6 things you'll need for postpartum care

Wat heeft de moeder nodig na de bevalling?

Gevraagd door: Liv van den Velde M  |  Laatste update: 5 februari 2024
Score: 4.3/5 (45 stemmen)

Zorg voor de moeder na de bevalling Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken. Dit samentrekken van de baarmoeder is nodig om het bloedverlies te stoppen. Bij last van naweeën kan een warme kruik tegen de buik verlichting geven.

Welke spullen nodig na bevalling?

Voor de ziekenhuistas
  • Toiletartikelen.
  • T-shirt of iets dergelijks om in te bevallen.
  • Pyjama, ochtendjas, slippers.
  • Grote onderbroeken (kraamverbanden zijn nogal groot)
  • Stevige (voedings)beha's.
  • Spullen waarmee je de tijd kunt overbruggen als je moet wachten, bijvoorbeeld muziek of iets te lezen.

Wat heb je nodig post partum?

9 Favoriete postpartum producten
  • Natuurlijk katoenen kraamverband. Na de bevalling heb je kraamverband nodig. ...
  • Incontinentiebroekjes. ...
  • Het spoelflesje. ...
  • Het Sitzbad. ...
  • Koud en warm verzachtend kraamverband. ...
  • Borstvoedingsbeha of topje. ...
  • Wasbare kompressen. ...
  • Hydrogelpads en zilverkapjes.

Wat heb je aan na de bevalling?

Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen.

Wat moet je in huis hebben na bevalling?

Kraamzorg organiseren, veilige meubeltjes voor de kinderkamer uitzoeken, bedklossen lenen bij de thuiszorg-winkel, flesjes, luiers, kleertjes, beschuit met muisjes in huis halen, geboortekaartjes uitzoeken en noem maar op. Heb je het ene geregeld, dan komt het volgende weer in je op.

21 gerelateerde vragen gevonden

Wat niet vergeten bij bevalling?

Niet vergeten

Om drie weken voor de uitgerekende datum het bed op klossen te zetten. Deze kun je huren bij een thuiszorgwinkel in de buurt. Om opvang te regelen voor je kinderen en eventuele huisdieren als je in het ziekenhuis gaat bevallen.

Wat mag je niet eten als je net bevallen bent?

Neem vanwege gevaar op besmetting met bacteriën (waaronder listeria) en de parasiet Toxoplasma gondi de volgende producten niet:
  • Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees.
  • Rauwe en gerookte vis.
  • Rauw ei.
  • Rauwe kiemgroente.
  • Kaas gemaakt van rauwe melk (au lait cru)
  • Rauwe melk rechtstreeks van de boer.

Hoe poepen na bevalling?

Tips om je ontlasting op gang te brengen:

Drink voldoende water, zeker als je borstvoeding geeft. Denk aan 1,5 tot 2 liter per dag. Eet vezelrijk voedsel, zoals fruit. Vooral mango's, pruimen, peren met schil en bosvruchten zijn goed voor je stoelgang.

Hoe lang geen traplopen na bevalling?

Adviezen voor het bekken in de kraamperiode

De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!

Kan je mastruberen na bevalling?

Knuffelen, zoenen, masseren, orale seks, knus lepeltje-lepeltje liggen, maar ook masturberen. Er is van alles wat je wel kunt doen na je bevalling, maar natuurlijk alleen als je eraan toe bent.

Welke thee Kraamweek?

Tijdens de zwangerschap heeft kamille een positieve werking. Ook in de kraamperiode is kamillethee een absolute aanrader. Kamille is een geneeskrachtig kruid waar je niet alleen tijdens de zwangerschap profijt van hebt.

Waarom rusten na bevalling?

Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.

Hoe lang duurt een post partum?

Dit herstel duurt niet slechts een paar dagen. Een volledig herstel van de zwangerschap en de bevalling kan maanden duren. Dit noem je ontzwangeren. Hoewel veel vrouwen zich na zes tot acht weken grotendeels hersteld voelen, kan het langer duren voordat je je weer helemaal jezelf voelt.

Hoeveel Netbroekjes nodig na bevalling?

In je kraampakket vind je kraamverband, wat meestal twee tot drie pakken zijn met wat netbroekjes die het verband op zijn plek houden en je huid laten ademen. Dat kraamverband is normaal hypoallergeen kraamverband, dat je in je onderbroek legt zoals normaal maandverband.

Heb je een kraampakket nodig als je in het ziekenhuis bevalt?

Wanneer kraampakket opvragen

Als je zwanger bent kun je meestal vanaf de vierde maand van je zwangerschap een kraampakket aanvragen. Je moet het pakket 6 weken voor de bevalling in huis hebben. Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen is een kraampakket nodig voor het geval je toch thuis bevalt.

Hoe lang plat liggen na bevalling?

Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt. Met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.

Hoe lang in bed liggen na bevalling?

Vermoeidheid/rust/bewegingsadvies Het is belangrijk om tijdens het kraambed voldoende rust te nemen. Wij adviseren om de eerste twee dagen zo veel mogelijk in bed te blijven liggen en af en toe even te mobiliseren. Laat het bezoek ook aan bed komen. Na deze dagen mag je geleidelijk meer gaan bewegen.

Hoe lang duurt het voor je buik weg is na zwangerschap?

Negen maanden had je buik de tijd nodig had om te groeien tot formaatje watermeloen. Als verloskundigen gebruiken we vaak de term: negen maanden op, negen maanden af. Dit zeggen we niet voor niets!

Hoe vaak douchen na bevalling?

Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.

Waarom douchen na bevalling?

Na een vaginale bevalling

Zolang u vloeit, adviseren wij het volgende: - Gebruik geen tampons. - Ga niet in bad. Douchen is geen bezwaar. Bij een eventuele knip of inscheuring, gaat de genezing meestal samen met spanning op de wond (pijn), verkleuring (blauw, geel, rood) of irritatie (jeuk of afscheiding).

Waarom op harde stoel zitten na bevalling?

Om vochtophoping te voorkomen, wordt vaak gezegd een harde stoel te gebruiken om op te zitten. Het is beter voor je om op een zacht (dons)kussentje te zitten op de stoel. Het kussentje bolt dan wat op onder het perineum en ondersteunt je bekkenbodem en geeft zo tegendruk.

Hoe lang na bevalling weer wandelen?

Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.

Wat eten om melkproductie te verhogen?

Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten. Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.

Wat eet een kraamvrouw?

Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.

Wat voor ondergoed na de bevalling?

Veel vrouwen vinden het daarom prettig om een high waist slip of corrigerend ondergoed te dragen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je de eerste dagen na je bevalling bloed verliest. Gelukkig is daar kraamverband, maar die moeten wel in je slip passen! Een slip of boxer is daarom praktisch.

Vorige artikel
Wat smeert de keel?
Volgende artikel
Waarom duimt een kind?