How we can improve maternal healthcare -- before, during and after pregnancy | Elizabeth Howell

Wat mag kraamzorg allemaal doen?

Gevraagd door: kand. Jasper Heribert van Laon  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.1/5 (10 stemmen)

Assistentie bij de bevalling
 • In gereedheid brengen van de kraam- en babykamer.
 • Kraamvrouw observeren en ondersteunen tijdens de weeën.
 • Assisteren van de verloskundige (of huisarts)
 • Kraamvrouw (en partner) ondersteunen.
 • Na de bevalling de kraamvrouw en de pasgeborene verzorgen.

Wat zijn de taken van een kraamverzorgster?

Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding.

Welke huishoudelijke taken doet kraamzorg?

Huishoudelijke taken

Ook de dagelijkse schoonmaak van het toilet, douche en eventueel bad vallen onder deze noemer. Om de kraamvrouw rust te geven voor herstel en tijd voor haar baby, neemt de kraamverzorgende, in overleg met het gezin, ook een aantal huishoudelijke taken over.

Wat kan je kraamhulp laten doen?

Wat mag een kraamhulp doen? Hij/zij kan je helpen met de verzorging van je baby: een badje geven, het aan- en uitkleden van je kleintje, een pamper verversen, flesjes klaarmaken. Maar ook ondersteuning bij borstvoeding, nagelverzorging of het gebruik van medicatie behoort tot zijn/haar takenpakket.

Hoeveel uur kraamzorg per dag?

Wat de zorg precies inhoudt staat in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat iemand vergoed krijgt, is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. De toegewezen uren worden verdeeld over 10 dagen, gerekend vanaf de dag van de geboorte.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het salaris van een kraamverzorgster?

Het salaris van een kraamverzorgende die net begint met werken, ligt in 2023 op ruim € 1.900 bruto per maand. Dit is op basis van een 36-urige werkweek. Na ieder jaar werken ga je automatisch een trede omhoog. Zo loopt het kraamverzorger salaris stap voor stap op tot ongeveer € 3.000 bruto per maand.

Hoe lang mag je op wacht staan kraamzorg?

Hoe lang mag een kraamverzorgende maximaal op wacht staan? Maximaal twee aaneengesloten periodes van 8 uur. Daarna volgt minimaal 8 uur rust voor de volgende wachtdienst. Dus 2 x 8 uur wacht en 8 uur rust.

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Iedereen in Nederland heeft recht op kraamzorg, maar het is niet verplicht. Je mag zelf kiezen of je wel of geen kraamzorg wil hebben. Als je liever zo min mogelijk kraamzorg wilt, is wel het advies om te kiezen voor minimale zorg (3 uur per dag).

Hoeveel uur kraamzorg thuis?

Hoeveel uur krijg je kraamzorg? Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49.

Waar let de kraamzorg op?

Zij assisteert de verloskundige tijdens de geboorte van je kindje en ondersteunt jou en je partner waar nodig. In de eerste week na de bevalling kan zij een luisterend oor zijn bij de verwerking van de geboorte en zorgt ze voor jou en je kindje. Ook begeleidt ze je bij de voeding van de baby.

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgster er uit?

Gedurende de dag kunnen moeder en vader met alle vragen en gevoelens bij haar terecht. De kraamverzorgende heeft ook tijd voor grote broers en/of zusjes; misschien een spelletje doen of boekje voorlezen. Ze maakt badkamer en toilet(ten) schoon. Dat is belangrijk in verband met de kans op infecties bij jou en je baby.

Wie betaalt kraamzorg?

Kraamzorg krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Meestal betaalt u hiervoor een eigen bijdrage.

Wat als je geen kraamzorg wil?

Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten. Te ondernemen actie door de kraamzorgorganisatie: Wij willen van u de reden van zorgweigering weten.

Wat verdient een kraamverzorgster netto per maand?

Je komt met een contract van 24 uur per week uit op € 1.330,- bruto per maand excl. vergoedingen en toeslagen. Dit is ongeveer € 1.184,- netto.

Wat zijn de voordelen van kraamverzorgster?

7 voordelen van werken in de kraamzorg
 • #1 Werken als kraamverzorgende is onwijs afwisselend. ...
 • #2 Je bent elke dag met mensen bezig. ...
 • #3 Je ondersteunt bij bevallingen. ...
 • #4 Je wordt elke dag omringd met liefde. ...
 • #5 Je bent de helpende hand voor kersverse ouders. ...
 • #6 Er zijn veel doorgroeimogelijkheden.

Wat verdien je als ZZP er in de kraamzorg?

Wat verdient een Kraamverzorger als zelfstandige? Het uurloon van een Kraamverzorger is ongeveer € 35 per uur ex BTW.

Wat kost 1 uur kraamzorg?

Vergoeding uit de basisverzekering

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt € 4,80 per uur.

Hoeveel dagen is 49 uur kraamzorg?

Op hoeveel uur kraamzorg heb je recht? In het beste geval krijg je 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Dit is de standaard voor kraamzorg, gebaseerd op het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP).

Hoeveel uur is fulltime in de kraamzorg?

Je wilt fulltime werken.

Als je in de kraamzorg werkt is het niet mogelijk om fulltime te werken. Dit heeft te maken met het aantal kraamzorguren wat gegeven wordt in de 8 dagen dat een gezin kraamzorg krijgt. In 8 dagen wordt gemiddeld 4449 uur gewerkt.

Hoeveel uur kraamzorg is verplicht?

Volgens de wet bent u verplicht om minstens 24 uur aan kraamzorg af te nemen. Dit betekent dat u minstens 100,80 euro (24 x € 4,20) eigen bijdrage moet betalen voor kraamzorg. Als u, volgens het uitgangspunt, 49 uur aan kraamzorg ontvangt, betaalt u 205,80 euro (49 x € 4,20) eigen bijdrage.

Waarom komt kraamzorg op huisbezoek?

Waarom krijg ik van de kraamzorg én van de Jeugdgezondheidszorg een huisbezoek? De kraamzorg zorgt voor een fijne kraamtijd, zodat jij en je kindje een goede start hebben zodra je kindje is geboren. Wat fijn is, is voor iedereen anders. Daarom gaat de kraamzorg daarover met jou in gesprek.

Wat kost kraamzorg als je niet verzekerd bent?

Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,80 euro per uur (2023). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).

Kan je kraamzorg verlengen?

Je kunt bijvoorbeeld extra uren kraamzorg krijgen wanneer je niet snel genoeg hersteld, na complicaties tijdens de bevalling, als jouw baby niet gemakkelijk opstart of wanneer borstvoeding nog niet goed op gang wil komen. Per onderdeel is het extra aantal uren bepaald.

Welke week kraamzorg regelen?

Kraamzorg aanvragen voor de zestiende week

Maar wanneer moet je dit regelen? Je kunt je al aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent, het beste is om de termijnecho af te wachten zodat de exacte à terme datum bekend is. Zorg dat je op tijd kraamzorg hebt aangevraagd, liefst vóór de zestiende week van je zwangerschap.

Hoeveel uur kraamzorg bij borstvoeding?

Minimaal of basis

Je kunt kiezen voor het wettelijk minimum dat een kraamzorgorganisatie aan zorg moet verlenen en dat is 24 uur. Je kunt ook kiezen voor het aantal uren dat de verzekeraar indiceert en dit is 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij flesvoeding. Dit heet basis kraamzorg.

Vorige artikel
Wat doen ze met inleiden?
Volgende artikel
Kunnen tandjes veel pijn doen?