Unborn babies can get toxoplasmosis

Heeft toxoplasmose invloed op het ongeboren kind?

Gevraagd door: Ecrin Spies  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (1 stemmen)

Infectie tijdens de zwangerschap
Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.

Wat is de kans op toxoplasmose tijdens zwangerschap?

De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.

Waarom is toxoplasmose gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Toxoplasmose kan leiden tot misvormingen bij de foetus, voornamelijk aan de ogen maar in enkele gevallen ook aan de hersenen. Het kan zelfs uitzonderlijk leiden tot een miskraam. Een besmette baby wordt bij de geboorte volledig onderzocht en regelmatig gecontroleerd tijdens zijn 1ste levensjaar (vooral zijn ogen).

Hoe vaak komt toxoplasmose voor zwangerschap?

Eén op de 400 zwangere vrouwen in Nederland raakt tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose. Twee van de vijf kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een infectie heeft opgelopen met toxoplasmose krijgt deze infectie ook via de navelstreng.

Kan een baby toxoplasmose krijgen?

De meeste baby's die toxoplasmose vóór de geboorte oplopen, vertonen bij de geboorte geen symptomen. Zicht- en gehoorproblemen, evenals ontwikkelingsstoornissen, zijn enkele tekenen van toxoplasmose bij geïnfecteerde baby's, maar deze tekenen kunnen zich pas jaren later manifesteren, zelfs in de tienerjaren.

33 gerelateerde vragen gevonden

Wat kan toxoplasmose veroorzaken?

Toxoplasmose is een infectieziekte veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. U kunt ermee in contact komen door het eten van besmet rauw vlees en rauwe groenten of via uitwerpselen van katten.

Hoe dood je toxoplasmose?

De parasiet overleeft niet bij extreme temperaturen. Verhitten boven de 70°C of het invriezen van vlees bij -12°C voor minimaal 4 dagen of bij –20°C voor minimaal 3 dagen doodt de parasiet.

Kun je meerdere keren toxoplasmose krijgen?

Hoewel in het algemeen katten na een eerste infectie eenmalig oöcysten uitscheiden, kan in bijzondere gevallen een tweede infectie leiden tot nieuwe uitscheiding van oöcysten.

Kan toxoplasmose terugkeren?

De ontsteking, die met name het netvlies en vaatvlies aantast, kan regelmatig terugkomen. Na elke toxoplasmose-infectie ontwikkel je een litteken, vaak klein soms groot.

Hoe vaak komt listeria bacterie voor?

Hoe vaak komt listeria voor in Nederland? In Nederland krijgen 4 op de miljoen mensen per jaar een infectie met listeria. De ziekte komt het meest voor bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Elk jaar krijgt het RIVM ongeveer 85 meldingen van patiënten met een listeria-infectie.

Kan een huiskat toxoplasmose hebben?

Toxoplasmose bij de kat

Toxoplasmose komt, net als alle andere infecties met coccidia, vooral voor bij jonge dieren (in dit geval de kat). Ongeveer 60% van de eenjarige katten in Nederland heeft Toxoplasmose gehad. De meeste katten zijn na een eenmalige besmetting levenslang immuun.

Waarom is toxoplasmose gevaarlijk voor de mens?

Symptomen toxoplasmose

Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen bij een besmetting met Toxoplasma gondii, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen. Bij zwangere vrouwen kan het erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.

Hebben huiskatten toxoplasmose?

De kat is de enige eindgastheer van Toxoplasma gondii, alleen in kattendarmen kan deze parasiet zich voortplanten en oöcysten uitscheiden.

Hoe groot is kans op CMV tijdens zwangerschap?

Ongeveer 2% van de zwangere vrouwen loopt een CMV-infectie op. Bij zwangere vrouwen die nog geen antistoffen voor het virus hebben (ongeveer 50%), is 30% van de ongeboren baby's geïnfecteerd. Bij de vrouwen die wel antistoffen hebben voor dit virus (ongeveer50%), is 0,15% van de ongeboren baby's geïnfecteerd.

Hoe snel symptomen toxoplasmose?

De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.

Hoe weet ik of ik immuun ben voor toxoplasmose?

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft die infectie al voor de zwangerschap doorgemaakt, waardoor ze antistoffen hebben opgebouwd voor de rest van hun leven. Een bloedtest aan het begin of voor je zwangerschap zal uitwijzen of je al dan niet immuun bent voor toxoplasmose.

Wat is Plasmose?

Een eencellige parasiet, Toxoplasma gondii, veroorzaakt de zeer algemeen voorkomende infectieziekte toxoplasmose. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken.

Wat mag je niet eten als je niet immuun bent voor toxoplasmose?

Eet geen rauw vlees, zoals americain, rauw gehakt of carpaccio. Was of schil rauwe groenten en fruit extra goed alvorens ze rauw te eten. Was je handen en reinig het keukenblad en keukenmateriaal grondig na contact met rauw vlees of ongewassen groenten en fruit en raak je mond en ogen hierbij niet aan.

Hoe snel toxoplasmose in bloed?

Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.

Wat als je al toxoplasmose hebt gehad?

Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad. Maar als je tijdens de zwangerschap voor de eerste keer besmet raakt, kan dat grote gevolgen hebben. De parasiet kan immers overgedragen worden op de foetus en kan ernstige afwijkingen veroorzaken.

Hoe lang blijft toxoplasmose leven?

Ze kunnen jaren, tot levenslang, overleven. Als een tussengastheer een andere tussengastheer opeet (bijvoorbeeld een vos eet een muis, of een mens eet lamsbout, biefstuk of ander vlees) dan worden deze bradyzoïeten weer 'actief'.

Kun je toxoplasmose inademen?

Voorbeelden van andere infectieroutes zijn inname van eitjes door contact met besmet water en inname van rauwe (ongepasteuriseerde) geitenmelk. Tot slot is het mogelijk besmet te raken door het inademen van “sporen” die zich op stofdeeltjes bevinden.

Kan je ziek worden van de kattenbak?

De oorzaak van toxoplasmose is de parasiet Toxoplasma gondii. Deze toxoplasmaparasieten komen vooral voor in de uitwerpselen van katten. Je kunt de ziekte dus oplopen wanneer je hiermee in contact komt, bijvoorbeeld bij het verschonen van de kattenbak.

Kan ik mijn kat laten testen op toxoplasmose?

Met bloedonderzoek kunnen antistoffen tegen Toxoplasma worden aangetoond. Bij aanwezigheid van antistoffen weten we alleen dat de kat ergens in zijn leven Toxoplasma heeft opgelopen. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen of de symptomen door Toxoplasma worden veroorzaakt.

Kunnen mensen de kattenziekte krijgen?

De kattenziekte, of feline parvovirus (FPV), is een hoogst besmettelijk darmvirus. Hoewel mensen niet besmet kunnen raken, kunnen zij de ziekte door contact met besmette katten wel overdragen. Dat kan bijvoorbeeld via vlooien van een besmette kat op hun kleding.

Vorige artikel
Wat doen als ouder kind slaat?
Volgende artikel
Welke kleuren ziet baby?