Choosing a Maternity Care Provider

Hoe duur is kraamzorg per uur?

Gevraagd door: Dina van den Velde  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 4.6/5 (15 stemmen)

voor kraamzorg thuis: € 4,80 per uur; voor kraamzorg in een zogenaamd kraam- of geboortehotel zonder medische indicatie: in ieder geval € 19 per dag voor de moeder en € 19 per baby.

Wat kost 1 uur kraamzorg?

Vergoeding uit de basisverzekering

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt € 4,80 per uur.

Hoeveel kost kraamzorg zonder verzekering?

Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,80 euro per uur (2023). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).

Hoeveel uur kraamzorg vergoed?

Wat krijgt u vergoed uit de basisverzekering? Kraamzorg krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt minimaal 24 uur, en maximaal 80. Dit wordt meestal verdeeld over 8 dagen.

Is kraamzorg vergoed?

Vergoeding voor kraamzorg in het kort

Verder ondersteunt en verzorgt de kraamverzorgende jou en je pasgeboren kindje tijdens de kraamtijd. Je krijgt ook instructie en voorlichting, bijvoorbeeld over borstvoeding. Kraamzorg valt grotendeels binnen de basisverzekering. Je betaalt voor kraamzorg geen eigen risico.

34 gerelateerde vragen gevonden

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Iedereen in Nederland heeft recht op kraamzorg, maar het is niet verplicht. Je mag zelf kiezen of je wel of geen kraamzorg wil hebben. Als je liever zo min mogelijk kraamzorg wilt, is wel het advies om te kiezen voor minimale zorg (3 uur per dag).

Is eigen bijdrage kraamzorg aftrekbaar?

De wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Soms vergoedt een aanvullende verzekering de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen of kraamzorg.

Wat als je geen kraamzorg kunt krijgen?

Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten. Te ondernemen actie door de kraamzorgorganisatie: Wij willen van u de reden van zorgweigering weten.

Hoe lang van te voren kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen voor de zestiende week

Maar wanneer moet je dit regelen? Je kunt je al aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent, het beste is om de termijnecho af te wachten zodat de exacte à terme datum bekend is. Zorg dat je op tijd kraamzorg hebt aangevraagd, liefst vóór de zestiende week van je zwangerschap.

Wat kost het om in het ziekenhuis te bevallen?

Het landelijke maximumtarief voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie of een bevalling in een geboortecentrum is € 761,85. Dat betekent dat u na de vergoeding uit de basisverzekering van € 236,- bij een gecontracteerde zorgaanbieder nog maximaal € 525,85 eigen bijdrage betaalt voor de bevalling zelf.

Is een verloskundige gratis?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat is minimale kraamzorg?

Hoeveel uur krijg je kraamzorg? Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49.

Hoeveel kost bevallen zonder verzekering?

De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling

De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger.

Hoeveel dagen is 49 uur kraamzorg?

Op hoeveel uur kraamzorg heb je recht? In het beste geval krijg je 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Dit is de standaard voor kraamzorg, gebaseerd op het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP).

Hoeveel uur is fulltime in de kraamzorg?

Je wilt fulltime werken.

Als je in de kraamzorg werkt is het niet mogelijk om fulltime te werken. Dit heeft te maken met het aantal kraamzorguren wat gegeven wordt in de 8 dagen dat een gezin kraamzorg krijgt. In 8 dagen wordt gemiddeld 4449 uur gewerkt.

Hoeveel uur kraamzorg bij borstvoeding?

Minimaal of basis

Je kunt kiezen voor het wettelijk minimum dat een kraamzorgorganisatie aan zorg moet verlenen en dat is 24 uur. Je kunt ook kiezen voor het aantal uren dat de verzekeraar indiceert en dit is 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij flesvoeding. Dit heet basis kraamzorg.

Wat mag je verwachten van een kraamzorg?

We zetten de precieze taken voor je op een rij:
 • Assistentie bij de bevalling.
 • Verzorging en controle van de kraamvrouw.
 • Verzorging en controle van de baby.
 • Voorlichting en instructie.
 • Observeren, signaleren en rapporteren.
 • Waarborg hygiëne.

Wat moet je vragen aan kraamzorg?

Wat bespreken we tijdens het intakegesprek?
 • Wat kun je verwachten van Kraamzorg de Eilanden.
 • Jouw wensen, bijzonderheden en situatie.
 • Een indicatie van het aantal kraamzorguren.
 • Taken van de kraamverzorgende.
 • Borst- en flesvoeding.
 • Benodigdheden voor de bevalling en de kraamtijd.

Wat is belangrijk bij kraamzorg?

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Hoeveel zelf betalen kraamzorg?

De eigen bijdrage bedraagt: voor kraamzorg thuis: € 4,80 per uur; voor kraamzorg in een zogenaamd kraam- of geboortehotel zonder medische indicatie: in ieder geval € 19 per dag voor de moeder en € 19 per baby. Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen.

Waarom komt kraamzorg op huisbezoek?

Waarom krijg ik van de kraamzorg én van de Jeugdgezondheidszorg een huisbezoek? De kraamzorg zorgt voor een fijne kraamtijd, zodat jij en je kindje een goede start hebben zodra je kindje is geboren. Wat fijn is, is voor iedereen anders. Daarom gaat de kraamzorg daarover met jou in gesprek.

Wat controleert kraamzorg?

Kraamzorg tijdens de kraamdagen

Daarnaast verzorgt ze jou, je baby en eventuele andere kinderen. Ze controleert of je normaal bloed verliest, of je baarmoeder goed inkrimpt, of je borsten niet neigen tot ontsteken, hoe de eventuele wond geneest enz. De eerste dagen doet zij je baby in bad en verschoont hem.

Wat kost kraamzorg 2023?

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt in 2023 € 4,80 per uur. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen. De kosten van een extra uur kraamzorg is tegen het afgesproken uurtarief van de zorgverzekeraar met ons.

Wat betekent 100% vergoeding eigen bijdrage?

Dat betekent dat u een deel van de kosten zelf betaalt totdat uw eigen risico op is. Pas daarna gaat uw zorgverzekeraar alle kosten vergoeden. Er is geen verplicht eigen risico in de aanvullende verzekering.

Hoe duur is een kraampakket?

Voor ongeveer € 30 koop je een kraampakket met alle benodigde spullen.

Volgende artikel
Is Voedingsgeld inkomen?