Hoe vertel je aan kinderen dat iemand is doodgegaan?

Hoe zeg je een kind van 4 dat oma dood is?

Gevraagd door: dr.h.c. Demi van Leeuwen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (52 stemmen)

Tips bij praten over de dood
 • Betrek je kindje bij de situatie. Leg uit wat het betekent dat oma op sterven ligt en bereid hem voor op wat hierna gaat gebeuren. ...
 • Geef ruimte aan vragen. ...
 • Geef ruimte aan emoties. ...
 • Toon zelf ook je emoties. ...
 • Laat je kindje 'kind' zijn. ...
 • Neem de emoties van je kindje serieus.

Hoe vertel je een kind van 4 over de dood?

Gebruik duidelijke en concrete woorden als u praat over de dood. Vertel wat er is gebeurd en waarom oma is overleden. Geef het kind de keuze om afscheid te mogen nemen van de overledene of om mee te gaan naar de begrafenis of crematie. Leg wel uit hoe deze zich tijdens een begrafenis of crematie hoort te gedragen.

Hoe vertel je kinderen dat je dood gaat?

Hoe vertel ik aan mijn kind dat ik doodga? Je kunt met je partner of een andere naaste bespreken wie dit zal vertellen. Probeer dan samen het gesprek aan te gaan met je kind. Heb je meer kinderen, vertel het nieuws dan aan alle kinderen tegelijk.

Wat zeg je tegen mensen die hun kind verloren hebben?

Leef met de ouders, familie en vrienden mee

Spreek daarom uit dat je niet weet wat je moet zeggen, dat je het ontzettend verdrietig vindt en dat je met ze meeleeft. Dit lijkt misschien overbodig om te zeggen maar voor iemand met veel verdriet is het fijn om te horen dat anderen meeleven.

Hoe rouwt een kind?

Rouwproces bij kinderen

Net als volwassenen gaan kinderen na het meemaken van een verlies door een rouwproces. Dit rouwproces ziet er voor ieder kind anders uit. Elk kind rouwt op een eigen, unieke manier. Er zullen veel verschillende emoties naar voren komen, zoals verdriet, boosheid en angst.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat zeg je tegen een kind waarvan de moeder is overleden?

Toon oprechte belangstelling. Als je er bent, deel dan ook eens een complimentje uit zoals bijvoorbeeld 'Wat fijn dat jij de honden uitlaat, daarmee help je je moeder enorm'. 9. Ouders vinden het soms heel lastig dat ze niet weten hoe het echt met hun kinderen gaat.

Hoe overleef je de dood van je kind?

Laat vrienden en familieleden je helpen en vraag of ze je gevoelens kunnen respecteren. Maak je niet te druk om kleine dingen. Als ouder die een kind heeft verloren, overleef je het ergste wat je in het leven kunt meemaken. Er is niets pijnlijker dan dit.

Wat schrijf je aan iemand die zijn kind verloren heeft?

De juiste woorden om te troosten
 • We zullen je kindje nooit vergeten.
 • Ik vind het moeilijk om de juiste woorden te vinden, maar ik leef erg met je mee en je kunt altijd bij me terecht.
 • Ik zal je elke avond even bellen, maar je hoeft niet op te nemen als je daar geen behoefte aan hebt.

Wat zet je op een kaartje die een kind hebben verloren?

Woorden schieten vaak tekort na het overlijden van een kindje of baby. De woorden 'Sterkte' of 'We denken aan jullie! ' zijn daarom al genoeg om neer te zetten. Ook kun je ervoor kiezen om een mooi gedichtje op te zoeken of te vertellen dat je zijn of haar vrolijke lach gaat missen.

Wat zeg je tegen iemand die een kind krijgt?

Traditionele wens als geboorte felicitatie

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van Naam! We hopen dat alles goed is gegaan en wensen jullie heel veel geluk samen! Hoera, Naam is geboren! Van harte gefeliciteerd.

Hoe uitleggen aan een kind wat dood is?

Tips bij praten over de dood
 • Betrek je kindje bij de situatie. Leg uit wat het betekent dat oma op sterven ligt en bereid hem voor op wat hierna gaat gebeuren. ...
 • Geef ruimte aan vragen. ...
 • Geef ruimte aan emoties. ...
 • Toon zelf ook je emoties. ...
 • Laat je kindje 'kind' zijn. ...
 • Neem de emoties van je kindje serieus.

Hoe vertel je een kind dat iemand ernstig ziek is?

Vertel je kind bijvoorbeeld vanaf het begin dat je naar de huisarts of dokter gaat omdat je je zorgen maakt. Vertel ook wanneer je de uitslag of behandelingen krijgt. Je kunt slecht nieuws dan in alle eerlijkheid stap voor stap brengen en er samen over praten.

