ELBERT HELPT BIJ EEN BEVALLING - TOPDOKS EXTRA

Wat als baby melk overgeeft?

Gevraagd door: dr.h.c. Amira Franse Storm PhD  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (37 stemmen)

Je baby spuugt veel veel melk terug omdat hij te veel lucht in zijn maag heeft, of te snel horizontaal wordt neergelegd. Laat je baby in verschillende houdingen proberen een boertje te laten na de voeding. Soms is het zinvol om ook tijdens de voeding even de baby te laten boeren.

Waarom spuugt baby melk uit?

De reden voor reflux en het teruggeven van melk zijn uiteenlopend. Heel vaak gaat het om lucht die de baby met de melk heeft ingeslikt. Misschien heeft de moeder een sterke toeschietreflex en kan de baby de sterke melkstroom niet verwerken.

Welke flesvoeding bij spugen?

Als je flesvoeding geeft kun je in overleg met je arts of consultatiebureau een speciale voeding bij spugen gebruiken. Deze dieetvoeding is wat dikker waardoor het minder makkelijk terugstroomt uit de maag.

Wat doen als baby heeft gespuugd?

Bel het consultatiebureau bij vragen over de voedingen, als je baby slecht slaapt of veel huilt. Bel je huisarts als je baby slecht drinkt of niet goed groeit. Spugen stopt bijna altijd voordat je baby 1 jaar oud is.

Hoeveel melk teruggeven is normaal?

Je baby kan dan veel spugen of de voeding komt terug naar het mondje. De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat is veel spugen?

Een baby die veel spuugt kan last hebben van reflux, dat is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Dit kan bijvoorbeeld komen door te snel en te onrustig drinken. Reflux komt in meer of mindere mate voor bij negentig procent van de baby's. Een deel hiervan spuugt, veel of weinig.

Wat betekent het als je veel spuugt?

Bij frequent spugen dient differentiaal diagnostisch gedacht te worden aan metabole ziekten, chronische invaginatie, eosinofiele gastrointestinale ziekte, voedselallergie, functionele dyspepsie, obstructieve afwijkingen van het maagdarmkanaal, syndromale aandoeningen, anorexia nervosa, hersentumor of hydrocephalus.

Hoeveel mag een baby overgeven?

De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem. Reflux hoort er een beetje bij.

Hoe lang mag een kind overgeven?

Door de infectie kan het kind grote hoeveelheden vocht in de darm verliezen. Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders. Het spugen duurt meestal 1-2 dagen.

Kan mijn baby stikken in eigen spuug?

Op de rug slapen

Dan blijft je baby op zijn rug liggen. Je kunt je baby ook in een passende babyslaapzak leggen. Je hoeft niet bang te zijn dat je baby stikt als hij spuugt.

Hoe voorkom je dat baby spuugt?

Hoe zorg ik dat mijn baby minder gaat spugen?
  • Houd je baby zo rechtop mogelijk tijdens én na het voeden.
  • Wacht niet totdat je baby extreem hongerig is om hem te gaan voeden. ...
  • Houd je baby rustig. ...
  • Probeer ervoor te zorgen dat je kindje boertjes laat na iedere voeding. ...
  • Vermijd druk op het buikje.

Hoe lang mag je overgeven?

In het kort. Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.

Wat te doen bij kinderen die blijven overgeven?

Zolang je kind misselijk is: vermijdt voedsel dat zuivel of vet bevat, pittig gekruid of erg zout is. Is je kind misselijk en moet hij bovendien veel overgeven of heeft hij diarree, dan kun je hem een kopje bouillon of ORS geven. Geef je kind geen medicijnen tegen misselijkheid en/of braken, tenzij op doktersadvies.

Hoe lang mag een kind buikgriep hebben?

Geef uw kind vaak kleine slokjes te drinken. Zo droogt uw kind niet uit. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, niet of weinig plast of suf wordt.

Wat kan je doen tegen braken?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.

Wat zijn de symptomen van reflux?

Bij refluxklachten heeft u last van:
  • Boerneigingen.
  • Maagzuur in uw mond. Dit kan voor een vieze smaak in uw mond en een slecht ruikende adem zorgen.
  • Een branderig gevoel achter uw borstbeen.
  • Pijn en druk achter uw borstbeen.
  • Een geïrriteerde keel.
  • Hoesten.
  • Een hese stem.
  • Slikproblemen.

Hoe merk je reflux op?

Reflux kun je herkennen aan de volgende symptomen:
  1. Zuur ruiken uit het mondje.
  2. Overgeven.
  3. Overstrekken.
  4. Kokhalzen.
  5. Veel slikken.
  6. Vaak de hik hebben.
  7. Niet willen drinken.
  8. Veel kwijlen.

Hoeveel is een mondje teruggeven?

Je kindje geeft een mondje terug

Soms direct na de voeding, soms na een boertje en soms pas na een uur of meer. Het kan zijn dat je baby dan net een paar slokjes te veel melk heeft gedronken. Als je baby een mondje teruggeeft, is dat nooit veel, hoewel het voor veel moeders vaak wel veel lijkt.

Waarom s nachts overgeven?

Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.

Hoe herken je een hersentumor bij een kind?

Er zijn een aantal symptomen van een hersentumor bij kinderen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken. Als de tumor in of bij de kleine hersenen ligt, kan de coördinatie van bewegingen verstoord zijn en kunnen problemen met het evenwicht ontstaan.

Is braken slecht voor je?

Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.

Wat te doen bij aanhoudende misselijkheid?

Probeer voldoende te drinken.
  1. Eet en drink traag en niet te veel in een keer.
  2. Een tekort aan vocht verergert de misselijkheid. ...
  3. Drink niet bij de maaltijden, maar ervoor of erna.
  4. Drink liever geen vruchtensappen (die zijn vaak te zuur voor de maag) of verdun ze met wat water. ...
  5. Alcoholische dranken vermijdt u beter.

Hoe krijg ik mijn maag weer rustig?

Voedingsadviezen bij maagklachten zijn:
  1. Eet gezond. Eet voeding met veel vezels. ...
  2. Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee.
  3. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. ...
  4. Verspreid uw maaltijden over de dag. ...
  5. Eet rustig en kauw goed. ...
  6. Eet niet vlak voor u gaat slapen.

Wat te doen als baby stikt in slijm?

Ga net zo lang door met het slaan tussen de schouderbladen en de borststoten tot je kindje gaat hoesten en weer bijkomt of tot hij bewusteloos raakt. Als dit gebeurt, moet je reanimeren. Bij bijkomen of gaan hoesten, stoppen.

Kan een kind stikken in slijm?

Soms hoest je kind slijm op. Dat ruimt slijm en stof op dat in de keel, luchtpijp of longen zit. Je kind kan ook moeten hoesten zonder dat er slijm omhoog komt. Dat noemen we een kriebelhoest of een droge hoest.