My Birth Story | I Can't Feel Contractions! | Natural Labor | No Epidural

Kan je bevallen zonder voorweeën?

Gevraagd door: Luka Prins MA  |  Laatste update: 24 februari 2024
Score: 4.9/5 (15 stemmen)

Soms verlies je de slijmprop al twee weken voor de bevalling en soms pas als je al flinke weeën hebt. In de zwangerschap en vooral aan het eind daarvan, kun je zogenaamde 'harde buiken' krijgen. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder, maar meestal niet pijnlijk. Dit is normaal en we noemen dit ook geen weeën.

Kan je ook bevallen zonder voortekenen?

Begin van de bevalling

Een spontane bevalling kan op twee manieren beginnen: met weeën of met het breken van de vliezen. Het verliezen van de slijmprop, al dan niet met een beetje slijmerig bloed, is geen direct voorteken van een snel naderende bevalling.

Waarom heb ik geen voorweeën?

Valse start en voor weeën

Het komt door hormonen en wordt 'harde buik' genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn, maar de meeste vrouwen voelen het niet eens. De samentrekkingen zijn geen (voor)weeën, en ze kondigen nog niet de bevalling aan. Voorweeën/oefenweeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier.

Heb je altijd voorweeën?

Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van harde buiken, ook wel oefenweeën of Braxton-Hicks contracties genoemd. Dit is een normaal verschijnsel, maar het kan ook een signaal van je lichaam zijn om het iets rustiger aan te doen. Voorweeën komen vaker voor bij een tweede of volgend kind.

Kan je al ontsluiting hebben zonder weeën?

Ontsluiten bij tweede kind

Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer. Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.

21 gerelateerde vragen gevonden

Kan de bevalling ineens beginnen?

De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.

Hoe weet je dat je bijna moet bevallen?

De weeën beginnen en zijn regelmatig

Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.

Hoe voelt rommelen voor bevalling?

Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets. Het draagt bij aan de verweking en verzachting van de baarmoedermond.

Heeft iedereen last van voorweeën?

Niet iedereen heeft last van indalingsweeën en ze zorgen ook niet voor ontsluiting. Als je last hebt van deze weeën, kan het fijn zijn om een lekker warm bad of douche te nemen of een warme kruik tegen je buik te leggen. Probeer ook te rusten of ('s nachts) verder te slapen.

Hoeveel tijd zit er tussen voorweeën en echte weeën?

De voorweeën gaan vanzelf over in echte weeën, die elke 5 min komen. De duur, kracht, frequentie en regelmaat kunnen per persoon verschillen, maar zullen geleidelijk toenemen. In deze 'latente fase' word je je voor het eerst bewust van (matig pijnlijke) weeën.

Waarom krijg ik geen weeën?

Oorzaken van het niet vorderen van de ontsluiting:

onvoldoende weeënactiviteit. De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg; het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd) wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken.

Waar voel je weeën in je buik?

Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren. Letterlijk betekent wee pijn. Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.

Hoe is de baby vlak voor de bevalling?

Wiebelen, hikken, reageren op prikkels die zijn zintuigen opvangen: je baby is in je buik met van alles bezig. En dat kun jij voelen. Als hij schrikt van een hard geluid, bijvoorbeeld. Ook 'communiceert' hij al met de buitenwereld: als hij iets of iemand tegen je buik aan voelt liggen, kan hij ertegen gaan duwen.

Kun je aanvoelen dat je gaat bevallen?

Harde buiken

Als je meer dan 8 harde buiken in een uur hebt en de pijn ervan toeneemt, komt je bevalling waarschijnlijk op gang. Harde buiken heb je waarschijnlijk al vaker gevoeld, misschien zelfs al in het 1e of 2e trimester. Bij een harde buik trekt de baarmoederspier samen en dat doet normaal gesproken geen pijn.

Wat zorgt ervoor dat je gaat bevallen?

De drie belangrijkste hormonen tijdens de bevalling zijn oxytocine, endorfine en adrenaline. Oxytocine is het weeënhormoon en zorgt voor het samentrekken en ontspannen van de baarmoeder – oftewel voor weeën. Endorfine is een lichaamseigen morfine die je meteen aan gaat maken bij de eerste wee.

Welke dag bevallen de meeste vrouwen?

Grootste kans in week 40-41

In de weken die daartussen worden dus de meeste baby's geboren. In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.

Kunnen harde buiken voor ontsluiting zorgen?

Harde buiken of (voor)weeën? niet voor ontsluiting zorgen. Harde buiken zijn onschuldig, maar als je bloedverlies of vochtverlies krijgt of minder bewegingen bij de baby voelt, neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Is baby actief tijdens weeën?

De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.

Waarom begint een bevalling vaak s nachts?

De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.

Kun je voelen als je ontsluiting hebt?

Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.

Hoe weet je of je je slijmprop verloren bent?

Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. De slijmprop beschermt de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby tegen infecties. De slijmprop is een paar centimeter groot en kan er uit zien als een heldere, wittige prop met soms wat rode of bruine sliertjes er doorheen.

Waarom rustig aan doen na bevalling?

Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.

Welke zwangerschapsweek worden de meeste baby's geboren?

De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn.

Kunnen weeën voelen als darmkrampen?

Soorten weeën

Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg.

Waar voel je de eerste weeën?

Het begint met weeën

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik. Het komt langzaam op en zwakt weer af. De weeën volgen elkaar steeds vaker en regelmatiger op.