Inheritance Rights of a Surviving Spouse and Children of a Deceased Parent

Wat erft langstlevende echtgenoot zonder kinderen?

Gevraagd door: Fenne van Doorn  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.7/5 (34 stemmen)

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot niet automatisch de volle eigendom op de volledige nalatenschap. . Komt de langstlevende echtgenoot in samenloop met erfgenamen uit de vierde orde (ooms, tante, neven en nichten), dan verkrijgt de langstlevende echtgenoot de volle eigendom van de nalatenschap.

Wie erft van langstlevende echtgenoot zonder kinderen?

Hebt u geen kinderen? Zonder testament erft uw partner na uw overlijden uw erfenis. Als die vervolgens ook overlijdt, gaat de erfenis naar diens bloedverwanten. Naar ouders, broers, zussen en hun kinderen.

Wie erft van mij als ik geen kinderen heb?

Maar wat gebeurt er als de laatste van jullie overlijdt? Er is dan geen wettelijke partner meer die van je erft en er zijn geen kinderen. De wet zegt dat dan de ouders, samen met broers en zussen, erfgenaam zijn.

Wat regelen als je geen kinderen hebt?

Iemand zonder kinderen kan baat hebben bij het maken van een testament. Zonder testament zijn familieleden gezamenlijk erfgenaam. Dit kunnen vader, moeder, broers en zussen zijn, maar als die al zijn overleden, kunnnen het ook neven en nichten zijn.

Kan de langstlevende alles erven?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap.

21 gerelateerde vragen gevonden

Kan de langstlevende alles opmaken?

De langstlevende mag alle goederen opmaken.

Welke rechten heeft de langstlevende echtgenoot?

Sinds 2003 is het zo geregeld dat bij overlijden de langstlevende partner automatisch alle bezittingen (en schulden) van de overledene erft. De kinderen kunnen niet meer meteen hun erfdeel opeisen. Zij krijgen alleen een vordering in geld ter grootte van hun erfdeel.

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Waarom een testament als je getrouwd bent?

In een testament kunt u bepalingen opnemen die uw partner een betere (financiële) positie geven, bijvoorbeeld ten opzichte van uw kinderen. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw partner in het huis kan blijven wonen.

Heb je altijd recht op je legitieme portie?

Legitieme portie

Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.

Hoeveel erft de langstlevende echtgenoot?

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.

Is een testament voor de langst levende nog nodig?

De langstlevende regeling na de wetswijziging 2003

Na 2003 is het niet meer noodzakelijk om een testament te maken om de - gehuwde of geregistreerde - partner te beschermen tegen de kinderen (samenwoners zijn nog steeds niet door de wet beschermd en erven niet van elkaar op grond van de wet).

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Kan een langstlevende echtgenoot worden onterfd?

Kan ik mijn echtgenoot onterven? Het is mogelijk om bij testament je echtgenoot of echtgenote (hierna: partner) te onterven. Anders dan bij kinderen heeft uw partner geen recht op een wettelijke minimum (legitieme portie).

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Wat moet je regelen als je echtgenoot overlijdt?

Checklist overlijden
  1. Zorg voor een verklaring van overlijden. ...
  2. Overweeg het inschakelen van een begrafenisondernemer. ...
  3. Doe aangifte van overlijden in de juiste gemeente. ...
  4. Check of er een testament aanwezig is en stel een Verklaring van Erfrecht op. ...
  5. Informeer verzekeraars en andere instanties. ...
  6. Eigen woning?

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Kan de langstlevende het testament veranderen?

Een testament kan alleen worden gewijzigd bij de notaris. Bij wijziging van een testament zal er een nieuwe tekst komen. Het handmatig wijzigen van een testament door de erflater (of iemand anders) is niet geldig. Er kunnen dus geen wijzigingen worden bijgeschreven bij of in de tekst van het testament.

Wat mag niet in een testament?

Bijvoorbeeld bepaalde ziekenverzorgers en de persoon die op het tijdstip van het maken van het testament jouw voogd is. Daarnaast mag een testament niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden. Het benoemen van een criminele organisatie als erfgenaam is bijvoorbeeld niet toegestaan.

Welke 4 Orden bestaan er bij erfgenamen?

Het erfrecht verdeelt de erfgenamen in 4 groepen:
  • echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
  • ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
  • grootouders.
  • overgrootouders.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Kan de langstlevende de woning verkopen?

Wanneer het vruchtgebruik van het huis is vastgelegd bij het kadaster, mag de langstlevende echtgenoot de woning alleen verkopen. De kinderen zijn dan niet nodig bij de verkoop en krijgen nog geen geld vanwege het vruchtgebruik.

Kan langstlevende kindsdeel uitbetalen?

Erfgenamen hebben recht op hun kindsdeel, ook als de langstlevende ouder nog in leven is. Het kindsdeel wordt dan omgezet in een geldvordering die opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende ouder.

Volgende artikel
Wat is een Montessori bed?