Burn-out - Symptomen en behandeling

Kan je burn-out zien in bloed?

Gevraagd door: Lise Kalloe  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (46 stemmen)

Juiste behandeling
Hij wil burn-outs opspoorbaar maken via een bloedtest. 'Zo kunnen we de diagnose niet alleen sneller stellen. De test moet ook een duidelijk verschil tonen tussen een depressie en een burn-out, waardoor we de patiënt onmiddellijk de juiste behandeling kunnen geven.

Kun je burnout in bloed zien?

We hebben dus nood aan zo'n bloedmerker, want er bestaat geen consensus binnen de medische wereld over de diagnose van burn-out. Officieel kan je burn-out momenteel niet vaststellen", aldus professor Godderis. Het is wel niet de bedoeling dat de bloedtest alle andere klinische testen zal vervangen.

Hoe stelt de huisarts een burn-out vast?

Volgens dit onderzoek mogen we spreken van een diagnose burn-out als aan volgende kenmerken voldaan wordt: Je ervaart een gevoel van overspannenheid. De klachten houden al meer als 6 maanden aan. Gedurende de hele dag voel je je voornamelijk vermoeid en uitgeput.

Kan je stress in je bloed zien?

Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).

Hoe kom je erachter of je een burn-out heb?

U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de drie belangrijkste symptomen bij een burn-out?

Je hebt 3 of meer spanningsklachten, zoals: Lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel. Geestelijke moeheid: moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden. Prikkelbaar zijn.

Hoe lang Ziektewet bij burn-out?

Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.

Kan je alles zien in je bloed?

Niet 'alles' is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. Zelfs indien je klachten hebt of een ongezonde levensstijl, kan je bloed er nog volstrekt normaal uitzien. Het bloed is namelijk zeer goed instaat om te compenseren.

Wat doet stress met bloedwaarden?

In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.

Wat doet stress met je bloedwaarden?

Bij mensen met type 1 leidt stress niet altijd tot een stijging van de bloedglucosewaarden, aldus Snoek. “Bij de meesten wel, maar er zijn ook mensen bij wie de stress leidt tot dalende waarden en het gebeurt ook dat er helemaal geen effect optreedt.” Tip: meet je bloedglucosewaarde regelmatig als je stress ervaart.

Hoeveel rust bij burnout?

De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.

Hoe merk je dat je lichaam op is?

Constant iets willen eten. In de overlevingsstand kun je niet goed meer het verschil voelen tussen nerveus zijn, moe zijn en honger hebben. Alle drie geven een draaierig gevoel in je buik en een licht gevoel in je hoofd waardoor je geneigd bent om steeds te willen eten (waarschijnlijk het liefst met suiker en vet).

Wat doet een huisarts bij burn-out?

Raadpleeg je huisarts bij symptomen van burn-out. Die zal je bevragen over je werkomstandigheden, je lichamelijke klachten en je gemoedstoestand. Op basis van je verhaal zal je huisarts je behandelen en/of verwijzen. De behandeling kan bestaan uit stressmanagement, medicatie of psychotherapie.

Kun je een burn-out faken?

En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.

Welke mensen zijn gevoelig voor burnout?

Daarnaast blijken burn-out klachten vaker voor te komen bij zogenaamde gevoelsmensen. Dit zijn mensen die zich emotioneel betrokken voelen bij hun werkzaamheden, die graag zorg dragen voor anderen en een groot empathisch vermogen hebben (Schaufeli & Bakker, 2013).

Is een burnout medisch?

Burn-out kenmerkt zich door zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten die gepaard gaan met een verminderd gevoel van eigenwaarde op het werk. Het is geen ziekte, maar een syndroom. Dat wil zeggen dat burn-out zich uit door klachten op verschillende vlakken.

Hoe herken je te hoog cortisol?

Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.

Kan huisarts cortisol meten?

Hoe kun je je cortisolwaarde meten? Heb je het idee dat je cortisolwaarde (te) hoog ligt? Neem dan contact op met je huisarts, die kan je verder helpen bij het onderzoeken van je cortisolwaarde. Er bestaan ook thuistests, waarmee je zelf de waarde van je cortisol kunt meten.

Wat gebeurt er in de hersenen bij burn-out?

De prefrontale cortex verdunt

Op emotioneel vlak kunnen mensen met een burn-out gevoelens van desinteresse, droefheid of depressie ontwikkelen. Niet toevallig laat hersenonderzoek zien dat een burn-out in de hersenen vergelijkbare symptomen veroorzaakt als een depressie.

Welke bloedtest bij vermoeidheid?

Het bloedonderzoek voor vermoeidheid kijkt naar de suikerhuishouding, ontstekingen, vitaminen en mineralen, ijzergehaltes, maar ook virussen zoals het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeifer) en het Cytomegalovirus.

Wat zit er in een volledig bloedbeeld?

Wat meten we en waarom? De rode bloedcellen (RBC, erytrocyten), witte bloedcellen (leukocyten) en de bloedplaatjes (trombocyten) worden geteld en bekeken op hoe ze eruit zien: grootte, inhoud en vorm. Ook de hoeveelheid hemoglobine wordt bepaald.

Wat is een uitgebreid bloedonderzoek?

Door middel van een uitgebreid laboratoriumonderzoek kunnen de functies gemeten worden van belangrijke organen zoals je nieren, hart, schildklier, lever, alvleesklier etc. Deze functies kunnen niet door middel van een MRI scan of CT scan worden gemeten.

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Kan je ontslagen worden na burn-out?

Als u in verband met uw burnout ziek bent, dan is ontslag vrijwel onmogelijk, zelfs als er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De zieke werknemer geniet namelijk extra ontslagbescherming. De zieke werknemer kan daarom bijna altijd succesvol verweer voeren tegen de ontslagwens van de werkgever.

Kan je ontslagen worden na een burn-out?

Zowel werkgever als werknemer hebben een probleem als zij bij burn-out willen komen tot een ontslag. Zolang de werknemer ziek is, geldt het wettelijk opzegverbod (art. 7:670 lid 1 BW). Als een werknemer toch meewerkt aan zijn ontslag of tijdens burn-out zelf ontslag neemt, loopt hij zijn rechten op een uitkering mis.

Volgende artikel
Waar haal je de morning after pil?