Wat de kleur van je urine zegt over je gezondheid

Wat betekent als je plas groen is?

Gevraagd door: ing. Brian Volcke  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (51 stemmen)

Urine kan groen worden door vitaminen of medicijnen, of als je je flink tegoed hebt gedaan aan broccoli, asperges of boerenkool. Sommige kleurstoffen van groene groenten worden niet opgenomen in het lichaam en belanden rechtstreeks in de urine.

Is het erg als je plas groen is?

Blauw of groene urine

Weet je zeker dat het daar niets mee te maken heeft, dan kan het een bacteriële infectie zijn, zoals pseudomonas aeruginosa. Ga in dat geval altijd even langs de huisarts.

Welke kleur urine is niet goed?

Donkergeel, sterke geur

Te veel water drinken is dus niet goed, maar te weinig drinken is dat ook niet. Wie te weinig drinkt, zal zien dat de urine donkergeel of zelfs oranje-achtig kleurt. De geur is ook intenser dan die van lichtere urine. Als u dit bij uzelf opmerkt, kunt u het beste wat extra water drinken.

Wat zegt de kleur van je plas?

Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten. Als je weinig gedronken of veel getranspireerd hebt, is het vochtpercentage in je urine laag. Hierdoor kan je urine donkerder van kleur zijn dan normaal. Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je 's nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet.

Hoe ziet de urine eruit bij blaasontsteking?

Het gevoel dat je moet plassen (aandrang), maar uiteindelijk weinig plast. Het gevoel dat je moet plassen doet pijn. Pijn in de (onder)buik of rug. Urine kan anders ruiken of er anders uitzien, bijvoorbeeld wat troebel of bloederig.

32 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je nieren niet goed werken?

Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.

Welke kleur urine bij nierfalen?

Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.

Wat als je plas Neon geel is?

Dat je urine felgeel is betekent dat je lichaam genoeg vitamine B2 heeft en het teveel direct weer naar buiten gaat. Niets om je zorgen over te maken dus!

Welke kleur urine bij urineweginfectie?

Groen: Als uw urine groen is en niet wordt veroorzaakt door iets dat u heeft ingenomen, kan dit duiden op een urineweginfectie die wordt veroorzaakt door een specifieke bacterie.

Wat betekent het als je plas Neon geel is?

De felgele kleur wordt namelijk niet door lichamelijke problemen veroorzaakt, maar door toedoen van E101, oftewel riboflavine. En riboflavine staat ook wel bekend onder de naam B2-vitamine.

Wat zijn de eerste symptomen van nierfalen?

Klachten. Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.

Waarom ruikt mijn urine zo sterk?

Als u niet genoeg water drinkt, wordt urine meer geconcentreerd – dit is terug te zien in de kleur en geur. Als urine donker van kleur is met een sterke geur, kan dit wijzen op uitdroging. Sterk geconcentreerde urine, veroorzaakt door een lage vochtinname, ruikt vaak sterk.

Waar ruikt normale urine naar?

Gezonde urine is lichtzuur en heeft een zwakke, bouillonachtige geur. Voeding (uien en knoflook bijvoorbeeld), kruiden, voedingssupplementen, onvoldoende inname van vocht en geneesmiddelen kunnen allemaal de urinegeur beïnvloeden, net als een (urineweg)infectie.

Is kleurloze urine gevaarlijk?

1 KLEURLOZE URINE

In de meeste gevallen is dat normaal: de urine is sterk verdund door het vele vocht en bevat daardoor simpelweg een lage concentratie nierkleurstoffen (urochroom). Er is dan vaak sprake van veel urineproductie.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Wat merk ik bij een blaasontsteking (man)?
  • Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel.
  • U voelt vaker dat u moet plassen. ...
  • Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen.
  • U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug.
  • De plas ziet er anders uit (troebel) of er kan bloed in zitten.

Hoe donker mag urine zijn?

"Als je urine heel donker is, colakleurig, moet je ook direct naar de huisarts. Dat kan duiden op een afsluiting van de galwegen. Vaak gaat dat gepaard met witte ontlasting en geel oogwit. Maar bij urine die iets donkerder is dan gewoonlijk, oranjekleurig, hoef je niet naar de dokter.

Kan je ontsteking zien in urine?

Als het urineonderzoek verdenking geeft op een urineweginfectie zal in praktijk een urinekweek worden gedaan. Hierdoor weet men zeker dat het om een infectie gaat. Als er sprake is van een urineweginfectie of blaasontsteking, krijgt u antibiotica voorgeschreven. Ook controleert men of uw klachten verdwijnen.

Wat gebeurt er als je te lang met blaasontsteking loopt?

Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.

Waarom moet ik zo vaak plassen in de nacht?

Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.

Hoeveel liter urine per dag?

In de nieren wordt urine geproduceerd. De hoeveelheid urine per 24 uur hangt af van de hoeveelheid vochtopname en is ongeveer anderhalf tot twee liter.

Kan je teveel vitamine B nemen?

Ja, het is mogelijk om te veel vitamine B binnen te krijgen. Overmatige inname van sommige B-vitamines kan leiden tot vervelende bijwerkingen, zoals diarree, misselijkheid, en huiduitslag. Of nog erger: afwijkingen aan het zenuwstelsel.

Hoe begint Nierpijn?

De pijn begint aan de zijkant van de buik en kan - afhankelijk van de plaats waar de steen vastzit - uitstralen naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. Typisch aan koliekpijn is de onstuitbare bewegingsdrang. Men is rusteloos, loopt rond en kruipt soms letterlijk over de vloer van de pijn.

Welk drinken is goed voor je nieren?

Water. Drink jij elke dag voldoende water? Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren.

Waar heb je pijn als je last hebt van je nieren?

Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.

Hoe weet je of je iets aan je nieren hebt?

Veel verschillende klachten

Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.