After Surgery - What You Need To Know

Hoe lang moe na buikoperatie?

Gevraagd door: Faas Hussein  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.5/5 (36 stemmen)

Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.

Hoe lang blijf je moe na een operatie?

Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.

Hoe lang herstellen van buikoperatie?

Na zes weken bent u meestal weer volledig hersteld van de operatie. Het kan tot een jaar duren voor u zich pas echt weer de oude voelt. Regel goede nazorg voor uzelf in de zes weken na de operatie. Dit bevordert uw herstel.

Waarom ben ik zo moe na een operatie?

Geheugen- en concentratiestoornissen, vermoeidheid

Concentratiestoornissen en vermoeidheid worden niet alleen veroorzaakt door de anesthesie, maar ook door de operatie zelf en de uitgelokte stressreactie. Na een operatie heeft het lichaam tijd nodig om zich te herstellen.

Hoe lang rust na buikoperatie?

Neem rust op het moment dat uw lichaam daarom vraagt. Geef ook duidelijk bij uw familie en vrienden aan, wanneer u een rustmoment wilt. Zo krijgt u voldoende rust. Het advies is om de eerste zes tot acht weken niet zwaar te tillen of zware werk- zaamheden te doen.

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel wandelen na buikoperatie?

Aangeraden wordt om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Denk hierbij aan activiteiten die u hartslag en ademhaling verhogen zoals flink wandelen of traplopen. Het is belangrijk om dit op uw eigen niveau te doen. Daarnaast is het wenselijk om twee keer per week aan spier en botversterkende activiteiten te doen.

Wat niet doen na buikoperatie?

Leefregels
 • Eet vezelrijke voeding.
 • Niet zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) tot zes weken na de operatie.
 • Geen zware huishoudelijke werkzaamheden de eerste drie tot vier weken.
 • Lichtere huishoudelijke taken zoals koken, afwassen en afstoffen kunt u vrij snel naar eigen inzicht weer doen.
 • (Rustig) traplopen mag.

Hoe zie je er niet meer moe uit?

Een eenvoudige oplossing is eens lekker uitslapen (een schoonheidsslaapje). Een relaxerende gezichtsmassage en schoonheidsverzorging kunnen ook helpen om een vermoeide blik weg te werken.

Hoe herstel je het snelst na een operatie?

11 tips voor snel herstel na operatie
 1. Fit naar de operatiekamer, begin zo vroeg mogelijk. ...
 2. Begin de dag van de operatie met een wandeling. ...
 3. Luister goed naar het advies van de arts. ...
 4. Neem zorgvuldig je medicijnen. ...
 5. > ...
 6. Zorg voor een goede nachtrust in het ziekenhuis. ...
 7. Kom na de operatie in beweging. ...
 8. Eet voldoende.

Hoelang blijft je buik opgezet na een laparoscopie?

Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.

Hoe lang last van darmen na buikoperatie?

Darmwerking Na een buikoperatie kunt u nog enkele weken last hebben van een verstoorde darmwerking. Uw darmen houden gemakkelijker lucht vast, u kunt dit merken doordat uw buik opzet, vooral na maaltijden en doordat u meer windjes moet laten. Veel vrouwen hebben buikkrampen als de darmen weer op gang komen.

Wat is zwaar huishoudelijk werk na operatie?

Huishoudelijk werk: zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, ramen lappen, dweilen etc.) niet doen tot 6 weken na de ingreep. Licht huishoudelijk werk (bijvoorbeeld stof afnemen) mag u na de eerste week weer doen.

Hoe krijg je weer energie na operatie?

Na een operatie is de behoefte aan eiwitten én calorieën verhoogd. Het lichaam heeft eiwitten nodig om wonden te herstellen en om spieren weer op te bouwen. Vlees, vis, kaas, melk, kwark, noten en peulvruchten bevatten veel eiwitten.

Wat moet je doen als je vermoeid bent?

Adviezen voor gezond leven bij moeheid
 1. Beweeg genoeg. Minstens 5 keer per week een halfuur. ...
 2. Eet gezond. ...
 3. Als je te zwaar bent, probeer dan af te vallen.
 4. Stop met roken als je rookt.
 5. Drink geen alcohol. ...
 6. Probeer te stoppen met drugs als je drugs gebruikt.

Hoe lang kan oververmoeidheid duren?

Meestal gaat moeheid na een tijdje vanzelf weer over. Bel ook je huisarts als de moeheid lang duurt. Bijvoorbeeld langer dan een maand.

Wat doet vermoeidheid met je gezicht?

Naast dat wallen en donkere kringen zich makkelijker tonen, kunnen oogleden zwaarder lijken en ontstaan er fijne rimpels en lijntjes in het gezicht. Ook verslapt de huid rond de wenkbrauwen en trekken spieren de wenkbrauwen naar beneden wat voor een vermoeide uitstraling zorgt.

Waarom ben ik nog steeds zo moe?

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.

Waarom ben ik zo moe ineens?

Plotselinge vermoeidheid kan optreden door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening.

Is wandelen goed na een operatie?

Wandelen na je operatie

Wandelen is een eenvoudige manier om jouw conditie langzaam op te bouwen na de operatie. Het fijne aan wandelen is dat je dit geheel op je eigen tempo kan doen. Belangrijk is wel om het wandelen rustig op te bouwen en dat je dus niet te lange stukken loopt.

Hoe lang moe na laparoscopie?

Bij een kleine en vlotte ingreep kan het herstel sneller gaan. De eerste dagen na de operatie kunt u meestal wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin. Als u merkt dat u dingen nog niet kunt, doe die dan ook niet. Vaak bent u sneller moe en kunt u minder aan dan u dacht.

Is afvallen na operatie normaal?

Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.

Waarom mag je na een buikoperatie niet tillen?

Zwaar lichamelijk werk en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijdt dit daarom de eerste zes weken na de operatie. Hevig hoesten of persen is ook niet goed voor de wond.

Welke oefeningen na buikoperatie?

Na de operatie kunt u weer starten met de spierkrachtversterkende oefeningen. Hierbij moet u wel rekening houden met de wondgenezing in de eerste 6 weken. Dit betekent dat er geen rek op de wond mag staan en u niet meer dan 5 kilogram mag tillen.

Waarom niet fietsen na buikoperatie?

De eerste drie weken mag u niet fietsen. Zolang er vocht uit de buikwond komt en/of zolang bloederige of bruinige afscheiding heeft, mag u niet in bad.