How long after implantation can you take a pregnancy test? | Quick Question

Kun je testen tijdens innestelingsbloeding?

Gevraagd door: ds. Jan van de Berg  |  Laatste update: 26 februari 2024
Score: 4.9/5 (40 stemmen)

Mocht je een zwangerschapstest willen doen als je denkt dat je een innestelingsbloeding hebt: soms is het dan nog niet meetbaar dat je zwanger bent en moet het zwangerschapshormoon HCG nog aangemaakt worden. Wacht dan een paar dagen af en test dan desnoods nog een keer.

Kan ik een zwangerschapstest doen tijdens innestelingsbloeding?

Vanaf het moment dat het bevruchte eitje zich innestelt (en je innestelingsbloeding begint), begint je lichaam het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) aan te maken. Heb geduld om te wachten tot na de eerste dag van je gemiste menstruatie, dan is de test nauwkeuriger.

Hoeveel dagen na innestelingsbloeding kun je testen?

De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.

Hoe snel maak je hCG aan na innesteling?

Nadat het eitje is bevrucht, maakt het een reis naar de uterus (baarmoeder) en begint het zich in te nestelen in de baarmoederwand. Als de innesteling geslaagd is, kunnen vanaf ongeveer 7-9 dagen na de ovulatie kleine hoeveelheden van het zwangerschapshormoon, hCG, in de urine verschijnen.

Hoe weet ik of ik een innestelingsbloeding hebt?

De belangrijkste symptomen van een innestelingsbloeding zijn: Een lichtroze of donkerbruine kleur van het bloed. Slechts een aantal druppels bloedverlies. Een bloeding van slechts een aantal uur tot maximaal 2 dagen.

25 gerelateerde vragen gevonden

Hoe hoog hCG na innesteling?

Kort na de innesteling wordt er nog weinig hCG aangemaakt. Daarom heb je nog niet direct een positieve zwangerschapstest zodra de innesteling is gelukt: er is dan nog te weinig hCG om te kunnen meten. Gemiddeld is de eicel zo'n negen dagen na de bevruchting helemaal weggezakt in het baarmoederslijmvlies.

Hoe weet je of de innesteling is gelukt?

Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.

Wat wel en niet doen tijdens innesteling?

Dikke sokken, een dekentje en warm eten en drinken zoals thee helpen. Maar vermijd veel te warm douchen, bezoekjes aan de sauna of hete kruiken. Roken en drugs hebben ook een negatieve impact op de doorbloeding, dus zorg dat zowel jij als je partner hiermee gestopt zijn.

Wat voel je als je denkt dat je zwanger bent?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Kan je een zwangerschapstest te vroeg doen?

Als je vroeg test, moet je er rekening mee houden dat als het resultaat 'Niet zwanger' is, je mogelijk toch zwanger bent. Dit komt omdat de hCG-concentratie van vrouw tot vrouw verschilt en er mogelijk nog niet voldoende van het hormoon aanwezig is voor een positieve uitslag.

Hoe zag jullie innestelingsbloeding eruit?

Dus hoe ziet een innestelingsbloeding eruit? Wanneer je een innestelingsbloeding hebt, zie je hoogstwaarschijnlijk een paar druppels bloed op je ondergoed die zelfs een inlegkruisje niet zouden bedekken. Een innestelingsbloeding kan ook bruin of lichtroze van kleur zijn.

Kun je een heftige innestelingsbloeding hebben?

Een heel klein deel van de zwangere vrouwen krijgt een hevige innestelingsbloeding. Er kunnen dan ook kleine stolsels in het bloed zitten.

Hoe snel kan je testen of je zwanger bent?

Het meest betrouwbare moment om een zwangerschapstest te doen is vanaf 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Hoe langer je wacht met het doen van een zwangerschapstest, hoe betrouwbaarder de uitslag. De concentratie van het hCG-hormoon in je urine is dan namelijk hoger.

Kan je ongesteld zijn als je zwanger bent?

Het kan wel voorkomen dat je het hormoon hCG te weinig aanmaakt. Je kan dan vaginaal bloed verliezen, zonder dat er een eisprong is geweest. Dit proces wordt ook wel spotting of een pseudo-menstruatie genoemd. Het vaginaal bloedverlies komt overeen met het bloedverlies dat je ervaart als je ongesteld bent.

Wie testte pas laat positief?

Het eerste wat je moet doen, is naar je arts gaan voor een bloedtest. Vals-positieven zijn zeldzaam, maar met een bloedtest ben je pas écht zeker. Die test maakt het bovendien mogelijk om je zwangerschap te dateren dankzij de gemeten hoeveelheid van het zwangerschapshormoon B-HCG.

Kan je een vals positieve zwangerschapstest hebben?

Je kunt een foutpositieve ofwel vals positieve uitslag op een thuistest krijgen. De test geeft dan aan dat je zwanger bent, terwijl je dit niet bent. Dit komt zelden voor, aangezien je lichaam geen hCG produceert als je niet zwanger bent.

Hoe weet je of je zwanger bent of ongesteld moet worden?

Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.

Hoe voelt een zwangere buik in het begin?

Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.

Hoe donker streep zwangerschapstest?

Hoe ziet een licht streepje eruit? Elke zwangerschapstest is anders: sommige merken gebruiken een rode kleur en andere, zoals Clearblue, een blauwe kleur. Bij een test die rood gebruikt, zal een lichte streep eruitzien als roze, maar bij een test die blauw gebruikt, zal een lichtblauwe kleur te zien zijn.

Kan seks tijdens innesteling kwaad?

Het hebben van seks tijdens de zwangerschap kan absoluut geen kwaad. Je baby is goed beschermd en heeft tijdens de gemeenschap nergens last van. Goed verpakt in het vruchtwater is de baby helemaal van de buitenwereld afgesloten.

Heeft paracetamol invloed op innesteling?

Omdat NSAID's en aspirine op het hele lichaam werken, leiden ze mogelijk tot een abnormale innesteling, die een miskraam wordt. Paracetamol daarentegen werkt alleen op het centrale zenuwstelsel, waardoor het waarschijnlijk geen effect heeft op het embryo, aldus de auteurs.

Hoe groot kans op miskraam na innesteling?

En na innesteling zal in zo'n 10 % van de gevallen alsnog een miskraam optreden. Hierbij stopt het vruchtje met groeien en stopt het hartje met kloppen. Vaak brengt dit krampen op gang, waardoor het vruchtje en de moederkoek naar buiten komen.

Kan innestelingsbloeding op dag van menstruatie?

Dit kan ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting zijn. Als je regelmatig ongesteld bent, gebeurt dit rond de tijd dat je je menstruatie zou verwachten. Een innestelingsbloeding kan soms worden aangezien voor een lichte menstruatie, vooral als je normaal gesproken een lichte of onregelmatige menstruatie hebt.

Kan je toch zwanger zijn na een negatieve test?

Er zijn twee redenen dat u een negatieve uitslag van uw zwangerschapstest kunt krijgen: u bent niet zwanger of u bent wel zwanger, maar het is te vroeg voor de gebruikte zwangerschapstest om het zwangerschapshormoon hCG in uw lichaam te detecteren.

Waarom lukt het innestelen niet?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom de innesteling niet lukt. Leeftijd speelt wel duidelijk een rol. Er kan bijvoorbeeld iets fout gaan bij de celdeling van de bevruchte eicel. Maar ook de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies is belangrijk.