Vaginale afscheiding

Heb je nog Witverlies als je zwanger bent?

Gevraagd door: dr.h.c. Dana Soekhoe  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (27 stemmen)

Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.

Heb je nog steeds Witverlies als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kan er sprake zijn van een meer vaginale witte afscheiding, maar dit is heel normaal en niks om je druk om te maken. Wanneer je zwanger bent stroomt er namelijk meer bloed naar het bekkengebied waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd, wat resulteert in meer vaginale afscheiding.

Wat voor afscheiding als je net zwanger bent?

Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.

Wat als je geen Witverlies hebt?

Een jong meisje heeft weinig of geen witverlies. Tijdens de vruchtbare periode is er meer witverlies onder invloed van de aanwezige hormonen. Een anticonceptiepil kan de hoeveelheid afscheiding veranderen, maar er is vaak minder variatie doorheen de cyclus.

Hoe is afscheiding na bevruchting?

Afscheiding na bevruchting

Na de bevruchting kan je al direct merken dat de afscheiding meer wordt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken. Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad.

43 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

  • Gespannen borsten. Een van de typische tekenen van vroege zwangerschap is dat uw borsten gespannen, gevoelig of pijnlijk kunnen zijn. ...
  • Spotting of innestelingsbloeding. ...
  • Menstruatiepijn. ...
  • Misselijkheid en braken. ...
  • Verstopping en opgeblazen gevoel. ...
  • Extreme vermoeidheid. ...
  • Stemmingswisselingen. ...
  • Verhoogde reuk- en smaakzin.

Wat wil witte afscheiding zeggen?

Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.

Hoe is je afscheiding week voor menstruatie?

Gedurende je normale cyclus verandert je afscheiding per week in hoeveelheid. Deze week kan het zijn dat je afscheiding dik en slijmerig is. Hoe dichter je bij je menstruatieweek komt, hoe meer afscheiding je zal krijgen. Het kan ook zijn dat deze wat troebeler wordt.

Wat zegt afscheiding over vruchtbaarheid?

Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt.

Hoe lang heb je witverlies?

Witverlies, ook vaginale afscheiding of leukorroe genoemd, is een natuurlijke slijmafscheiding uit de vagina. Die witte of doorzichtige secreties met kleverige textuur komen voor tijdens het volledige vruchtbare leven van de vrouw, van enkele jaren vóór de eerste menstruatie tot de menopauze.

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

De meeste moeders beschrijven het gevoel als vlinders in je buik of een kriebelig gevoel in je buik voelen. Naarmate de zwangerschap vordert worden de bewegingen steeds krachtiger voelbaar. Op een gegeven moment is ook aan de buitenkant van je buik zichtbaar dat je baby zich met de voetjes afzet.

Kan je zwanger zijn en geen symptomen hebben?

Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.

Hoe snel kun je zien of je zwanger bent?

Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.

Kan ik zwanger zijn?

Je kunt zwangerschap herkennen aan een of meerdere van de volgende tekens: Allereerst stopt natuurlijk de menstruatie, of wordt die veel minder hevig dan normaal. Je borsten kunnen gevoelig zijn en opzwellen en je tepels worden groter en donkerder van kleur. Je moet waarschijnlijk vaker plassen dan normaal.

Hoe voel je je bij innesteling?

Maar kun je de innesteling echt voelen? Sommige mensen geven aan lichte innestelingspijn (innestelingskrampen) te hebben of een temperatuurdaling te merken. Een ander kenmerk van de innesteling is bloedverlies. Dat noemen we de innestelingsbloeding.

Hoe herken je vruchtbaar slijm?

Een paar dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar.

Hoe vaak seks hebben om zwanger te worden?

Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.

Hoeveel dagen per maand kun je zwanger worden?

Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting wanneer men om de 2 dagen, dus ongeveer 2 tot 3 maal per week seks heeft.

Hoe weet ik of ik ongesteld moet worden?

De dagen voor je menstruatie kun je last hebben van PMS-symptomen. PMS staat voor premenstrueel syndroom en gaat zoals de naam het al zegt vooraf aan je menstruatie. Prikkelbaarheid en krampen zijn enkele van deze symptomen. Ook tijdens je menstruatie kun je last hebben menstruatiepijn.

Wat kun je voelen bij 3 weken zwanger?

In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte pijn in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.

Wat kun je voelen als je 4 weken zwanger bent?

Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen. Sommigen merken ook dat ze last hebben van stemmingswisselingen.

Wat betekent het als er witte slijm in je onderbroek zit?

Vocht en slijm uit uw vagina is normaal. De wand (slijmvlies) van uw vagina en de baarmoederhals maken het. Er leven ook bacteriën en schimmels in uw vagina. Ook dat is normaal.

Hoe ziet witte afscheiding eruit?

Als vaginale afscheiding opdroogt, wordt het een beetje geel. Vlak voor je menstruatie verandert je witte vloed soms in een plakkerige afscheiding. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur. Vaak wordt dit omschreven als melkachtige afscheiding.

Kan je in week 3 al misselijk zijn?

Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk teken!

Hoe lang mag je over tijd zijn?

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.

Volgende artikel
Welke leeftijd naar opvang?