VRAAGINA: Alles over tampongebruik

Hoe inlegkruisje weggooien?

Gevraagd door: Iris Huisman  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (36 stemmen)

Het stripje aan de achterkant van maandverband en inlegkruisjes kun je weggooien bij het restafval.

Waar kan ik luiers weggooien?

Luiers. Vieze wegwerpluiers horen bij het restafval. Ze mogen niet in de gft-bak, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag.

Waar moet je je gebruikt maandverband weggooien?

Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen.

Welk afval mag niet bij het restafval?

Wat hoort er niet bij restafval?
  • puin, stenen, dit is bouwafval.
  • asbest, dit is bouwafval.
  • klein chemisch afval (kca)
  • grote stukken vloerbedekking, plastic of hout. Dit is grof afval.

Waar moeten waxinelichtjes in?

Metalen verpakkingen zijn bijvoorbeeld bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes. Ook cupjes van waxinelichtjes en aluminiumfolie vallen onder metalen verpakkingen. In de meeste gemeenten gooi je metalen verpakkingen samen met plastic en drinkpakken weg.

38 gerelateerde vragen gevonden

Kunnen waxinelichtjes in brand vliegen?

Je kunt snel brand in huis veroorzaken. Dat komt omdat het vet van het waxinelichtje in brand kan vliegen. Het is slecht voor je gezondheid. Er komt drie tot vijf keer meer koolmonoxide en fijnstof vrij dan wanneer je een waxinelichtje vrij laat branden.

Kan hard plastic bij plastic afval?

Harde kunststoffen horen niet in de pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Belangrijk is dat het materiaal uit alleen harde kunststof bestaat.

Is plakband plastic afval?

Plakband is ander afval dan papier

Van de doos weet je in welke container die moet, maar moet je de tape er nou afhalen of niet? Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.

Wat mag er in een restafvalbak?

Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Denk bijvoorbeeld aan luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Deze producten kunnen niet gerecycled worden en gaan naar een afvalenergiecentrale.

Wat valt er onder grof vuil?

Wat is grofvuil? Grofvuil is groot, huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak past. Zoals banken, stoelen, kasten en strijkplanken.

Hoe vaak moet je een inlegkruisje verschonen?

Elke 4 tot 6 uur, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies en de lengte van je cyclus. Als je inlegkruisje of maandverband nat begint aan te voelen is het tijd om te verwisselen.

Hoe gooi je een gebruikte tampon weg?

In plaats van gebruikte tampons door te spoelen, kun je ze in wat toiletpapier wikkelen en vervolgens in de vuilnisbak gooien. Of je kunt de wikkel van het propere menstruatieproduct gebruiken om ze in weg te gooien.

Hoe vaak moet je verschonen als je ongesteld bent?

Hoe vaak moet ik het menstruatie ondergoed verschonen en hoe was je het? Gemiddeld gaat het menstruatie ondergoed 8-12 uur per dag mee, afhankelijk van, net zoals bij maandverband en tampons, hoeveel je bloed. Op lichte tot medium dagen kun je het menstruatie ondergoed de hele dag dragen.

Kunnen luiers bij plastic afval?

Luiers bestaan uit plastic en absorberende korrels. Daar is geen compost van te maken. Het zorgt voor vervuiling van het gft en etensresten. Luiers en incontinentiemateriaal horen daarom thuis in het restafval.

Wat gebeurt er met ingezamelde luiers?

In Nederland staat momenteel één fabriek waar luiers worden gerecycled. De ARN. De afvalenergiecentrale in de buurt van Nijmegen verwerkt gebruikte luiers en rioolslib tot biogas, kunstmest en nieuwe kunststof producten. Gebruikte luiers bestaan voor zo'n 70% uit ontlasting.

Waar staan luiercontainers?

Luiercontainers in de buurt

Volle luierzakken brengt u naar de speciale luiercontainer. Op www.dar.nl/luiers ziet u waar de containers staan.

Is het verplicht om afval te scheiden?

Sinds 1 juli 2020 is het voor Nederlandse gemeenten wettelijk verplicht om afval gescheiden in te zamelen. Dit betekent dat afvalscheidingsbakken steeds vaker de openbare buitenruimte sieren.

Welke container moeten luiers?

Daarom moeten luiers altijd bij het restafval gegooid worden. De verpakking is meestal gemaakt van plastic, die moet dan bij het plastic afval. Er bestaan ook 100% biologisch afbreekbare wegwerpluiers.

Kan glas bij restafval?

Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.

Waar gooi je papieren zakdoekjes weg?

Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).

Waar moeten eierschalen?

Sinds 1 januari 2019 mag bijna alle organisch keukenafval in de groene GFT-container. Dat betekent dat niet alleen groenten en fruit, maar ook dierlijke bijproducten zoals vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, bereide etenswaren en eierschalen toegelaten zijn in het GFT.

Waar Slagroombus weggooien?

Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.

Waarom mogen chipszakken niet bij het plastic?

De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.

Is een chipszak plastic afval?

Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.

Kan blik bij plastic afval?

In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Op drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris zit vanaf 1 april 2023 statiegeld. Gooi deze dus niet weg, maar lever ze in.

Vorige artikel
Welk land is roken het duurst?
Volgende artikel
Waarom met deur dicht slapen?