Hoe overlijden meedelen?

Voorbeeldzinnen
 1. Vol ongeloof en verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van [Naam].
 2. Bedroefd hebben wij kennis genomen van het overlijden van je [familielid / vriend].
 3. Met ontsteltenis hebben wij kennis genomen van het droevige bericht dat onze collega [Naam] zeer onverwachts is overleden.

Hoeveel dagen vrij als familie overlijd?

Zo krijg je voor overledenen in de eerste graad vier dagen verlof. Dit betreft de dag van overlijden tot aan de uitvaart. Voor dierbaren in de tweede graad, geldt dat je twee dagen vrij krijgt. Deze regelingen gelden zowel voor een parttime als een fulltime baan.

Hoe praat je over de dood?

Begin een gesprek niet vanuit de dood, maar vanuit het leven. Vraag bijvoorbeeld: hoe zou jij willen worden herinnerd als je er niet meer bent? Welke muziek zou jij tijdens de begrafenis willen horen. Of: welke muziek zou je juist absoluut nooit willen horen.

Wat moet je zeggen tegen iemand die iemand heeft verloren?

'Gecondoleerd met uw verlies' of 'veel sterkte de komende tijd' is altijd goed. Kent u de nabestaanden beter, dan kunt u natuurlijk iets persoonlijkers zeggen. Als u de juiste woorden kunt vinden. Bedenk dat ook alleeneen omhelzing voldoende kan zijn om uw medeleven te tonen en iemand sterkte te wensen.

Hoe lang duurt Rouwen om je kind?

Hoe lang deze fases duren, is voor iedereen verschillend. Dit kan variëren van een paar maanden tot een paar jaar. Er bestaat geen tijdslimiet voor het rouwproces bij het verlies van een kind. De omgeving zal vinden dat je na een paar maanden er wel overheen moet'zijn, maar vaak wordt het verdriet dan juist erger.

Hoe lang niet werken na overlijden kind?

Ook hangt het er van af wat voor werk je doet en in hoeverre je wel of niet in een warm bad terecht komt. Sommige moeders die hun baby tijdens de geboorte verliezen, of kort erna hebben voldoende aan de vier maanden zwangerschapsverlof. Deze kunnen ze vaak na het overlijden van hun kind opnemen.

Hoe ga je om met het verlies van je moeder?

Soms helpt het ook om erover te schrijven.

Koop een mooi boekje en schrijf daarin aan je moeder wat je voelt en meemaakt sinds haar overlijden. Je kunt ook mooie herinneringen aan je moeder opschrijven, bijvoorbeeld aan een leuke vakantie of iets geks dat je met haar meemaakte.

Hoe betuig ik mijn medeleven?

De manieren om iemand te condoleren zijn:

Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.

Hoe onderteken je een rouwkaart?

De voorbeeldbrieven in deze boeken worden afgesloten met Hoogachtend of Met oprechte deelneming. Een afsluiting als Met vriendelijke groet of Veel sterkte kan gebruikt worden als de briefschrijver goed bekend was met de overledene, of goed bekend is met de nabestaanden.

Wat zeggen bij onverwacht overlijden?

Onderstaande korte teksten zijn in de meeste situaties geschikt:
 • Heel veel sterkte in deze verdrietige periode.
 • Gecondoleerd met dit grote verlies. ...
 • Met oprechte deelneming.
 • Onze oprechte deelneming met het verlies van…
 • Gecondoleerd met het verlies van jullie…
 • Heel veel sterkte gewenst bij dit enorme verlies.

Hoe vertel je een kind wat kanker is?

Gebruik de naam van uw ziekte, dus spreek gewoon over kanker. Voor kinderen is dat namelijk een gewoon woord. Kanker heeft voor kinderen nog niet de duidelijke lading die het voor volwassenen heeft. Door de dingen bij de naam te noemen, krijgt u er vat op en kunt u erover praten en lezen.

Wat zeggen tegen ouders van ziek kind?

Ik vind het heel erg dat je ziek bent. Ik beloof dat ik je geen domme adviezen zal geven en ook nooit zal zeggen “dat ik het me heel goed kan voorstellen”. Je moet het helemaal zelf ondergaan, maar niet alleen. Ik ben er voor je.

Hoe vertel je mensen dat je kanker hebt?

U kunt uitleggen wat u hebt, wat kanker is, waarom er iets aan moet worden gedaan, wat daarvan de gevolgen kunnen zijn en wat er de komende dagen en weken gaat gebeuren. U kunt ook vertellen dat u heel erg verdrietig bent omdat de dokter u heeft verteld dat u kanker hebt.