Niet alle kinderen zijn welkom

Wat als je kind lui is?

Gevraagd door: Josephine Stettyn  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (32 stemmen)

Blijf praten.
Door interesse te tonen en zijn ideeën serieus te nemen, voelt je kind zich veilig en geliefd. Al laat hij dit misschien niet altijd merken. Geef je hem ook nog eens de ruimte om zijn eigen doelen te bepalen, dan zal hij zichzelf en zijn verantwoordelijkheden serieus gaan nemen.

Wat als je kind nergens zin in heeft?

Schenk aandacht aan je kind.

We zien vaak dat tieners zich niet meer 'gesteund' voelen door hun ouders, waardoor ze automatisch minder gemotiveerd zijn om dingen voor en met ze te doen. Ook al is je kind al iets ouder, soms heeft hij of zij dat beetje extra aandacht nodig. Wil je iets bereiken?

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Wat als je kind niks wil?

Probeer contact te maken via een onderwerp dat je kind interesseert zoals een film, muziek of sport. Heb je meerdere kinderen, dan kan het helpen om eens iets alleen met hem of haar te ondernemen. Dat kan één op één zijn, of met beide ouders. Als je weer in gesprek komt met elkaar, kun je op zoek naar een oorzaak.

Hoe motiveer je een lui kind?

8 Manieren om je kind te motiveren
 1. Stimuleer optimisme. Om je kind te helpen, kun je je als ouder richten op oplossingen van problemen. ...
 2. Stimuleer doorzettingsvermogen. ...
 3. Leer je kind omgaan met faalervaringen. ...
 4. Stimuleer interesses. ...
 5. Vier prestaties. ...
 6. Maak successen mogelijk. ...
 7. Bespreek voordelen. ...
 8. Sluit aan bij de leerstijl.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan ik mijn tiener motiveren?

Check deze tips!
 1. Tip 1: Zoek de oorzaak. Het is goed om eens met je kind te praten over waarom hij/zij niet zo gemotiveerd is voor school. ...
 2. Tip 2: Bepaal samen de doelstellingen voor je kind. ...
 3. Tip 3: Werk met beloningen. ...
 4. Tip 4: Geef positieve feedback. ...
 5. Tip 5: Zorg voor een positief zelfbeeld. ...
 6. Tip 6: Ondersteun je kind.

Hoe kan ik mijn kind motiveren om te leren?

Voor intrinsieke motivatie is er nood aan autonomie. Indien een persoon het gevoel heeft dat hij zelf ervoor kiest om iets te doen gaat dit vaak gepaard met echte motivatie. Betrek je kind dus bij het maken van keuzes. Vraag wanneer hij zijn huiswerk gaat doen, i.p.v. te zeggen dat hij het dàn moet doen.

Waarom hebben pubers nergens zin in?

Jouw kind gaat door allerlei fases in het leven. Vooral bij kinderen die beginnen te puberen is het eigenlijk heel normaal dat ze een periode wat minder zin in dingen hebben. Ze zijn aan het ontdekken wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze willen in het leven. Dit is echter altijd van tijdelijke aard.

Hoe krijg ik mijn volwassen zoon het huis uit?

Als hij of zij nog een reden heeft bedacht om niet klaar te zijn om uit huis te gaan, vraag dan huur voor zijn of haar kamer. Er is een goede kans dat hij of zij niet heel graag huur voor een kamer wil betalen. Hierdoor zal hij of zij boos worden en graag snel uit huis willen gaan!

Kan ik mijn kind op straat zetten?

Kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten, maar hieraan zijn strenge voorwaarden verbonden. De wet bepaalt dat je als gezaghebbende ouder voor je minderjarig kind onderdak moet verschaffen, maar niet dat dit in je eigen huis moet zijn. Op grond daarvan kun je je minderjarig kind de deur wijzen.

Welke gedragsstoornis heeft mijn kind?

We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.

Waarom wordt een kind uit huis geplaatst?

Gedwongen uithuisplaatsing is een maatregel van kinderbescherming. Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen.

Hoe ga je om met pubers die niet naar school willen?

Probeer erachter te komen of er misschien een probleem is waardoor je kind niet wil leren, en zoek daar een oplossing voor. Neem contact op met de mentor op school. Bespreek het tijdens een rapportbespreking of maak een aparte afspraak. Het is belangrijk dat je puber zich thuis voelt op school.

Hoe omgaan met 20 jarige?

