Kan mijn werkgever eisen dat ik 4 uur met het ov reis om op kantoor te komen? | Het Juridisch Loket

Kan werkgever eisen dat ik naar kantoor komt?

Gevraagd door: Pim van der Horst  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (31 stemmen)

De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.

Wat kun je doen als je niet terug naar kantoor wilt?

In principe moet je gewoon komen opdraven als de baas dat wil. 'Juridisch gezien kan een werknemer namelijk niet zomaar eisen dat-ie mag thuiswerken,' zegt Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en auteur van het boek Geen gedoe met personeel (2020).

Kan werkgever thuiswerken verbieden?

Thuiswerken moet wel bij uw werk passen. Uw werkgever mag uw verzoek weigeren.

Kan een werkgever je verplichten om op een vrije dag te komen werken?

Verplichte vrije dagen toewijzen

Een werkgever mag niet zomaar vakantiedagen inroosteren als hij geen werk heeft voor zijn werknemers. Hij mag wel ieder jaar een aantal verplichte vrije dagen aanwijzen, op voorwaarde dat dit in de cao of de arbeidsovereenkomst vastgelegd is.

Kan werkgever verplichten?

De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.

39 gerelateerde vragen gevonden

Kan een werkgever zomaar de werktijden veranderen?

Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.

Hoe krijg je personeel weer naar kantoor?

Zo krijg je je personeel terug naar kantoor
  1. Tip 1. Luister naar je personeel. Heb je een hybride werkmodel in gedachten of er al een geintroduceerd aan je personeel? ...
  2. Tip 2. Focus op het sociale aspect. ...
  3. Tip 3. Gebruik diverse technologie. ...
  4. Tip 4. Definieer het doel van je kantoor. ...
  5. Tip 5. Maak het kantoor aantrekkelijk.

Waarom weer terug naar kantoor?

Mensen werken langer (dat wil overigens niet zeggen dat ze ook meer gedaan krijgen of slimmer werken), ze bewegen minder, zitten veel langer achter het scherm en nemen minder pauzes tussendoor. Daarmee vermindert ook de geheugencapaciteit en het leervermogen.

Hoe kun je medewerkers aan je binden?

  1. Bied goede arbeidsvoorwaarden. Medewerkers binden en boeien begint natuurlijk met goede primaire arbeidsvoorwaarden. ...
  2. Overweeg creatieve secundaire arbeidsvoorwaarden. ...
  3. Zorg voor een goede thuiswerkplek. ...
  4. Bied om- of bijscholing. ...
  5. Houd medewerkers fit. ...
  6. Zorg voor structuur. ...
  7. Werk medewerkers goed in. ...
  8. Focus extra op werkplezier.

Kan je baas je verplichten om te werken als je ziek bent?

Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.

Hoeveel uur mag je baas verplichten om over te werken?

In de wet is niks vastgelegd over overwerken. U kunt daarom het beste kijken wat er in uw contract of in uw cao staat. In de cao van uw branche staan afspraken tussen werkgevers en werknemers vastgelegd. Regels over overwerken worden hier ook in vastgelegd.

Heb je recht op 1 vaste vrije dag in de week?

Hoeveel dagen hangt af van het aantal uren dat je volgens je contract werkt. Werk je 20 uur of minder per week dan mag je maximaal twee dagen per week aanwijzen waarop je niet ingeroosterd wordt. Het mogen er ook minder zijn. Werk je meer dan 20 uur per week dan mag je maximaal één dag in de week aanwijzen.

Wat is verwijtbaar gedrag werkgever?

Uit de wetsgeschiedenis en de jurisprudentie blijkt wel dat bijvoorbeeld het met opzet creëren van een verstoorde arbeidsrelatie kan leiden tot ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. Ook discriminatie of het niet nakomen van re-integratieverplichtingen kan ernstig verwijtbaar handelen opleveren.

Wat mag een werkgever wel en niet doen?

Als werkgever mag u niet vragen naar de aard en oorzaak van iemands ziekte. Ook wanneer uw werknemer uit zichzelf vertelt wat hij/zij mankeert, mag u deze informatie niet vastleggen of delen.

Hoeveel dagen naar kantoor?

Een van die experten is Hendrik Delagrange van de Stichting Innovatie & Arbeid. Over het wetenschappelijk onderzoek naar telewerk had hij het in “De wereld vandaag”. Wat blijkt? Een systeem van twee dagen thuiswerk en drie dagen op kantoor is het beste.

Is zondag 200% betaald?

Geen wettelijke regels extra loon voor werk op zondag

Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.

Hoe lang mag je van huis zijn voor werk?

Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd. Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.

Hoe lang van te voren mag je rooster wijzigen?

Veranderingen in het arbeidspatroon (bijvoorbeeld het rooster) moet u minstens 28 dagen van tevoren aan uw werknemers bekendmaken. Alleen als de aard van het werk dat verhindert, mag u zo'n wijziging korter van tevoren doorgeven.

Waarom thuiswerken geen goed idee is?

Er kleeft een risico in werknemers veel laten thuiswerken zonder dat goed te faciliteren. Uit onderzoek onder ruim 1.000 werknemers blijkt dat een aantal randvoorwaarden ervoor kan zorgen dat de productiviteit onder thuiswerkers afneemt.

Wat zijn de regels voor thuiswerken?

Thuiswerkplek en zorgplicht werkgever

Een werkgever moet voor thuiswerkers zorgen voor een goede en veilige werkplek. Dat is de zorgplicht van de werkgever. De werkgever bekijkt per werknemer welke gebruikersvoorwerpen, technische systemen en taken nodig zijn om goed en veilig thuis te werken.

Kan je thuiswerk verplichten?

De werkgever kan thuiswerk dus niet eenzijdig opleggen of uitbreiden. Omgekeerd kun je als medewerker ook niet op eigen houtje beslissen dat je vaker naar kantoor komt: soms zijn er al afspraken gemaakt.

Wat als je te laat komt op werk?

Dat een werknemer eens een keer te laat komt, daar is niets aan te doen. Wanneer de werknemer echter regelmatig te laat komt op het werk, kan de werkgever besluiten om disciplinaire maatregelen te treffen. Die maatregelen lopen uiteen van waarschuwingen tot ontslag (op staande voet).

Wat te doen als je niks te doen hebt op werk?

Niets te doen op je werk? Zo besteed je je tijd zinvol
  1. Lees bij over je vakgebied als je je verveelt. ...
  2. Stel doelen voor jezelf op je werk. ...
  3. Te weinig werk? ...
  4. Verbeter je mailbox werkwijze. ...
  5. Bereid je voor op drukkere periodes. ...
  6. Als je je verveelt op je werk, geef dat aan bij je baas.

Wat als werk niet lukt?

Je kunt met je werkgever bekijken welke mogelijkheden er nog voor jou in of buiten het bedrijf zijn. Misschien kun je dezelfde baan houden, of is er ander, aangepast werk. Als het niet lukt, dan kan je werkgever een ontslagprocedure starten. Dan kun je eventueel in aanmerking komen voor een WW-uitkering.

Wat als medewerkers geen OR willen?

Het is wel mogelijk dat medewerkers je voor de rechter dagen als je weigert om een ondernemingsraad in te stellen. Op grond van de Wet op de economische delicten kan de rechter je dan een sanctie opleggen. Volgens deze wet kan het gaan om een hechtenis van maximaal zes maanden, een taakstraf of een geldboete.