Provera VS Clomid. Fertility Q&A Marc Sklar, The Fertility Expert

Kan je zwanger worden met Provera?

Gevraagd door: Selina Vermeulen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (55 stemmen)

Mag ik Provera gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef? Gebruik dit medicijn NIET als zwanger bent of u binnenkort wilt worden. Dit medicijn kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Hoe snel zwanger na Provera?

Injectie met het progestageen-hormoon medroxyprogesteron (prikpil). Om zwangerschap te voorkomen (anticonceptiemiddel). Na de eerste injectie bent u meteen of na 2 weken beschermd tegen zwangerschap. Dat hangt af van het moment waarop u de eerste injectie krijgt.

Wat doet Provera precies?

Medroxyprogesteron kan een onregelmatige cyclus regelmatig maken en overvloedig bloedverlies verminderen. Bloedingen worden minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie. Meestal schrijft de arts u het voor gedurende 10 dagen per 4 weken. Als u na 10 dagen stopt ontstaat een bloeding.

Hoe snel na Provera menstruatie?

Nadat u gestopt bent met de Provera/Primolut tabletten zal er een 'onttrekkingbloeding' ontstaan. Meestal start de bloeding tussen de 2 en 10 dagen na de laatste dag dat u de pillen heeft ingenomen. Komt er binnen 10 dagen geen bloeding? Dan moet u opnieuw een zwangerschapstest doen.

Is Provera anticonceptie?

Depo-Provera is een oestrogeenvrije anticonceptiemethode die je 12 weken beschermt tegen zwangerschap. Je hoeft daardoor maar één keer in de 3 maanden aan anticonceptie te denken. Je arts dient dit type prikpil via een injectie in je bilspier toe of eventueel in je bovenarm.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet Provera 10 mg?

Provera kan worden gebruikt: bij bepaalde menstruatiestoornissen zoals onregelmatige of te lange bloedingen, of het uitblijven van bloedingen; bij aanwezigheid van baarmoederweefsel buiten de baarmoeder (endometriose); als aanvullend middel bij de behandeling met oestrogenen (vrouwelijk hormoon).

Hoe betrouwbaar is Depo-Provera?

Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil. Het is mogelijk om zwanger te raken in de eerste maand na het missen van een injectie.

Hoe kun je je ongesteldheid opwekken?

De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.

Wat zit er in Provera?

De werkzame stof in Provera is medroxyprogesteron.

Hoe kan ik mijn menstruatie laten komen?

Het opwekken van de menstruatie gebeurt met het medicijn medroxyprogesteron (Provera®) of norethisteron (Primolut®). U krijgt een kuur voorgeschreven van 7 dagen, 10 mg per dag. Voordat u gaat starten met deze kuur moet u een zwangerschapstest doen. Om zeker te zijn dat u niet zwanger bent.

Wat kost Provera?

€ 1,17 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Wat doet progesteron in je lichaam?

​Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon. Samen met de oestrogenen is het verantwoordelijk voor de werking van de geslachtsorganen tijdens de menstruele cyclus. Progesteron is zeer belangrijk in de voorbereiding van de uterus voor de implantatie van de blastocyst en in het behoud van de zwangerschap.

Hoe lang Progebel gebruiken?

Duur van de behandeling De duur van de behandeling zal worden bepaald door uw arts, afhankelijk van uw geval. Afhankelijk van de aard van de indicatie en de effectiviteit van de behandeling kan het zijn dat uw arts de duur van de behandeling moet wijzigen.

Hoe weet je of je wel of geen eisprong hebt?

Anovulatie vertaalt zich doorgaans in problemen met de cyclus, zoals amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Testen: Als een vrouw dagelijks haar basale lichaamstemperatuur bijhoudt en er treedt geen lichte verhoging op in het midden van de cyclus, dan kan dit erop wijzen dat zij geen eisprong heeft.

Hoeveel kans per maand om zwanger te worden?

Van alle stellen die proberen zwanger te worden is:

30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.

Welke hormonen heb je nodig om zwanger te worden?

Follitropine (FSH) is een natuurlijk hormoon. Dit hormoon laat bij vrouwen de eicellen groeien. Bij mannen helpt het bij om zaadcellen aan te maken. Bij vrouwen en mannen die moeilijk kinderen kunnen krijgen.

Hoe heet de pil om menstruatie uit te stellen?

Je gebruikt lynestrenol op deze manier:

Slik 1 keer per dag 1 pil. Je kunt je ongesteldheid zo 1 tot 14 dagen uitstellen. Begin je pas 3 dagen voordat je ongesteld wordt? Dan moet je 2 tot 3 keer per dag 1 pil slikken.

Is de prikpil beter dan de pil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Kun je ongesteld worden met prikpil?

De eerste maanden kan je onregelmatig ongesteld zijn. Daarna verdwijnt je ongesteldheid. Of je houdt onregelmatig een beetje bloedverlies. Als je stopt met de prikpil kan het 6 tot 12 maanden duren voordat je weer regelmatig ongesteld wordt.

Waarom menstruatiepijn maar geen menstruatie?

Ovulatie

Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.

Waarom ben ik niet ongesteld geworden?

Soms komt je ongesteldheid pas later. Bijvoorbeeld door stress, hard sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Ook als je nog niet ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger kunt worden.

Wat te doen als je menstruatie uitblijft?

Doe een zwangerschapstest als u vermoedt dat het uitblijven van de menstruatie ook zou kunnen komen doordat u misschien zwanger bent. Als u eetproblemen heeft, erg dun bent of veel bent afgevallen in een korte tijd, komt de menstruatie vaak vanzelf weer terug als u weer op een gezond gewicht raakt en gezond eet.

Kan je gelijk zwanger worden na prikpil?

Bij de meeste vrouwen is de prikpil 5 tot 6 maanden na de laatste injectie uitgewerkt. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil. Het is mogelijk om zwanger te raken in de eerste maand na het missen van een injectie.

Wat is het verschil tussen Depo-Provera en Sayana?

De prikpil is in Nederland verkrijgbaar in 2 soorten. Depo-Provera werkt via een injectie in de spier van je bil of bovenarm en Sayana Press via een injectie onder de huid.

Waarom Onttrekkingsbloeding?

Tijdens de 6 of 7 dagen dat je stopt met de pil is er geen opname van deze hormonen en zal het beetje baarmoederslijmvlies dat opgebouwd werd, opnieuw worden afgebroken. Dat veroorzaakt een beetje bloedverlies, maar minder dan bij een natuurlijke menstruatie. In medische termen heet dat een onttrekkingsbloeding.

Volgende artikel
Hoeveel TOG bij slapen?