, op zijn manier wil hij jou heel graag iets vertellen. – Zing liedjes en lees samen boekjes voor; maak het praten gezellig!

Wat moet een kind van 2 jaar kunnen zeggen?

Een kind van 18 maanden gebruikt gemiddeld 50 woordjes, terwijl een kind van 2 jaar gemiddeld 200 woordjes gebruikt. Vervolgens gaat het kind woorden combineren tot korte 2-woords zinnetjes (zoals "jas aan" of "papa bal"), korte zinnetjes produceren en steeds meer vragen stellen.

41 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel woorden zeggen met 2 jaar?

Taal en spraak bij kinderen van 18 tot 24 maanden

Tegelijkertijd kan hij/zij steeds meer woordjes begrijpen en zeggen, maar nog niet alle klanken goed uitspreken. Een tweejarig kind zegt minimaal vijf tot tien woordjes. Eén enkel woord kan verschillende betekenissen hebben (één-woordzinnen).

Waarom praat mijn kind zo hard?

Dit hard praten kan bijvoorbeeld komen doordat een kind minder hoort. Soms praat een kind bij andere mensen helemaal niet of alleen heel zacht. Dit kan komen omdat je kind niet durft te praten. Sommige kinderen hebben problemen in de klankvorming bij het praten (fonologische problemen).

Waarom praat een kind van 3 jaar nog niet?

Tijdens de kleuterschool evolueren kindjes heel snel. Wacht dus gerust nog even af, tenzij je kind echt niet praat en je ernstige problemen hebt om met hem of haar te communiceren. Geen zorgen dus, als je kind op 3 jarige leeftijd 'slecht praat'. Elk kind heeft een eigen tempo voor alles.

Waarom praat kind van 3 niet?

Een taalontwikkelingsstoornis is een stoornis in het leren van taal. Sommige kinderen zijn laat met praten. Ze beginnen bijvoorbeeld pas op 3-jarige leeftijd met het praten in zinnen. Er is dan sprake van een vertraagde taalontwikkeling, wat niet perse problematisch hoeft te zijn.

Hoe leer ik over mijn gevoelens te praten?

Vind je het lastig om over je gevoelens te praten?
 • Veel mensen zijn niet zo goed in het praten over gevoelens. ...
 • Teken of schilder je emoties. ...
 • Laat je gevoelens op natuurlijke wijze stromen. ...
 • Houd dagelijks een emotiedagboek bij. ...
 • Maak een video of geluidsopname. ...
 • Zoek een ontspannende omgeving. ...
 • Woorden geven aan wat je voelt.

Hoe krijg je een binnenvetter aan het praten?

wandelen of fietsen. De frisse buitenlucht, de beweging, de rust en de ruimte, maakt het makkelijker voor je partner om zich te uiten. Toon waardering als je partner iets persoonlijks vertelt. Hiermee leert hij of zij dat het ook leuk kan zijn om te delen en moedig je hem of haar aan dit vaker te doen.

Hoe ontstaat selectief mutisme?

Wat is de oorzaak van een selectief mutisme? Selectief mutisme is vaak het gevolg van angst bij kinderen. In situaties waarin kinderen zich niet vertrouwd en veilig voelen praten zij niet. Kinderen blokkeren als het ware door de angst, waardoor ze niet kunnen spreken.

Kan een kind van 2 jaar praten?

Vanaf 2 jaar maakt je peuter enorme sprongen in zijn taalontwikkeling. Zijn woordenschat neemt snel toe, soms met wel tien woorden per week. Rond deze leeftijd kunnen de meeste kinderen ook 'zinnetjes' maken van twee woorden, zoals 'mama eet'.

Hoe herken je een slimme peuter?

Slimme peuters/kleuters zijn nieuwsgierig, onderzoekend, kunnen goed onthouden, kunnen lastige denkproblemen aan. Ze zijn snel van begrip en stellen veel vragen. Slimme peuters houden van uitdagingen, kunnen reflecteren, hebben creatieve oplossingen en hebben leiderschapskwaliteiten.

Heeft mijn kind een achterstand?

Kinderen met een ontwikkelingsachterstand ontwikkelen zich (veel) langzamer dan hun leeftijdsgenoten. Ze gaan bijvoorbeeld later rollen, zitten, staan, lopen of praten. Vaak zijn er vanaf de geboorte al (lichamelijke) klachten. Soms wordt een ontwikkelingsachterstand pas later duidelijk.

Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van een peuter?

Spraak en taal stimuleren
 1. Benoem de personen en de dingen in de omgeving: 'Daar is (papa) mama!' ...
 2. Praat over wat je aan het doen bent en over wat je kind aan het doen is.
 3. Praat over wat je kind ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. ...
 4. Gebruik échte woorden. ...
 5. Neem de tijd om goed te kijken en luisteren naar je kind.

Wat doet een kind van 3 jaar?

Motorische ontwikkeling

Een 3-jarig kind kan goed alternerend traplopen. Alternerend wil zeggen dat hij links en rechts afwisselt bij het traplopen. Hij kan op één been zijn evenwicht goed bewaren en hij kan enkele sprongen hinkelen. Ook kan hij met zijn beide voeten tegen elkaar een paar sprongen maken.

Welke leeftijd begint een kind te praten?

De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.

Hoe laat ik mijn kind zachter praten?

Bedenk samen met de kinderen ideeën om het zachte praten te oefenen. In spelvorm, maar ook tijdens het spelen of aan tafel. Geef aan dat je erop vertrouwt dat ze het kunnen leren. Spreek de oefenmomenten af en beloon ze uitbundig als het lukt.

Wat kun je doen aan een harde stem?

Dan kun je de volgende tips gebruiken om toch de boodschap goed over te brengen.
 1. Oefen van te voren je verhaal, neem het op en luister het terug. Je kunt dan zelf horen hoe hard het eigenlijk klinkt. ...
 2. Gebruik een lagere stem. ...
 3. Maak gebruik van pauzes en een lager spreektempo.

Wat is de Differentiatiefase?

(v.), fase in de taalontwikkeling lopend van ongeveer 2½ jaar tot 5 jaar, waarin het kind een aantal reeds verworven vaardigheden zal uitwerken, zoals het verfijnen en afwerken van de fonologie, het uitbreiden van woordenschat en woordklassen, het vormen van langere en meer volledige zinnen.

Wat zijn typerende kenmerken voor kinderen tussen de 2 en 3 jaar?

Tussen twee en drie jaar gaat je kind ook verhalen vertellen, spontaan of bij afbeeldingen. En wat je kind zegt is steeds beter verstaanbaar. Als je kind drie jaar is heeft het al een hele woordenschat. Het begrijpt gemiddeld 1.250 woorden en kan ongeveer 1.000 woorden zeggen.

Hoeveel woorden 24 maanden?

Je kind kan ongeveer 20 woorden zeggen. Woorden combineren en korte vragen aan je stellen, gaat ook steeds beter.

Wie stelt diagnose selectief mutisme?

In Nederland zijn er twee centra die gespecialiseerd zijn in selectief mutisme; Levvel in Amsterdam en UMC Utrecht. Ook hier kan diagnostisch onderzoek gedaan worden.

Wie stelt selectief mutisme vast?

Doet het probleem zich enkel voor op school bij aanvang van de schoolloopbaan, dan wacht men altijd een tijdje om de diagnose te stellen, omdat het probleem na verloop van tijd spontaan kan verdwijnen. De huisarts zal de diagnose steeds stellen in samenspraak met een (kinder)psychiater.