Hoe ontstaat eczeem? | Vragen van Kinderen

Wat helpt tegen jeuk eczeem kind?

Gevraagd door: kand. Senn de Groot LLM  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (53 stemmen)

Behandeling van eczeem bij kinderen
Het is belangrijk dat de huid niet uitdroogt. Smeer uw kind 1 of 2 keer per dag in met een verzachtende en beschermende crème en zalf . Dit zorgt ervoor dat de huid meer vocht vasthoudt. Het beschermt de huid en vermindert jeuk.

Wat doen tegen jeuk bij eczeem?

Verlichten van jeuk
 1. Behandel het eczeem goed met een medicinale zalf. Een goede behandeling van het eczeem is de belangrijkste manier om de jeuk tegen te gaan. ...
 2. Houd de huid soepel met een basiszalf. ...
 3. Gebruik een koele zalf. ...
 4. Zoek verkoeling. ...
 5. Probeer alternatieven voor krabben. ...
 6. Bescherm de huid en beperk beschadiging.

Wat helpt tegen jeuk kind?

Wat kun je zelf doen?
 • Droge huid kun je behandelen met een vochtinbrengende crème of zalf, verkrijgbaar bij de apotheker. ...
 • Warme en jeukende huid kun je verlichten met een koud kompres of mentholcrème.

Wat te doen tegen krabben jeuk?

Wat kunt u zelf doen bij jeuk?
 1. Niet te vaak, niet te lang en niet te heet te douchen of te baden. ...
 2. Gebruik geen of weinig zeep.
 3. Na het wassen de huid voorzichtig droogdeppen en daarna met een vette neutrale creme insmeren. ...
 4. Zorg dat u voldoende drinkt (tenminste anderhalve liter per dag).

Welke zalf bij eczeem kind?

6 tips bij eczeem

Houd de huid van je kind goed vet met een vette zalf zoals Bepanthen Beschermende Zalf of intensief hydraterende creme zoals Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème. Bescherm de huid van je kind tegen de zon.

17 gerelateerde vragen gevonden

Wat smeren bij eczeem kind?

Wassen met water en zeep maakt de klachten erger. 2 of 3 keer per week douchen/baden is genoeg. Het liefst zonder zeep. Smeer uw kind elke dag in met een zalf of crème, zoals lanette creme.

Welke zalf helpt tegen eczeem?

Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.

Wat moet ik smeren op jeukende huid?

Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht.

Welk huismiddel helpt tegen jeuk?

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
 • IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken).
 • Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek.
 • Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. ...
 • Een badje van havermout.
 • Smeer de jeukende plek in met een mengsel van honing en kaneel.

Waarom niet krabben bij jeuk?

Maar als je met je gekras je huid beschadigt, veroorzaakt dat roodheid en droogte. En dat geeft juist extra jeuk. ' Mensen die bijvoorbeeld eczeem hebben of een andere huidaandoening, hebben chronische jeuk en kunnen zo gemakkelijk in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Wat is Ouderdomsjeuk?

Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.

Waarom heb je savonds meer jeuk?

Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.

Welke voeding helpt tegen jeuk?

Wanneer de jeuk ernstig is en gepaard gaat met huiduitslag of zwellingen, is het goed om meer ingrediënten te eten die ontstekingsremmende en rustgevende effecten hebben, zoals amarant, paksoi, blad mosterd, taro, kelp, laver, kip, mungbonen, komkommer, bittere meloen, postelein en groene thee.

WAAR KAN jeuk op duiden?

De voornaamste oorzaken van jeuk zijn huidaandoeningen, allergieën, systemische aandoeningen en contact met bepaalde dieren of planten. Door stress kan jeuk erger worden. Jeuk kan verminderd worden door de plek te koelen en (indien mogelijk) de oorzaak te vermijden.

Is Vaseline goed voor eczeem?

Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.

Hoe verminder ik mijn eczeem?

Leefregels om jeuk te verminderen. De huid bedekken om de schade van eventueel krabben te beperken en de zalf/crème goed laten inwerken. De huid extra vetten; hoe droger de huid, hoe meer jeuk. Afleiding en alternatieven (bijvoorbeeld wrijven of kloppen op de huid) zoeken om zo het krabben te beperken.

Is vaseline goed tegen jeuk?

De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.

Is appelazijn goed tegen jeuk?

Sommige psoriasispatiënten zweren bij appelazijn, het ontsmet en helpt jeuk verminderen. Bij sommigen helpt het alleen de hoofdhuid maar niet de oren of gezicht. Bij anderen helpt het om de jeuk, ontsteking, pijn en branderige gevoel te verminderen, maar haalt het de psoriasis zelf niet weg.

Welke vitamine tegen jeuk?

Vitamine B complex

Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.

Is talkpoeder goed tegen jeuk?

Talkpoeder neemt vocht op, vermindert wrijving en werkt verkoelend. Je brengt het op de huid aan om huidirritatie en jeuk tegen te gaan. Op babybilletjes helpt het luieruitslag te voorkomen. Maar het werkt ook verzachtend bij irritatie na het scheren, en het helpt voetblaren voorkomen.

Wat kun je op eczeem smeren?

Smeer de huid regelmatig in (bijvoorbeeld tweemaal per dag) met een vette crème of zalf, bijvoorbeeld een vaseline- cetomacrogolcrème; die maakt de huid soepel, minder droog, minder schilferig. Hierdoor zal het eczeem minder snel opvlammen en zal het minder jeuken. Gebruik geen strooipoeder (babypoeder) of gel.

Wat helpt tegen eczeem natuurlijk?

Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen:
 • Vermijd airco en felle zon.
 • Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend)
 • Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.

Wat maakt eczeem erger?

Eczeem gaat vaak gepaard met jeuk

Door jeuk krab je aan de huid. Door het krabben of wrijven ontstaan er krabeffecten en wondjes. Er ontstaat dan meer jeuk maar ook pijn. Het eczeem wordt dan juist erger in plaats van beter.

Wat smeren op uitslag kind?

Wat heel belangrijk is bij warmte-uitslag is om je kleintje niet in te smeren met een vette crème. Smeer liever billencrème, dit werkt verzachtend en verkoelend. Voor meer tips, klik hier voor onze blog geheel gewijd aan warmte-uitslag!

Hoe Hormoonzalf smeren?

U begint uw behandeling met twee keer per dag hormoonzalf smeren.
 1. Bij duidelijke verbetering (het actieve eczeem is niet meer zichtbaar en de jeuk is verminderd) gaat u naar één keer per dag hormoonzalf smeren.
 2. Blijft dit goed gaan, gaat u dan naar twee dagen stoppen met hormoonzalf , vijf dagen wel hormoonzalf smeren.

Vorige artikel
Hoe ritme krijgen baby 6 weken?