10 Degrees You Should Study If You Want To Be Rich

Wat is de duurste opleiding?

Gevraagd door: Ali Vallenduuk LLM  |  Laatste update: 5 maart 2024
Score: 4.1/5 (41 stemmen)

"De opleiding tot arts behoort tot de duurste - ongeveer 12.000 euro per jaar. Ter vergelijking: een student in de geesteswetenschappen kost ongeveer 4.600 euro per jaar." De (Franstalige) universitaire ziekenhuizen hebben voortdurend tekorten, nog meer sinds de COVID-crisis.

Wat is de duurste opleiding in Nederland?

De duurste studies volgens EW zijn geneeskunde in Maastricht (32 duizend euro) en Leiden (23.700 euro). Maar dat geldt alleen als je het instellingscollegegeld moet betalen omdat je van buiten Europa komt of al een ander diploma in de zorg hebt behaald. Online biedt het magazine meer informatie per opleiding.

Wat is de meest gekozen opleiding?

Geneeskunde is opnieuw de populairste studie op Qompas Studiekeuze. Ook Criminologie en International Business bekijken jullie veel. Meisjes en jongens maken verschillende keuzes. Bij meisjes scoren Toegepaste Psychologie (havo) en Geneeskunde (vwo) het best.

Wat is het moeilijkste opleiding?

Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.

Wat is de duurste universiteit van Nederland?

Die vergeleek de instellingscollegegelden die Nederlandse universiteiten vragen voor een opleiding aan hun letterenfaculteit. De universiteit van Leiden is verreweg de duurste, gevolgd door de RUG.

33 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de kleinste universiteit van Nederland?

In september verwelkomde de Rijksuniversiteit Groningen de meeste eerstejaars bachelorstudenten van alle Nederlandse universiteiten. De UT ontving bijna tweeduizend nieuwe bachelorstudenten, maar blijft met een totaalaantal inschrijvingen van 9400 studenten de kleinste universiteit van Nederland.

Hoeveel kost het om geneeskunde te studeren?

Het collegegeld voor dit programma bedraagt € 27.969 voor het collegejaar 2023-2024 en € 30.580 voor het collegejaar 2024-2025 (niet-EU/EER-instellingstarief).

Welke opleiding verdient goed?

De best betaalde universitaire studierichtingen zijn de richtingen waarmee je accountant, advocaat, bedrijfseconoom, commercieel directeur, developer, econometrist, internist, onderzoeker klinische chemie, strategisch adviseur of tandarts kunt worden.

Welke opleiding betaald goed?

Bèta studies vallen zeker onder best betaalde studies. Je kunt dan onder andere denken aan natuurkunde, scheikunde, biologie, informatica en wiskunde. Deze startsalaris liggen gemiddeld hoger dan bij Alfa studies. Denk hierbij aan een hbo-startsalaris van 2.600 euro en een wo-startsalaris van 2.800 euro.

Wat is de kortste HBO opleiding?

Kies dan voor een associate degree, een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Je leert en werkt tegelijk.

Welke opleiding heeft de meeste kans op een baan?

Kijken we naar universitaire opleidingen, dan bieden tandheelkunde, fiscale economie, econometrie, accounting en fiscaal recht de grootste kansen op werk. Als afgestudeerde tandheelkundige verdien je bovendien direct na je studie al ruim 60.000 euro en tien jaar later heb je dat jaarsalaris vaak al verdubbeld.

Wat is de meest gekozen mbo opleiding?

In het mbo studeren de meeste studenten af in de richting zorg en welzijn.

Wat is een goede opleiding voor de toekomst?

Uit het onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat universitair afgestudeerden met Werktuigbouwkunde het snelst een baan vinden. Daarnaast bieden Accountancy & Control en Fiscaal Recht de meeste baanzekerheid. Dat blijkt ook uit welke opleidingen populair bij werkgevers zijn.

Welke opleiding meeste miljonairs?

1. Electrical Engineering. Van de 35 onderzochte miljardairs hadden er maar liefst negen een doctoraat behaald in Electrical Engineering.

Welke studie meeste miljonairs?

1. Tandheelkunde (universiteit) Je had waarschijnlijk al een hekel aan je tandarts, en anders is dat nu in ieder geval wél zo. Deze hoogopgeleide beulen verdienen maar liefst €4.750(!) per maand na afronding van de opleiding.

Hoeveel kost 1 jaar studeren?

1 jaar recht op halvering wettelijk collegegeld

Studenten die in studiejaar 2022-2023 zijn begonnen en voldoen aan de voorwaarden, betalen € 1.105 in plaats van € 2.209. Studenten die beginnen in studiejaar 2023-2024 en voldoen aan de voorwaarden, betalen € 1.157 in plaats van € 2.314.

Welke baan maakt je rijk?

Volgens onderzoek is dit de top 10 van beroepen die bekend staan als goed verdienende baan:
 • Plastisch chirurg.
 • Senior medisch specialist.
 • CEO/algemeen directeur.
 • Operationeel of financieel directeur (COO of CFO)
 • Vastgoedbelegger/private banker.
 • Gezagvoerder/piloot.
 • Minister-president/minister.
 • Advocaat.

Welk diploma verdient het meest?

Technische specialisten met een bachelordiploma halen een kwart meer dan het gemiddelde startersloon van 2.195 euro bruto per maand binnen. Een schoolverlater verdient in zijn allereerste job gemiddeld 2.195 euro bruto per maand.

Waar verdien je 10000 euro per maand?

En waar je vooral aan moet denken met die 10k per maand zijn banen als:
 • Orthodontist.
 • Piloot.
 • Dierenarts.
 • Notaris.
 • Cardioloog.
 • Commercieel directeur.
 • Dermatoloog.
 • Bedrijfsjurist.

Wat zijn de top 20 best betaalde banen?

Bestbetaalde beroepen in Nederland
 • Onderzoekers klinische chemie: 180.000 – 240.000 euro.
 • Piloten: 112.500 – 200.000 euro.
 • Commercieel directeuren: 64.000 – 192.000 euro.
 • Accountants: 27.000 – 162.000 euro.
 • Neurochirurgen: 70.000 – 130.000 euro.
 • Dermatologen: 70.000 – 129.000 euro.
 • Burgemeesters: 40.000 – 124.000 euro.

Is geneeskunde zwaar?

Geneeskunde is een heel intensieve opleiding en je dagen als geneeskundestudent zijn goed gevuld; je moet dus wel van aanpakken houden en doorzettingsvermogen hebben. Naast het opdoen van theoretische kennis wordt er in de opleiding veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je beroepsvaardigheden.

Is geneeskunde opleiding moeilijk?

De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges. Hoe lang het duurt voordat je als dokter aan de slag kunt hangt af van de specialisatie die je kiest.

Wat kost hbo per maand?

Wat kost HBO Max? Een HBO Max Standaard-abonnement kost slechts €7,99/maand. Je bespaart wanneer je de jaarlijkse prijs vooraf betaalt. Op welke apparaten kan ik HBO Max streamen?