Wat als je niet mee werkt met de jeugdzorg?
Gevraagd door: Puk Remmers | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.2/5 (38 stemmen)
Wat als je niet meewerkt met jeugdzorg?
Wanneer je niet meewerkt aan de onderzoeken, dan kan er niet uitgezocht worden of de melding onterecht was. Je maakt het Jeugdzorg onmogelijk om aan te tonen dat je een goede ouder bent. Omdat het belang van je kind voorop staat, zal er in geval van twijfel gekozen worden voor een advies tot ondertoezichtstelling.
Is jeugdzorg verplicht?
Dit is niet verplicht. Besluit de kinderrechter uw kind onder toezicht te stellen? Dan voert een gecertificeerde instelling de maatregel uit en zorgt ervoor dat er een gezinsvoogd komt. U en uw kind zijn verplicht deze hulp te accepteren.
Kan ik jeugdzorg weigeren?
Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).
Hoe kom je af van jeugdzorg?
Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.
Wat als je je kind niet meer aan kan?
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Kan ik aangifte doen tegen jeugdzorg?
Klacht indienen jeugdhulp
U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem (vertrouwenspersonen AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.
Wie controleert jeugdzorg?
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Wat gebeurt er als OTS niet werkt?
Werken de ouders niet mee aan de OTS en volgen zij schriftelijke aanwijzingen niet op, dan kan de jeugdbeschermingsorganisatie aan de Raad voor de Kinderbescherming vragen om onderzoek te doen naar de vraag of het gezag van de ouders beëindigd moet worden.
Welke rechten heeft jeugdzorg?
Kinderen hebben het recht verzorgd, begeleid en opgevoed te worden. Ouders zijn hier als eerste verantwoordelijk voor. De overheid moet de rechten en verantwoordelijkheden van ouders respecteren.
Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?
Een uithuisplaatsing kan alleen als de doelen van de ondertoezichtstelling (OTS) niet bereikt kunnen worden als uw kind thuis blijft wonen. Alleen de kinderrechter kan toestemming voor een uithuisplaatsing geven, een jeugdbeschermingsorganisatie kan dat niet.
Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?
Gedwongen uithuisplaatsing
En als er bijvoorbeeld sprake is van: verwaarlozing of mishandeling. ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s).
Wat gebeurt er na een melding bij jeugdzorg?
Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.
Waar gaat een kind heen na uithuisplaatsing?
Na een uithuisplaatsing komt je kind in een pleeggezin, een open groep of een gesloten instelling. Dat hangt af van welke machtiging je kind krijgt. Als een 'gesloten machtiging' dreigt maar je bent het daar niet mee eens, maak dat dan duidelijk.
Wat kost een OTS per jaar?
Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar. Wanneer de jeugdbescherming er niet in slaagt er met de ouders uit te komen, kan deze ots (meermaals) worden verlengd, waardoor de kosten voor gemeenten verder oplopen.
Hoe kom je van de Kinderbescherming af?
- Tip 1: Hou de betrokken instanties te vriend. ...
- Tip 2: Regel concrete hulp in een vrijwillig kader. ...
- Tip 3: Ontken niks, maar praat mee. ...
- Tip 4: Schakel een gespecialiseerde jeugdrecht advocaat in.
Hoe lang mag een OTS duren?
De kinderrechter gaat akkoord met een OTS
In de uitspraak staat voor hoelang. De OTS kan maximaal 12 maanden duren (verlenging is daarna mogelijk met maximaal 12 maanden).
Wie heeft het gezag bij een OTS?
Ondertoezichtstelling (OTS)
De jongere komt daarmee onder toezicht te staan van een gecertificeerde instelling. Een jeugdbeschermer van de gecertificeerde instelling adviseert ouders over de opvoeding en kan jeugdhulp inzetten. Bij een OTS houden ouders het gezag over hun kind.
Wie betaalt OTS?
Let op: De ziektekosten voor illegale jeugdigen met een OTS-maatregel worden niet door de GI's of gemeenten betaald. In principe zijn de ouders onderhoudsplichtig en verantwoordelijk voor de ziektekosten.
Hoe kom je terecht bij gesloten jeugdzorg?
Wanneer de veiligheid of ontwikkeling van een kind ernstig in de knel komt, doet de Raad voor de Kinderbesscherming (RvdK) onderzoek en onderneemt zo nodig actie. Als andere vormen van hulp echt geen optie zijn, kan de RvdK een verzoek voor gesloten jeugdhulp indienen bij de rechter.
Wie staat er boven jeugdzorg?
In de Jeugdwet staat dat gemeenten op bovenlokaal niveau samenwerken als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij de uitvoering van jeugdbescherming, jeugdreclassering en specialistische hulp. Die zorg is bestemd voor slechts een kleine doelgroep, maar moet wel altijd beschikbaar zijn.
Wie betaalt de jeugdzorg?
De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening. Het nieuwe woonplaatsbeginsel maakt een einde aan de onduidelijkheid die er nu soms toe leidt dat jongeren lang op zorg moeten wachten.
Hoeveel schade vergoeding jeugdzorg?
Slachtoffers van geweld in de jeugdzorg kunnen recht hebben op een financiële tegemoetkoming van € 5.000. Het aanvragen van de financiële tegemoetkoming kon tot en met 31 december 2022. Je kunt nu geen aanvraag meer doen. Aanvragen die vóór of op 31 december 2022 zijn gedaan, worden wel nog in behandeling genomen.
Wat gebeurd er met een zorgmelding?
De melding komt terecht bij een zorginstelling of de gemeente. Als er kinderen bij betrokken zijn, gaat de melding naar Veilig Thuis. Daar wordt eerst gekeken hoe ernstig de situatie precies is. Dan kan Veilig Thuis zelf een onderzoek starten, maar een melding kan ook worden doorgestuurd naar een lokale hulpverlener.
Hoe schadevergoeding jeugdzorg aanvragen?
U kunt geen aanvraag meer indienen voor de Tijdelijke regeling financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Op 31 december 2022 is deze regeling gestopt. De aanvragen die vóór 1 januari 2023 zijn ingediend bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven worden in behandeling genomen.
Wat is er op 14 november?
Wat zijn de gevolgen van drinken tijdens zwangerschap?