When is it safe to let a baby sleep with blankets?

Wanneer mag een baby slapen met een dekentje?

Gevraagd door: Phileine Jacobs  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.9/5 (3 stemmen)

Maar ook dan, wacht nog een paar jaartjes voor je een dekentje introduceert: Vanaf 12 maanden is het dan misschien wel veilig om een dekentje te gebruiken, maar jouw kindje beschikt op dat moment nog niet over de motorische vaardigheden om dit zelf (terug) over zich heen te trekken in zijn babybedje.

Kan een baby met deken slapen?

Bij gebruik van een babyslaapzak is een laken en deken niet nodig. In de eerste paar weken, waarin je baby nog niet beweeglijk is, is een deken met lakentje ook een veilige optie.

Hoe oud baby deken?

Tot een leeftijd van 2 jaar laat je jouw baby dus het beste onder een deken met een laken slapen. Zodra jouw kindje oud genoeg is om onder een dekbed te slapen, is het goed om een oogje in het zeil te houden.

Wat is veiliger slaapzak of deken?

dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.

Heeft een baby een deken nodig?

In principe mag je baby vanaf de geboorte al een slaapzakje aan. Een extra deken is dan niet nodig. Je kunt pas een dekbed gaan gebruiken als je kind 2 jaar of ouder is.

42 gerelateerde vragen gevonden

Kan baby zonder deken slapen?

Het is aanbevolen om baby's tussen de 0 en 6 maanden zonder extra deken te laten slapen, omdat ze nog niet in staat zijn om zichzelf af te koelen en het risico bestaat dat ze zichzelf oververhitten.

Waarom baby niet onder deken?

Een dekbed kan veel te warm zijn voor je baby en het kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen. Dit kan de ademhaling belemmeren. Een deken in een dekbedhoes kan wel, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes.

Wat voor deken baby slapen?

Katoen, wol of synthetisch

Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met TNO-textiel is gebleken dat het niet uitmaakt onder welk materiaal een baby slaapt, maar dat het belangrijk is dat het bedje kort en strak wordt opgemaakt.

Wat is het beste dekentje voor baby?

Een fijne, zachte babydeken kiezen

De (baby)deken moet zacht en comfortabel zijn. Daarom adviseren wij te kiezen voor een deken gemaakt van 100% katoen, die fijn aanvoelt, warm is en goede ventilatie mogelijk maakt. Een andere stof die ook vaak gebruikt wordt is fleece.

Waarin slaapt een baby in de winter?

Als algemene regel geldt dat als de temperatuur in de kamer van uw baby 's nachts tussen de 18 en 20 graden is, is een TOG 2.5 slaapzak en pyjama/slaappak voldoende. Als de temperatuur onder de 18 graden zakt, moet u uw baby in een extra laagje kleden of een slaapzak met een dikkere vulling gebruiken.

Waarom baby niet in slaapzak?

Je baby kan zich niet blootwoelen; Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen; Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen; Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.

Welke leeftijd geen slaapzak meer?

Rond de leeftijd van twee jaar groeien de meeste kindjes uit hun slaapzak, een dekbed is dan meer geschikt. Ook krijgen kindjes de behoefte om nog vrijer te bewegen en vinden zij een pyjama dan fijner (of stiekem gewoon veel leuker!).

Waarom baby geen slaapzak?

Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.

Wat draagt een baby tijdens het slapen?

Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn. Je kindje moet goed kunnen bewegen als zij of hij slaapt.

Hoe koud mag slaapkamer baby zijn?

Te warm of te koud in bed

De optimale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 15 en 18 graden Celsius. Voor de kraamweek geldt dat het net iets warmer mag zijn. Houd er rekening mee dat het 's avonds vaak wat afkoelt in de slaapkamer en je kind stil in zijn bedje ligt. Een goed passende slaapzak is dan ideaal.

Waarom met deken slapen?

Een deken zorgt ervoor dat die temperatuur op peil blijft en je lichaam minder energie hoeft te verbruiken. Als je veel energie verbruikt tijdens het slapen houdt dat je lichaam wakker.

Hoeveel dekens pasgeboren baby?

Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik. Deze moet altijd tussen twee dekens zij missen namelijk nog de reflex om zich terug te trekken van hete elementen.

Waarom laken en deken baby?

Het kan gevaarlijk zijn als je baby het te warm krijgt tijdens het slapen, dus onder te dik beddengoed ligt. Warmtestuwing is één van de risicofactoren voor wiegendood. Denk aan het gebruik van een dikke slaapzak, lakentje, wiegdekentje.

Waarom geen dekbed onder 2 jaar?

Een dekbed is voor een baby nog veel te warm. Hierdoor kan warmtestuwing ontstaan waardoor je kind oververhit kan raken. Daarnaast is er een risico dat het dekbed los komt te zitten als je baby of kind flink woelt. Daardoor kan hij met zijn hoofd onder het dekbed komen met het risico op verstikkingsgevaar.

Waar slaapt baby eerste maanden?

De slaap van een pasgeboren baby

Daarom is het belangrijk om een comfortabel plekje te creëren waar je baby rustig kan slapen. Een wieg of babybed met spijlen is ideaal. Ook van een park kan je een gezellig slaapplekje maken: ideaal voor dutjes overdag.

Hoe groot is de kans op wiegendood?

Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.

Waarin baby laten slapen temperatuur?

Baby alleen in luier laten slapen

De GGD adviseert: 'Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laag meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Is de temperatuur in de slaapkamer van je baby hoger dan 26 graden? Dan kun je ervoor kiezen om je baby te laten slapen in een luier. '

Hoe herken je warmtestuwing baby?

Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.

Hoe weet ik of mijn baby het koud heeft s nachts?

Je baby kan koude voeten en handen hebben, terwijl zijn lichaamstemperatuur verder goed is. Als je wilt weten of jouw baby het niet te warm of te koud heeft, kun je even met je vinger in zijn of haar nekje voelen. Voelt het klam, dan heeft je baby het te warm.

Heeft mijn baby het te koud in bed?

De voetjes zijn de meest betrouwbare plaats om te voelen bij twijfel of je baby het voldoende warm heeft. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon, die liggen namelijk meestal bloot en voelen daardoor sneller fris aan. Als je baby zweet, heeft hij of zij het te warm.

Vorige artikel
Hoe lang moe na buikoperatie?