Eating well in your first trimester

Wat eet je in je kraamtijd?

Gevraagd door: Anna Brizee  |  Laatste update: 14 januari 2024
Score: 4.6/5 (47 stemmen)

Omdat je bij een bevalling altijd bloed verliest, heeft je lichaam extra ijzer nodig. Dit vind je vooral in rood vlees, granen en groene groenten. Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten.

Wat moet een kraamvrouw eten?

IJzerrijke producten zijn bijvoorbeeld: brood, fruit zoals bessen, frambozen, bramen, groentes bijvoorbeeld broccoli, andijvie, raapstelen, spinazie,maar ook volkoren graanproducten zoals bulgur, boekweit, zilvervliesrijst etc. Ook peulvruchten onder anderen doperwten, tuinbonen witte bonen.

Wat is goed om te eten na je bevalling?

Zeker aan het begin van de borstvoeding is het erg belangrijk om voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten binnen te krijgen. Fruit, groente en volkoren graanproducten bevatten extra voedingsstoffen die je helpen een gezond en conditioneel goed lichaam te houden, wat tegen een stootje kan.

Wat mag je niet eten als je net bevallen bent?

Neem vanwege gevaar op besmetting met bacteriën (waaronder listeria) en de parasiet Toxoplasma gondi de volgende producten niet:
  • Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees.
  • Rauwe en gerookte vis.
  • Rauw ei.
  • Rauwe kiemgroente.
  • Kaas gemaakt van rauwe melk (au lait cru)
  • Rauwe melk rechtstreeks van de boer.

Hoe lang geen traplopen na bevalling?

Adviezen voor het bekken in de kraamperiode

De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat eten om melkproductie te verhogen?

Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten. Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.

Waarom geen zuivel voor bevalling?

Het gevolg hiervan is dat voedsel dat je tijdens de bevalling eet, vooral voedsel met veel vet, zoals vlees en zuivelproducten, gewoon in je maag blijft zitten. Dit kan een onprettig gevoel geven en vergroot de kans op braken tijdens je ondersteunde bevalling.

Hoe snel val je af na bevalling?

Wanneer je lichaam wat hersteld is, kan je actief beginnen letten op je calorieën: met een calorisch tekort van ongeveer 500 calorieën zal je de eerste weken redelijk eenvoudig vet verliezen. Voor de meesten betekent dit een halve kilo gewichtsverlies per week (afhankelijk van je oorspronkelijke gewicht).

Hoe lang na bevalling weer wandelen?

Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.

Hoe lang plat liggen na bevalling?

Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt. Met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.

Wat niet eten bij darmkrampjes baby?

Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.

Hoeveel dagen ben je kraamvrouw?

U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel.

Hoe het beste liggen na bevalling?

Kom in de eerste zes weken na de bevalling via zijligging uit/in bed. Na de bevalling kunt u al vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen. Span uw bekkenbodemspieren rustig aan en ontspan weer.

Waarom niet fietsen na bevalling?

Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten. Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen.

Hoe lang niet rijden na bevalling?

Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen.

Hoeveel kilo kwijt 1 week na bevalling?

Na de bevalling

Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.

Hoe kom ik van mijn buik af na zwangerschap?

Helaas kun je niet plaatselijk vet verbranden. Als je je buikje wilt verliezen, moet je dus je hele lichaam aanpakken! Dat doe je door meer te bewegen, minder te eten en een gezond eetschema te volgen.

Wat te doen in de kraamweek?

In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles bij jou en houdt de temperatuur, kleur, het plassen, poepen en gewicht van de baby in de gaten.

Wat heeft een zwangere vrouw nodig?

Foliumzuur en vitamine D slikken

Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Wat is goed voor de placenta?

Vitamine A is van belang voor een goed werkende placenta, een gezond gewicht van de foetus en om vroeggeboorte te voorkomen. De voorloper van vitamine A vind je in de vorm van betacaroteen in oranje gekleurde groenten en fruit zoals zoete aardappel, pompoen, wortels en abrikozen.

Wat doe je in een Vluchttas?

In je vluchtkoffer zitten in ieder geval:
  • Telefoon en oplader.
  • Portemonnee met geld of pinpas, identiteitsbewijs en pas zorgverzekeraar.
  • Bevalplan.
  • Belangrijke telefoonnummers.
  • Toilettas met daarin: Tandenborstel en –pasta. ...
  • Kleding: ...
  • Zoogkompressen.
  • Bril of lenzen als je deze draagt.

Wat drinken voor melkproductie?

Water. Borstvoeding bestaat vooral uit water, je hebt per dag ongeveer 2,5 – 3 liter water nodig tijdens de borstvoeding. Als je de productie wilt stimuleren is het daarom ook heel belangrijk om voldoende te blijven drinken. Neem altijd een flesje water mee op pad om voldoende vocht binnen te krijgen.

Wat kun je beter niet eten als je borstvoeding geeft?

Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.

Wat beste eten tijdens borstvoeding?

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.

Waar slaapt baby eerste nachten?

Het is raadzaam om de baby de eerste nacht(en) bij u op de slaapkamer te leggen. Laat uw baby in een eigen bedje of in een (reis)wieg slapen en niet bij u in bed.

Vorige artikel
Hoe gebruik je Crazy Color?