Diarree - Oorzaken en wat je er tegen kunt doen

Wat eten bij diarree kind 10 jaar?

Gevraagd door: Dylan van Dam  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (30 stemmen)

Bepaalde voeding kan diarree veroorzaken of in stand houden. Zorg voor voldoende vet en voedingsvezels in de voeding en vermijd suikerrijk eten en drinken. Een kind heeft per dag ongeveer ¾ tot 1 liter drinken nodig. Geef uw kind bij voorkeur water, thee, melk en eventueel diksap of troebel vruchtensap.

Wat te eten geven bij diarree kind?

Kies voor bruinbrood, fijn volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren producten, peulvruchten, groente, fruit, rozijntjes, volkoren biscuit. Beperk het gebruik van heldere vruchtensap, zoals appelsap, bosvruchten-, druiven- en perensap, diksap en siroop.

Welke producten stoppen diarree?

Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik. vastere stoelgang. zout en drink voldoende (2 liter per dag, kies voor water, thee, bouillon, isotone sportdranken zoals Aquarius of AA drink isotone).

Hoe stop je diarree bij een kind?

Laat je kind voldoende drinken.

Als hij of zij diarree heeft, verliest het lichaam meer vocht dan normaal. Om te voorkomen dat er een vochttekort in het lichaam ontstaat, is het dus belangrijk dat je kind meer dan normaal drinkt. Een goede regel is om na iedere dunne ontlasting een glas vocht aan je kind te geven.

Wat eten bij diarree kind 11 jaar?

Je kindje zal vanzelf weer eten, als de klachten over zijn. Heeft het weer trek, begin dan met kleine porties. Een speciaal dieet is niet nodig. Het belangrijkste risico bij ernstige diarree is namelijk uitdroging.

42 gerelateerde vragen gevonden

Is yoghurt goed als je diarree hebt?

Beperk melk en melkproducten

Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.

Hoe lang mag mijn kind diarree hebben?

Acute diarree duurt niet langer dan 2 weken en wordt vaak veroorzaakt door een darminfectie. Heeft je kind langer dan 2 weken diarree, dan is er sprake van chronische diarree. Chronische diarree kan veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte.

Welke groenten te eten bij diarree?

Vezels zijn onmisbaar omdat zij vocht kunnen binden waardoor de ontlasting minder dun wordt. Hetzelfde geldt voor vezels uit groente en fruit. Eet daarom ook gerust groente en fruit als u diarree hebt. Er is één uitzondering: pruimen.

Wat te eten bij diarree banaan?

Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.

Welk fruit Laxeert goed?

Laxerend fruit bij obstipatie
 • Appels.
 • Bosbessen.
 • Banaan - deze staan bekend als een verstoppend middel, maar volgens het Voedingscentrum is daar geen bewijs voor. ...
 • Bramen.
 • Frambozen.
 • Blauwe druiven.
 • Peer.
 • Pruimen - zowel vers als gedroogd werkt dit fruit erg goed; het wordt niet voor niks vaak al bij kinderen gegeven.

Is Coca Cola goed tegen diarree?

De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.

Welke voeding werkt laxerend?

Vezels zitten vooral in:
 • volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
 • groente.
 • fruit.
 • peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
 • noten.

Welk voedsel veroorzaakt diarree?

In sommige gevallen wordt de chronische diarree volledig veroorzaakt door overmatige inname van:
 • Koffie en andere cafeïnehoudende dranken zoals cola en energydranken.
 • Suiker (o.a. in snoep en frisdrank)
 • Zoetstoffen (o.a. xylitol en sorbitol)
 • Fructose (o.a. in fruitsappen)

Wat te eten bij diarree en maagpijn?

Om uitdroging te voorkomen krijgen mensen met diarree het advies 2 tot 3 liter per dag te drinken. Het is verder verstandig gewoon gezond te blijven eten, zodat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels binden het vocht in de ontlasting en helpen daardoor de diarree te verminderen.

Is banaan goed voor je darmen?

Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.

Welk fruit kun je het beste eten bij diarree?

Geschikte fruitsoorten zijn rijpe bananen en geraspte appelen. Ook bij kinderen beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om zo snel mogelijk de normale flesvoeding of borstvoeding te hervatten. Het is niet wenselijk om bij kortdurende diarree lactosevrije melk te geven (in de vorm van sojamelk).

Hoe lang kan Peuterdiarree duren?

Peuterdiarree gaat vanzelf over. Maar het duurt vaak tot het kind 5 jaar is. Peuterdiarree is iets anders dan zogenaamde acute diarree. Acute diarree is vaak het gevolg van infecties (bijvoorbeeld oorontsteking of maagdarmontsteking) of van het eten van besmet voedsel.

Welke yoghurt goed voor je darmen?

Overwegend mild voor je darmen

Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.

Is volle yoghurt goed voor de darmen?

Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.

Is yoghurt goed voor maag en darmen?

Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.

Wat is Secretoire diarree?

Secretoire diarree

Diarree met hoog natriumgehalte doordat het colon de overmaat aan water en ionen niet kan resorberen. De diarree blijft aanwezig bij vasten.

Wat Laxeert snel?

Genoeg vezels eten

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.

Hoe krijg ik mijn harde ontlasting eruit?

Behandeling moeizame ontlasting
 • Drink ten minste 1,5 tot 2 liter per dag.
 • Eet regelmatig. ...
 • Eet genoeg vezels. ...
 • bewegen: Zorg dat u iedere dag ten minste een halfuur intensief beweegt (bij voorkeur drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook). ...
 • ga naar het toilet zodra u aandrang voelt.

Wat is het beste natuurlijke laxeermiddel?

Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)

Wat is een natuurlijk laxeermiddel?

Vezels zijn natuurlijke laxeermiddelen omdat ze het vochtgehalte in de ontlasting verhogen. Na het eten van een vezelrijke maaltijd, zal de stoelgang veel makkelijker door de darmen bewegen. Het nadeel is het risico op winderigheid, dus het beste is om niet te overdrijven met die vezels.

Vorige artikel
Is kind erkennen verplicht?