Gestational diabetes is on the rise: What's causing this?

Is zwangerschapsdiabetes ernstig?

Gevraagd door: Kay van Grondelle  |  Laatste update: 13 december 2023
Score: 4.7/5 (39 stemmen)

Zwangerschapsdiabetes kan (onbehandeld) wel aanleiding geven tot: Een te zware baby. Dit vergroot de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting).

Hoe gevaarlijk is zwangerschapsdiabetes?

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby meer insuline produceren om de suikers af te breken en om te zetten in vet.

Kan baby overlijden door zwangerschapsdiabetes?

Wanneer de aandoening tijdens de zwangerschap echter op tijd is ontdekt en je goed behandeld bent, wordt de kans dat je kind het later ook krijgt weer kleiner. Doodgeboorte. Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan leiden tot de dood van een baby voor of kort na de geboorte.

Welk risico heeft zwangerschapsdiabetes voor het kind en de vrouw?

Bij zwangerschapsdiabetes hebben zowel het kind als de moeder later meer risico op diabetes type 2. Ook hebben vrouwen met zwangerschapsdiabetes na de zwangerschap meer risico op postpartum depressie, postnatale depressie.

Wat moet je doen als je Zwangerschapssuiker hebt?

In het kort
  1. Bij zwangerschaps-diabetes is er tijdelijk te veel suiker in je bloed.
  2. Dat is niet goed voor de baby.
  3. Door gezonder eten wordt je bloedsuiker meestal weer goed: Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.

28 gerelateerde vragen gevonden

Wat niet te eten bij zwangerschapsdiabetes?

Eet elke dag 3 gezonde maaltijden. Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Hoe voelt Zwangerschapssuiker?

vaak plassen. moe voelen. veel dorst. de baby is te groot en te zwaar voor de duur van de zwangerschap.

Wat doet Zwangerschapssuiker met je baby?

Door je hoge bloedsuiker krijgt je baby via de placenta ook te veel suiker in het bloed. Je baby zet dit om in vet. Hierdoor wordt je baby meestal te groot en te zwaar. Dit heet ook wel macrosomie.

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Hoe kom je van zwangerschapsdiabetes af?

  1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
  2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
  3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
  4. eet genoeg vezels. ...
  5. eet genoeg eiwitten. ...
  6. beperk zoete drankjes. ...
  7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
  8. Kook uw eigen maaltijden.

Kan je genezen van zwangerschapsdiabetes?

Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen.

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?

Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.

Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.

Waarom inleiden bij zwangerschapsdiabetes?

Voor alle vormen van diabetes:

Dat gebeurt vooral als u te hoge bloedglucosewaarden heeft tijdens de zwangerschap, de baby krijgt dan te veel glucose binnen. Een zware baby kan de bevalling moeilijker maken. Bij vrouwen met diabetes wordt daarom vaker gekozen voor een inleiding of kunstverlossing.

Wat is een gevaarlijke bloedsuiker?

Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.

Kun je Suikertest beinvloeden?

Als u veel beweegt, beïnvloedt dat de test. Wij raden u daarom aan iets mee te nemen dat u in de wachttijd kunt doen. Na de test kunt u gewoon eten en drinken. De uitslag van de test krijgt u van uw arts bij het volgend bezoek aan de polikliniek of telefonisch.

Is zwangerschapsdiabetes te voorkomen?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de 2e helft van je zwangerschap kan ontstaan. Hoewel een gezonde levensstijl belangrijk is, kan je zwangerschapsdiabetes niet voorkomen.

Wat veroorzaakt Zwangerschapssuiker?

Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.

Hoeveel procent van de vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes?

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog 9.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000.

Is zwangerschapsdiabetes type 1 of 2?

Er bestaan verschillende vormen van diabetes: diabetes mellitus type 1; diabetes mellitus type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd; zwangerschapsdiabetes.

Kan een baby diabetes hebben?

Symptomen bij baby's en peuters

Ook bij baby's en peuters komen de symptomen van diabetes type 1 voor, maar deze zijn als ouder vaak lastiger te herkennen.

Hoe lang duurt zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat meestal na de 24ste week van de zwangerschap en verdwijnt meestal na afloop van de zwangerschap. Er is sprake van zwangerschapsdiabetes als de hoeveelheid glucose in uw bloed (bloedglucosewaarde) te hoog is. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt geregeld door het hormoon insuline.

Volgende artikel
Is erfenis inkomen of vermogen?