Kan baby 4 maanden waterpokken krijgen?

Gevraagd door: ir. Yusuf van Dijk  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (27 stemmen)

Als je baby jonger is dan 3 maanden, kan waterpokken ernstiger verlopen. Dit is het geval wanneer jij zelf nooit eerder waterpokken hebt gehad en dus ook geen antistoffen tegen waterpokken hebt aangemaakt. Houdt je baby in dit geval extra goed in de gaten en trek aan de bel als hij er veel last van lijkt te hebben.

Kan een baby van 3 maanden waterpokken krijgen?

Waterpokken bij pasgeboren baby's

Als je kindje jonger dan 3 maanden is en waterpokken krijgt, kan de ziekte ernstiger verlopen. Dit is het geval als jij als moeder geen waterpokken hebt gehad. Heb jij wel ooit waterpokken gehad, dan heb je daar antistoffen tegen aangemaakt, die aanwezig blijven in je bloed.

Kan een baby windpokken krijgen?

Varicella is vooral gevaarlijk voor de niet-geïmmuniseerde zwangere vrouw: zij kan het virus overdragen naar de baby in haar buik met mogelijk ernstige gevolgen. Bij baby's die besmet zijn onder de 6 maanden kunnen windpokken later nog eens optreden. De meeste mensen krijgen maar één keer windpokken.

Hoe herken je waterpokken bij baby?

Wat merk ik aan mijn kind met waterpokken?
 • Uw kind wordt eerst verkouden.
 • Uw kind kan koorts hebben, hangerig en ziek zijn. ...
 • Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden.
 • De huiduitslag jeukt.
 • De blaasjes verdrogen tot korstjes.

Welke leeftijd beste waterpokken?

Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.

Baby 4 Maanden: Ontwikkeling

28 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen bij waterpokken kind 3 jaar?

Tips tegen de jeuk
 1. Je kunt je kind wassen met lauw of koel water.
 2. Houd de nagels van je kind kort. Zo voorkom je dat je kind gaat krabben. ...
 3. Zorg voor een goede hygiëne: was je handen en laat je kind dat ook doen.
 4. Eventueel kun je bij de apotheek een zalfje halen tegen de jeuk.

Wat is de ergste dag met waterpokken?

Wanneer je ziek wordt krijg je vaak eerst last van koorts of hangerigheid. Daarna komen er blaasjes op de huid die erg jeuken. Na een paar dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes. In totaal duren waterpokken ongeveer 10 dagen.

Is waterpokken gevaarlijk voor baby's?

Waterpokken is de naam van een virusziekte, die herkenbaar is aan de rode, jeukende vlekjes die bijna overal op het lichaam verschijnen. De ziekte is vooral vervelend, vanwege de hevige jeuk en de koorts. Voor baby's en kinderen met een verminderd afweersysteem of voor zwangere vrouwen kan de ziekte schadelijk zijn.

Wat is het verschil tussen pokken en waterpokken?

De ziekte werd gekenmerkt door hoge koorts en grote aantallen blaasjes op de huid, die anders dan bij waterpokken, vooral op de ledematen waren geconcentreerd. Men zou kunnen zeggen dat de pokken de geschiedenis ingrijpend hebben beïnvloed.

Wat lijkt op waterpokken?

Vaak voorkomende kinderziekten met vlekjes zijn:
 • waterpokken.
 • vijfde ziekte.
 • zesde ziekte.
 • roodvonk.
 • hand-, mond- en voetziekte.

Kan een baby 2 keer waterpokken krijgen?

Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.

Kan je waterpokken doorgeven zonder ze zelf te krijgen?

Waterpokken is heel besmettelijk. Iemand met waterpokken kan het virus heel gemakkelijk aan u doorgeven. Het waterpokkenvirus wordt overgedragen door hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen.

Waar beginnen de windpokken?

Het begint als een roodheid van de huid waarop kleine bultjes verschijnen. Daarna ontstaan er blaasjes. De meeste blaasjes kunnen op heel het lichaam voorkomen, maar vooral op de romp. Soms zijn er ook letsels op de slijmvliezen, bvb.

Hoe snel breiden waterpokken uit?

Na besmetting duurt het 2 tot drie weken voordat koorts en rode bultjes ontstaan. De besmetting heeft dus al plaatsgevonden voordat de eerste kenmerken te merken zijn. De tijd tussen besmetting en symptomen wordt de incubatieperiode genoemd.

Hoe weet ik of mijn kind waterpokken heeft?

Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte die gepaard gaat met veel jeuk en soms littekens. Ook symptomen als blaasjes die openspringen, koorts en rode uitslag kunnen wijzen op de waterpokken.

Hoe ziet de pokken eruit?

Hoe zien waterpokken eruit? Waterpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid ter grootte van een speldenkopje. Het kind kan tegelijkertijd zowel bultjes, blaasjes als korstjes (opgedroogde bultjes) hebben.

Wat is de pokken?

Pokken (variola) is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het pokkenvirus. Tot men ging vaccineren waren er door de eeuwen heen epidemieën op alle continenten met zeer veel slachtoffers. Pokken (variola) is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door het pokkenvirus.

Hoe lang werkt pokkenvaccin?

Inenting tegen de pokken geeft mogelijk een levenslange weerstand tegen het pokkenvirus, suggereren nieuwe onderzoeksresultaten. Dat betekent dat een groot deel van de bevolking minder kwetsbaar zou zijn bij een terroristische aanval met het virus dan aanvankelijk gedacht.

Kan ik op kraamvisite als mijn kind waterpokken heeft?

Mag een persoon met waterpokken op kraambezoek? Ja, dat mag. Postnataal verworven varicella verloopt in het algemeen mild.

Wat te doen als je baby waterpokken heeft?

Tips voor als je baby diarree heeft
 1. Extra vocht. Zorg dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt. ...
 2. Vocht in ijsvorm. Is je baby al wat ouder en gaat drinken erg lastig? ...
 3. Verdunde voeding. ...
 4. Forceer eten niet. ...
 5. Start met ORS. ...
 6. Goede hygiëne. ...
 7. Bescherm de billetjes.

Hoe lang duren waterpokken bij baby?

Een kind heeft meestal 1 tot 2 weken waterpokken.

Hoeveel nachten last van waterpokken?

Er is helaas geen medicijn om waterpokken sneller te behandelen, waterpokken zijn zeer besmettelijk maar gaat ook vanzelf weer over binnen 10 dagen. Wel kun je je kind helpen door de jeuk te verlichten en de waterpokken te behandelen met een verkoelende gel.

Kan een kind met waterpokken naar buiten?

Bij waterpokken hoef je geen arts te raadplegen, tenzij je kind erg hoge koorts krijgt of als de blaasjes gaan ontsteken. Je kind mag in principe naar buiten. Tegen de jeuk zijn verschillende middeltjes te verkrijgen. Verder helpt het om losse, luchtige kleding aan te trekken.

Wat zijn symptomen van windpokken?

Meestal zijn rode vlekjes op de huid de eerste symptomen van waterpokken. Na enkele uren worden ze blaasjes die hevig kunnen jeuken. Enkele dagen later drogen de blaasjes in en ontstaat er een korstje dat er spontaan afvalt. Na een tiental dagen zijn alle letseltjes verdwenen.

Hoe lang niet naar school met windpokken?

Zolang de blaasjes nog niet uitgedroogd zijn en er nog geen korstjes gevormd werden, houd je je kind dus thuis van school of de crèche. De incubatietijd bedraagt gemiddeld 14 dagen.

Vorige artikel
Hoe kindsoldaten helpen?
Volgende artikel
Hoe groot is mini BABY born?