DO'S & DONT'S HARDLOPEN NA JE BEVALLING

Waarom niet hardlopen na bevalling?

Gevraagd door: mr. Jolijn Visser BA  |  Laatste update: 15 november 2023
Score: 4.5/5 (37 stemmen)

In de eerste drie maanden na de bevalling moet je bekkenbodem nog herstellen, vandaar dat je dan beter low-impact oefeningen kunt doen. Begin je te vroeg met springen en rennen, dan loop je het risico dat de bekkenbodem niet goed herstelt, waardoor (blijvende) klachten zoals bijvoorbeeld incontinentie kan optreden.

Hoe lang niet hardlopen na bevalling?

Het algemene advies is dat je weer mag beginnen met sporten (nog niet hardlopen!) na zes weken, als je een vaginale bevalling hebt gehad. Voor hardlopen na een keizersnede geldt acht weken. Helaas betekent dit niet dat je gewoon weer op je oude schema verder kunt gaan.

Hoe ver mag je lopen na bevalling?

De eerste 10 dagen na je bevalling mag je absoluut niet ver lopen. Zie elke 5 minuten dat je er even uit bent, als mooi meegenomen. Fixeer je niet op hoe ver je loopt. Loop de eerste 6 weken niet langer dan 15-20 minuten achter elkaar en ook alleen als je dit goed hebt opgebouwd.

Waarom pas na 6 weken sporten na bevalling?

6 tot 12 weken na de bevalling: starten met sporten

Besef dat je lichaam weer moet wennen aan sportieve activiteiten en dat je zwangerschap en bevalling een grote impact hebben gehad op je lichaam. Door je hormonen is er veel veranderd en dit heeft invloed op je bekken, buikspieren en gewrichten.

Waarom mag je niet sporten na bevalling?

Het hormoon relaxine kan nog 4-6 maanden na je bevalling aanwezig zijn in je lichaam. Wanneer je borstvoeding geeft blijft dit hormoon lang actief. Relaxine zorgt voor het soepeler worden van je gewrichtsbanden, gewrichtskapsel en spierpezen waardoor de kans ook na je bevalling op een blessure vergroot is.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang duurt het voor je lichaam weer is hersteld na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken.

Hoe lang na bevalling buikspieren weer aan elkaar?

Na de bevalling sluiten de rechte buikspieren zich niet onmiddellijk weer. Daar is tijd voor nodig. Hoe lang het duurt voordat je buikspieren weer netjes tegen elkaar aan liggen verschilt heel erg per persoon. Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten.

Waarom niet fietsen na bevalling?

Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten. Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen.

Hoe lang baarmoeder krimpen na bevalling?

Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.

Hoe voelt een verzakking na bevalling?

Je kunt last ervaren bij het ophouden van je ontlasting en je kunt een verzakking soms ook zien of inwendig voelen. Problemen met een verzakking ontstaat dus vaak tijdens de bevalling of in de periode erna. De klachten kunnen dan wegtrekken en terugkomen tijdens de volgende zwangerschap.

Wat mag je niet doen na de bevalling?

Overdrijf nog niet met lang staan, lopen, tillen etc. en luister naar (pijn)klachten tijdens of na je activiteiten. Vanaf 3 weken na een vaginale bevalling kun je weer deelnemen aan het Floor®-programma als je je daar weer goed genoeg voor voelt.

Heeft sporten invloed op borstvoeding?

Hoe beter je doorbloeding, hoe beter je melkproductie. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je melkproductie afneemt als je gaat sporten. Als je lekker in je vel zit en fit bent, zal je productie eerder toe- dan afnemen. Sporten heeft ook geen invloed op de kwaliteit van de borstvoeding.

Welke oefeningen niet doen na bevalling?

Let op de ademhaling. Advies: Wij bevelen aan om niet hard te lopen tot minimaal 12 weken na de bevalling. Dit omdat de bekkenbodem nog niet voldoende hersteld is om deze impact op te vangen.

Hoe lang mag je hardlopen als je zwanger bent?

Als je voor je zwangerschap al veel hebt hardgelopen, kun je dit prima blijven doen. Dit kun je tijdens de zwangerschap zo lang volhouden als voor jou goed voelt. Sommige vrouwen vinden het fijn om in het tweede trimester te stoppen met hardlopen, andere gaan door tot in het laatste trimester.

Wat hoort er bij ontzwangeren?

Ontzwangeren: de meest voorkomende kwaaltjes na je bevalling

Je hebt last van hoofdpijn, moeheid, duizeligheid, haaruitval, rugpijn, misschien nog geen zin in seks en je conditie lijkt maar niet op peil te komen. Daarnaast moet je wennen aan het moederschap en heb je last van vergeetachtigheid.

Waarom dikker na bevalling?

Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.

Hoe lang blijf je moe na bevalling?

Normaal gesproken is je lichaam prima in staat om te herstellen van een zwangerschap, al kan dit best een tijd duren. Vaak denken vrouwen (of hun omgeving) dat ontzwangeren na een paar maanden wel klaar is, maar het kan gerust een jaar duren voordat je weer helemaal fit en energiek bent.

Hoe lang mag je wandelen na bevalling?

Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.

Waarom niet autorijden na bevalling?

Nadat je bent bevallen, heb je waarschijnlijk een tijdje nodig om daarvan te herstellen. Het is daarom niet verstandig om gelijk na je zwangerschap en bevalling in de auto te stappen. Over het algemeen is het advies om minstens twee weken te wachten, voordat je weer achter het stuur kruipt.

Welke sport oefeningen na bevalling?

  • Zwemmen. In het water voel je je zo licht als een veertje, daarom is zwemmen ook een fijne sport voor net. ...
  • Fietsen. Ook bij fietsen worden je bekken zo min mogelijk belast en daarom is fietsen ook een goede. ...
  • Buikspieroefeningen. De schuine buikspieren kun je al redelijk snel na de bevalling weer gaan trainen. ...
  • Hardlopen.

Hoe krijg je los vel weer strak na zwangerschap?

Een (mechanische) bindweefselmassage zorgt dat je huid weer steviger gaat aanvoelen en meer verbonden wordt met de lagen eronder. Het versneld het herstel na je zwangerschap, stimuleert je doorbloeding, laat verklevingen verdwijnen, afvalstoffen sneller het lichaam verlaten en je maakt je huid weer mooier en strakker.

Hoe krijg je buik weg na zwangerschap?

Negen maanden had je buik de tijd nodig had om te groeien tot formaatje watermeloen. Als verloskundigen gebruiken we vaak de term: negen maanden op, negen maanden af. Dit zeggen we niet voor niets!

Hoe kom je van je buik af na zwangerschap?

Start heel rustig, forceer niets en doe alleen buikspieroefeningen als je er de puf voor hebt, dus niet aan het einde van een zware dag. Bovendien geldt: oefen liever vaker een paar minuten, dan één keer een half uur. Bouw langzaam op. Wees mild voor jezelf, stop als het ergens pijn doet.

Wat moet je vermijden met borstvoeding?

Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.

Wat mag niet tijdens borstvoeding?

Wat mag ik zeker niet eten als ik borstvoeding geef?
  1. Cafeïne. Kun jij, zoals zoveel vrouwen, maar moeilijk aan de dag beginnen zonder een lekker kopje koffie? ...
  2. Alcohol. ...
  3. Vette vis en roofvissen. ...
  4. Sommige kruiden. ...
  5. Alles wat je baby moeilijk verteert.

Vorige artikel
Waarom doet seks zo veel pijn?
Volgende artikel
Is 3 maanden borstvoeding genoeg?