Hoe werkt de pil?

Wat gebruiken in plaats van pil?

Gevraagd door: Vigo Kleybrink  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (45 stemmen)

Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt. Bespreek het met je huisarts.

Wat is een goed alternatief voor de pil?

De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.

Wat is de minst schadelijke anticonceptie?

De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.

Wat is de meest gezonde anticonceptie?

Condooms. Condooms zijn geweldig. Want als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, beschermen ze je betrouwbaar tegen een ongewenste zwangerschap, zónder te knoeien met je gezondheid.

Wat zijn de 5 meest gebruikte voorbehoedsmiddelen?

Wij zetten de meest gebruikte middelen op een rij.
  • Condoom. Het condoom is de bekendste van alle anticonceptiemiddelen. ...
  • Anticonceptiepil. De anticonceptiepil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland. ...
  • Spiraaltje. Ook het spiraaltje wordt veel gebruikt door vrouwen. ...
  • Vrouwencondoom. ...
  • Nuvaring.

31 gerelateerde vragen gevonden

Hoe niet zwanger worden zonder pil?

Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.

Wat is beter een spiraal of de pil?

Spiralen zijn net zo betrouwbaar als hormonale anticonceptiemethoden. Het grote voordeel kan zijn dat u minimaal vijf jaar niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Een belangrijk nadeel van een koperspiraal is de kans op een iets langere menstruatie waarbij wat meer bloedverlies kan optreden.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil?

Het duurt ongeveer een maand voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Maar het kan veel langer duren voordat je lichaam haar hormoonhuishouding weer normaal heeft en er een eisprong optreedt. Gedurende een aantal maanden, tot wel een jaar, kan je menstruatie erg onregelmatig zijn.

Wat is beter de pil of prikpil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Welke anticonceptiepil wordt je niet dik?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.

Wat is natuurlijke anticonceptie?

Alle natuurlijke methoden van anticonceptie zoals de kalendermethode, temperatuurmethode, methode volgens Billings en Natural Family Planning zijn erop gericht geen geslachtsgemeenschap te hebben op vruchtbare dagen. Belangrijk is dus dat je die dagen in de cyclus leert herkennen.

Welke anticonceptie na je 40e?

Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.

Kan je in een keer stoppen met de pil?

Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen.

Wat doet een prikpil?

In het kort

De prikpil voorkomt dat je zwanger wordt. Het is een prik met 1 hormoon. Je krijgt de prik in de spier van je bil of bovenarm. Je moet elke 12 weken een nieuwe prik halen bij de huisarts.

Welke anticonceptie zonder hormonen?

Let op: van alle voorbehoedmiddelen zonder hormonen beschermen alleen de koperspiraal en sterilisatie goed tegen zwangerschap.

Wat is Pilmoeheid?

Vrouwen zijn kritischer gaan denken over de impact van hormonen op lijf en leven en zoeken alternatieven om een zwangerschap te voorkomen. De pil, eens geroemd vanwege de seksuele vrijheid die het vrouwen opleverde, verliest aan populariteit. Al sinds de milleniumwissel wordt er door media gesproken over pilmoeheid.

Wat is een nadeel van de prikpil?

Prikpil: nadelen van deze vorm van anticonceptie

Zoals eerder beschreven, kun je tussendoor bloeden. Daarnaast kan het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer duren. Je lichaam heeft tijd nodig om de hormonen te verwijderen. Dit betekent dat je ook niet zomaar kunt stoppen als je bijwerkingen hebt.

Kun je aankomen van de prikpil?

Een vaak voorkomende bijwerking van de prikpil is gewichtsverandering. Dat kan zowel gewichtstoename als gewichtsafname zijn. De meeste vrouwen vermageren niet maar verdikken. Gemiddeld worden vrouwen 3 kilogram dikker in de eerste 2 jaar dat ze de prikpil gebruiken.

Is de prikpil gratis?

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan wordt de prikpil vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je ouder dan 21 jaar? Dan kun je een aanvullende verzekering voor anticonceptie afsluiten.

Welke leeftijd moet je stoppen met de pil?

Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.

Kun je afvallen als je stopt met de pil?

In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.

Waarom niet aan de pil?

De pil zorgt voor een licht hoger risico op bloedklonters, slagaderverkalking en hart- en vaatziekten. Daarom is de pil geen goed idee als: Je ouder dan 35 bent.

Wat zijn de nadelen van een spiraal?

Wat zijn de nadelen van een spiraaltje?
  • De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. ...
  • Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding.
  • Je kunt je menstruatie niet zelf regelen.
  • Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Kan je door spiraal minder zin in seks?

Een spiraal heeft geen negatieve invloed op je libido

Er bestaan twee soorten spiraaltjes: een koperen en hormonale spiraal. In principe zouden beiden geen invloed moeten hebben op je libido of hoe jij je voelt tijdens de seks.

Kun je seks hebben met een spiraal?

Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.