Doodsbange vrouw slachtoffer van huiselijk geweld | De Noodcentrale

Wat doet politie met melding huiselijk geweld?

Gevraagd door: dr.h.c. Josephine van den Heuvel  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (4 stemmen)

Wij stellen feiten vast, doen onderzoek naar strafbare feiten en stemmen met onze partners af over de aanpak. Veilig Thuis zorgt ervoor dat er voor iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Dus voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.

Wat gebeurt er na melding huiselijk geweld?

Als je hulp nodig hebt, draagt Veilig Thuis de melding over aan het lokale team van de gemeente waarin je woont. Daarna stopt de betrokkenheid van Veilig Thuis. In het lokale team zitten professionals die jou verder kunnen helpen. Het team neemt contact met jou op om de melding te bespreken.

Hoe gaat de politie om met huiselijk geweld?

Als slachtoffer van huiselijk geweld kun je ervoor kiezen aangifte bij de politie te doen. Vervolgens komt er een onderzoek. De politie verzamelt bewijs (neemt verklaringen op van getuigen, deskundigen, doet sporenonderzoek) voor de officier van justitie.

Wat gebeurt er met een melding bij de politie?

Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.

Wat doet veilig thuis na melding politie?

Na ontvangst van een melding voert Veilig Thuis een veiligheidsbeoordeling uit. We kijken of er sprake is van onveiligheid en wat er nodig is om weer een veilige situatie te creëren.

45 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de straf voor huiselijk geweld?

Art 300 Sr: Mishandeling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie. In veel gevallen wordt bij huiselijk geweld tegenwoordig ook bestuursrechtelijk opgetreden door aan de verdachte een huisverbod op te leggen.

Wat gebeurt er als er een melding wordt gemaakt bij veilig thuis?

Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Hoe lang blijft een melding bij de politie staan?

Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.

Hoe lang bewaart de politie een melding?

Zo lang blijven gegevens over het algemeen bewaard: 5 jaar bij overtredingen (10 jaar als je een taakstraf kreeg of de gevangenis in moest); 20 of 30 jaar voor misdrijven waarop maximaal 6 jaar straf staat; 80 jaar bij zedenmisdrijven.

Hoe lang duurt het voordat de politie er is?

In geval van spoed moet de politie binnen 15 minuten ter plaatse zijn. Nu-meldingen zijn meldingen waarbij de politie direct nodig is, maar niemand is in levensgevaar.

Hoe lang zit je vast voor huiselijk geweld?

Wie dat niet doet, kan maximaal 2 jaar gevangenisstraf of een taakstraf krijgen. De burgemeester kan het tijdelijk huisverbod verlengen tot maximaal 4 weken. Het tijdelijk huisverbod moet zorgen dat de situatie niet verder uit de hand loopt. Het zorgt voor een afkoelingsperiode waarin hulpverlening op gang kan komen.

Hoe bewijs je huiselijk geweld?

Over het algemeen wordt het bewijs van huiselijk geweld geleverd op basis van medische gegevens of vaststelling van letsel door de politie, getuigenverklaringen en de aangifte zelf. De aangifte moet altijd ondersteund worden door een ander bewijsmiddel.

Wat gebeurd er na het doen van een aangifte van mishandeling?

Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier.

Hoe lang duurt een onderzoek van veilig thuis?

Wat doet Veilig Thuis nadat ik gemeld heb? Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is.

Hoe snel reageert veilig thuis op melding?

Direct na de melding beoordeelt Veilig Thuis wie de verdere stappen gaat zetten waar de casus aanleiding toe geeft.

Hoe verwerk je huiselijk geweld?

Praten met een hulpverlener of iemand uit je omgeving

Denk dan bijvoorbeeld Veilig Thuis. Hier kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp na huiselijk geweld. Tegen haar wil is een telefonische hulpdienst speciaal voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld en/of huiselijk geweld.

Wat kan de politie zien op je telefoon?

Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.

Hoe lang duurt een politie onderzoek?

Het onderzoek duurt zes weken vanaf het moment dat de onderzoeker je dossier in behandeling heeft genomen. We vragen dus wel wat van je geduld. Maar weet dat je je geen zorgen hoeft te maken als je even niets hoort.

Kan ik mijn politiedossier inzien?

Politiegegevens inzien

Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. U vindt een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wat mag de politie wel en niet doen?

De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.

Hoe lang strafblad voor mishandeling?

30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar. Dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar);

Kan ik zien of er aangifte is gedaan tegen mij?

U kunt ook informatie over uw aangifte, het onderzoek en de eventuele strafzaak vragen bij het Slachtofferloket.

Welke meldingen worden door veilig thuis gemonitord?

Welke casussen worden gemonitord? Alle casussen waarbij Veilig Thuis de veiligheidsvoorwaarden heeft vastgesteld, worden gemonitord.

Kun je veilig thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Hoe kom je af van veilig thuis?

Spreek af op het kantoor van de medewerker van Veilig Thuis. Als Veilig Thuis hier niet mee akkoord gaat, vraag dan op welke wettelijke grond zij een inbreuk (menen te) mogen maken op artikel 12 van de grondwet (Huisrecht).