Physiotherapist, Chiropractor or Osteopath - Who's Best for Lower Back Pain?

Wat is beter osteopaat of chiropractor?

Gevraagd door: prof. Catharina Hofman PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (14 stemmen)

Osteopathische artsen hebben een veel breder bereik dan chiropractors, omdat zij naast hun manuele therapietechnieken ook traditionele medische behandelingen kunnen toepassen, zoals medicijnen en operaties. Osteopaten richten zich meer op preventieve zorg en minder op symptoomgerichte behandelingen dan chiropractors.

Welke klachten kan een osteopaat behandelen?

Osteopathie kan helpen bij uiteenlopende klachten, zoals nek-, rug-, en gewrichtsklachten, maag-en darmstoornissen, maar ook bij chronische kaakholte- of voorhoofdsholteontsteking, chronische oorontsteking bij kinderen en volwassenen, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, aangezichtspijn, huilbaby's….

Wat is beter fysio of osteopaat?

De fysiotherapeut maakt gebruik van handtechnieken, maar eventueel ook van apparaten en rektechnieken. Hiermee worden oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren. Osteopaten werken tijdens een behandeling alleen met de handen. Het doel is om het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren.

Is een osteopaat nuttig?

Osteopathische behandelingen hebben een positief effect op de bloedsomloop, het lymfe- en het zenuwstelsel. Ze brengen het lichaam weer in een beter evenwicht en in optimale gezondheid. In combinatie met een correct voedings- en houdingsadvies bevordert osteopathie het welzijn van de patiënt.

Waarom ga je naar een osteopaat?

Het doel van osteopathie is om de gezondheid te bevorderen middels het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam. Dat kan gebeuren in het bindweefsel van o.a. spieren en gewrichten, organen (viscerale systeem) en zenuwen (craniosacrale systeem).

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost een osteopaat per uur?

Wat je betaalt voor een consult verschilt daarom per praktijk. Gemiddeld liggen de kosten voor een consult rond de 90 euro voor 50 tot 60 minuten. Vaak is er ook een optie om een korter consult te krijgen, bijvoorbeeld van 30 minuten. Het tarief voor zo'n kort consult ligt meestal tussen de 40 en 60 euro.

Hoeveel dagen rust na osteopaat?

Het is het beste om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet. Na de behandeling heeft het lichaam energie en tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Kunnen klachten verergeren na osteopaat?

De osteopaat geneest niet, maar nodigt uw lichaam (u) uit om zelf te genezen door de blokkades die de genezing in de weg staan, op te heffen. Het is dus goed mogelijk dat er na de behandeling, in eerste instantie, een verergering van de klacht optreedt.

Hoe snel resultaat na osteopaat?

Gemiddeld is na vier behandelingen uw klacht verholpen of is een duidelijke verbetering vast te stellen. Soms is dit na de eerste behandeling al het geval en soms duurt het traject wat langer. Mocht er geen verbetering optreden dan zal uw therapeut u andere mogelijkheden voorstellen.

Waarom moe na osteopaat?

Waarom ben ik vermoeid na een behandeling? Wanneer het werk van de osteopaat erop zit begint het werk voor uw lichaam. Het lichaam gaat zich auto-reguleren en gaat het verdwijnen van de spanningen gebruiken om de andere betrokken zones van uw lichaam te verlichten en los te maken.

Hoeveel keer mag je naar osteopaat?

Afhankelijk van de klacht zal dat variëren tussen de 2 en 10 keer. De behandelfrequentie kan sterk verschillen; vaak wordt er gestart met één behandeling per 3 á 4 weken. Soms is in de beginfase de frequentie hoger en wordt er, zodra het mogelijk is afgebouwd, naar een lagere behandelfrequentie.

Is chiropractor goed voor je?

Ja! Elke medische behandeling brengt kleinere of grotere risico's met zich mee, maar chiropractie is wereldwijd erkend als een van de veiligste geneeswijzen. De kans dat er iets misgaat bij het uitvoeren van een behandeling, uitgevoerd door een echte chiropractor is een op vijf miljoen.

Wat doet een osteopaat bij rugklachten?

De osteopaat onderzoekt bij rugklachten alle aspecten die invloed hebben op dat gedeelte van de rug waar je last van hebt. Het gaat dan om de wervels, de spieren, de organen, het zenuwstelsel, de doorbloeding en alle mechanische componenten die op dat gedeelte inwerken.

Kan een osteopaat helpen bij een beknelde zenuw?

De osteopathische behandeling bij klachten aan de ledematen focust op het vrijmaken van de beknelde zenuw en het opheffen van blokkades in de bewegingsketen. Elke zachte manuele behandeling is er kortom op gericht de doorbloeding te verbeteren en de spanning te verminderen.

Wat doet een osteopaat kraken?

Het kraken van gewrichten (manipuleren)

Dit manipuleren is één van behandelmethodes die binnen de osteopathie kan worden gebruikt. Het geluid, het “kraken”, ontstaat door een drukverschil die optreedt wanneer er bij een manipulatie meer ruimte ontstaat tussen de gewrichtsoppervlakken.

Wat doet een osteopaat bij stress?

Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)

Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans.

Waarom veel water drinken na osteopaat?

Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel.

Hoeveel betaal je voor een osteopaat?

Een bezoek aan een osteopaat kost gemiddeld tussen de 50 tot 80 euro. Een behandeling duurt meestal een half uur. De aanvullende ziekteverzekering van het VNZ voorziet in een terugbetaling bij een behandeling door osteopaten met een erkenningsnummer.

Kan een osteopaat helpen bij lage rugpijn?

De osteopaat bekijkt altijd het gehele lichaam om de rugpijn te kunnen behandelen en verhelpen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat osteopathie in veel gevallen effectief is bij de behandeling van (lage) rugklachten.

Is osteopaat veilig?

Osteopathie is absoluut veilig. Een osteopaat is er in opgeleid om een goede differentiaal diagnose te maken. Dit houdt in dat onderliggende ziektes en afwijkingen herkent worden. In zo'n geval zal er niet behandeld worden en met uw toestemming contact worden opgenomen met uw arts.

Wat fort een osteopaat?

Een osteopaat is een professioneel die zich bezighoudt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.

Hoe lang werkt behandeling osteopaat door?

Behandelfrequentie osteopathie

Dan moet u denken aan 1 of maximaal 2 weken. Dat is omdat er in het eerste consult vaak bewegingsbeperkingen worden aanpakt die al langere tijd bestaan en daarmee dus meestal niet na 1 sessie alweer verdwenen zijn.

Kan een osteopaat helpen bij spierpijn?

Een osteopaat kan je klachten aanzienlijk verminderen of ze zelfs helemaal wegnemen. Voor een goed functionerend lichaam is het noodzakelijk dat de vele spieren en gewrichten soepel bewegen. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er klachten ontstaan.

Is osteopathie erkend?

Gediplomeerde osteopaten zijn dus erkend door de mutualiteiten maar (nog) niet door de staat (ic het “RIZIV”). De opleiding tot osteopaat is 5 jaar weekend-onderwijs, na de studies kinesitherapie of geneeskunde. Elk jaar dienen examens afgelegd te worden.

Welke zorgverzekeraar vergoed osteopathie?

Osteopathie wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket. Het is raadzaam bij uw eigen verzekeraar navraag te doen. Let op! Alleen de behandelingen van een geregistreerd osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding.

Volgende artikel
Waarom stoot lichaam vrucht af?