Hoe zorg je voor goed contact?
 1. Laat zien dat je interesse hebt: vraag je puber hoe het met hem of haar gaat. ...
 2. Neem de wensen, gevoelens en ideeën van je puber serieus. ...
 3. Houd vast aan de normen en waarden die jij belangrijk vindt. ...
 4. Praat over regels en grenzen. ...
 5. Vertrouw erop dat het goed komt. ...
 6. Vertrouw op jezelf als ouder.

Hoe kan ik mijn kind motiveren om huiswerk te maken?

Vijf tips om je kind te motiveren tot huiswerk
 1. Tip 1: Ondersteun je kind bij het huiswerk. Samen is beter dan alleen. ...
 2. Tip 2: Zorg voor een heldere huiswerkplanning. ...
 3. Tip 3: Kies een geschikt huiswerkmoment. ...
 4. Tip 4: Beloon de inspanning van je kind. ...
 5. Tip 5: Vier behaalde resultaten.

Kun je een meerderjarig kind uit huis zetten?

Meerderjarige kinderen uit huis zetten

Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.

Kun je je meerderjarig kind uit huis zetten?

Je mag in kind van 18 jaar en ouder uit huis zetten. Gaat het kind ergens anders wonen dan heb je nog steeds die een onderhoudsplicht tot 21 jaar. Wanneer het kind vrijwillig op zichzelf gaat wonen dan ben je niet verplicht om de huur of hypotheek van je kind te betalen.

Hoe kan ik mijn meerderjarige zoon uit huis zetten?

Komen ouders en kind na een minnelijke schikking tot een akkoord, of beslist de vrederechter in zijn vonnis dat het kind het huis moet verlaten, dan krijgt het kind een bepaald aantal dagen om de ouderlijke woonst vrijwillig te verlaten. Doet hij of zij dat niet, dan kunnen de ouders naar de deurwaarder stappen.

Heeft mijn puber een depressie?

Hoe herken je een depressie? Als je kind zich twee weken of langer erg somber en wanhopig voelt, kan het last hebben van een depressie. Je kind is dan niet meer vrolijk, huilt veel en vindt niets meer grappig. Lichamelijke klachten zijn vaak maagpijn, rugpijn, hoofdpijn, hoge bloeddruk of hyperventilatie.

Wat is het gedrag van een puber?

Wat is typisch pubergedrag? Reageert fel op ouder(s) en volwassenen. Hij wil op die manier zijn territorium afbakenen en meer inbreng hebben in het gesprek. Afstandelijk naar zijn ouder(s) toe, maar tegelijkertijd de behoefte hebben dat zijn ouder(s) voor hem klaar staan.

Hoe weet ik of mijn puber depressief is?

Een jongere met een depressie heeft de neiging zich te isoleren. Sommigen gaan blowen of drinken. Ook piekeren, faalangst, gevoelens van wanhoop en besluiteloosheid komen veel voor. Een depressie gaat ook gepaard met lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn en vage buikklachten.

Hoe pubers activeren?

Wel doen:
 1. Creëer qualitytime. Veel pubers zijn vooral bezig met hun vrienden en zijn niet altijd even gezellig thuis. ...
 2. Geef complimenten. ...
 3. Blijf praten. ...
 4. Help doelen om te zetten in concreet gedrag. ...
 5. Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je niet al te druk te maken over het gedrag van je kind.

Wat is een goede reden om niet naar school te gaan?

Smoesjes op de basisschool
 • Ik voel me niet zo lekker. Deze smoes staat met stip op nummer 1: Ik voel me niet zo lekker. ...
 • Geïnspireerd door Donald Duck. ...
 • De meester zei dat we niet naar school hoefden. ...
 • Het is zaterdag. ...
 • Ik ben nog zo moe. ...
 • Ik hoef niets meer te leren. ...
 • De neus truc. ...
 • Het eerste uur vrij.

Wat moet je doen als je niet naar school wil?

Als uw kind zonder geldige reden niet naar school gaat of regelmatig te laat komt, gaat de school met uw kind en met u in gesprek. Bij aanhoudend verzuim is school verplicht dit te melden bij het Regionaal Bureau Leerplicht. U en uw kind krijgen vervolgens een oproep van een consulent leerplicht voor een gesprek.

Wat is Schoolangst?

Kinderen met schoolangst hebben last van hevige emotionele spanning voordat ze naar school moeten gaan; dit gaat vaak gepaard met driftbuien, lichamelijke klachten en depressie, niet met specifiek antisociaal gedrag. De ouders zijn er gewoonlijk van op de hoogte dat het kind te bang is om naar school te gaan.

Vorige artikel
Kan ik mijn kind onterven 2022?