What is labor induction? OB/GYN answers 5 common questions about inducing labor | Stanford

Wat doen ze met inleiden?

Gevraagd door: Cato Demirci  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.2/5 (6 stemmen)

Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht (ingeleid). Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken.

Hoe snel na inleiden bevallen?

Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Hoe gaat inleiden in zijn werk?

Het opwekken van de weeën

Een pomp dient medicijnen (oxytocine) toe om de weeën op gang te brengen. De dosering gaat stapsgewijs omhoog. Geleidelijk beginnen dan de weeën. Een andere methode van opwekken van weeën is het inbrengen van prostaglandinetabletjes of gel in de vagina.

Wat zijn de nadelen van inleiden?

Een aantal complicaties die met een inleiding kunnen samenhangen:
  • Langdurige bevalling.
  • Pijnstilling.
  • Uitgezakte navelstreng.
  • Hyperstimulatie.

Is inleiden vervelend?

In veel bevallingsverhalen wordt verteld dat een ingeleide bevalling heel vervelend kan zijn. Nu is het vaak zo dat een bevalling ingeleid wordt als er problemen zijn. Door de spanning en stress kunnen vrouwen de pijn als extra zwaar ervaren. Het is wel waar dat de weeën na een inleiding heftiger kunnen zijn.

28 gerelateerde vragen gevonden

Doet een ingeleide bevalling meer pijn?

Er wordt gezegd dat een ingeleide bevalling pijnlijker is dan een normale bevalling. Dit is moeilijk te bewijzen. Geen enkele bevalling is hetzelfde. Wel krijg je bij een inleiding van de bevalling vaker pijnstilling, omdat deze langer kan duren.

Waarom s avonds inleiden?

Wanneer een bevalling 's avonds wordt ingeleid in plaats van 's ochtends, hoeft de baby minder vaak te worden opgenomen op de afdeling neonatologie. Dat blijkt uit onderzoek in drie Amsterdamse ziekenhuizen, meldt het NRC.

Hoe lang duurt een bevalling als je wordt ingeleid?

De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur na het breken van de vliezen plaats. Het opwekken van de bevalling is niet pijnlijker dan een normale bevalling, wel kan het soms langer duren en is het mogelijk spannender omdat het gepland is. Indien nodig kijkt een kinderarts na de bevalling uw kind na.

Doet een inleiding pijn?

Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker. Maar de pijn en intensiteit hangt wel weer af van de reactie op het hormoon dat wordt toegediend, waardoor de reactie op de weeën voor iedereen anders is.

Hoe lang in ziekenhuis blijven na inleiding?

Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven? De duur van de opname is afhankelijk van de reden waarom u wordt ingeleid. De manier waarop u bevalt speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast is het ook van belang dat het na de bevalling goed gaat met uw baby voordat u samen met uw kindje het ziekenhuis mag verlaten.

Wat gebeurt er als je wordt ingeleid?

Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht (ingeleid). Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding gebeurt altijd in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog van St. Antonius Geboortezorg.

Wat neem je mee naar een inleiding?

In ons ziekenhuis is het mogelijk om al voor de inleiding een kijkje op de verloskamers te nemen. Over het algemeen moet je dezelfde spullen meenemen als bij een 'gewone' bevalling: kleding voor jezelf voor tijdens en na de bevalling, toiletartikelen en babykleertjes.

Is het plaatsen van een ballon pijnlijk?

Door licht hieraan te trekken wordt gekeken of de ballon goed zit. Het slangetje wordt vastgemaakt op uw bovenbeen. Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk. Het speculum onderzoek wordt door vrouwen vaak wel als onaangenaam maar niet heel pijnlijk ervaren.

Hoe snel naar huis na inleiding?

Afhankelijk van de reden van de inleiding kan dit langer duren, soms tot de volgende ochtend. Afhankelijk van het verloop van de bevalling kun je onder de douche of word je op bed gewassen. Als jij of de baby geen intensieve controles nodig hebben, kun je ongeveer 3 à 4 uur na de bevalling weer naar huis.

Wat als inleiding niet lukt?

Soms lukt het rijp maken van de baarmoedermond niet binnen een dag en kan dit meerdere dagen duren. De gynaecoloog of verloskundige bespreekt met u wat er dan gedaan wordt. Er kan bijvoorbeeld opnieuw een ballonkatheter worden ingebracht of er kunnen opnieuw medicijnen worden gegeven.

Hoeveel procent van de bevallingen wordt ingeleid?

In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!

Kan je een inleiding weigeren?

Kortom, jij hebt dus de vrije keuze tussen inleiden of afwachten. Jij hebt het recht om geïnformeerd toe te stemmen of te weigeren. Jouw voorkeuren, je individuele risicoprofiel en zorgcontext spelen allemaal een rol. Onthoud ook dat je op eender welk moment in je zwangerschap van gedachten mag veranderen.

Wat kan je doen om sneller te bevallen?

Dansen, bewegen, wandelen

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.

Waarom bevalling niet inleiden?

Niet zonder risico

Maar inleiden heeft ook een aantal nadelen. Zo wijst onderzoek naar een relatie tussen inleiden en overmatig bloedverlies bij de bevalling, een negatieve baringservaring van de moeder, een minder goede hersenontwikkeling van het kind en meer infecties bij het kind op latere leeftijd.

Is inleiden verplicht?

Als de gynaecoloog op een gegeven moment vindt dat het beter is voor je kind om geboren te worden, dan is een inleiding noodzakelijk.

Kan je al ontsluiting hebben zonder weeën?

Ontsluiten bij tweede kind

Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer. Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.

Waarom inleiden bij 38 weken?

Bij grotere groei van uw kindje, zal u met de gynaecoloog in gesprek gaan over inleiding van de bevalling bij 38 weken of het afwachten van het natuurlijke beloop. Beide situaties hebben voor- en nadelen. Wanneer de bevalling ingeleid wordt is er een kleiner risico op een schouderdystocie en breuken.

Welke week meeste kans op bevalling?

Grootste kans in week 40-41

In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.

Waarom begint een bevalling vaak s nachts?

Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken. Gelukkig zijn deze voorweeën nog niet echt krachtig. De bevalling is dan nog niet begonnen.

Wat zijn de eerste tekenen van bevalling?

De weeën beginnen en zijn regelmatig

Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.

Vorige artikel
Wat is direct laxerend?
Volgende artikel
Wat mag kraamzorg allemaal doen?