Wassen op 30 graden en perfect gereinigde kleding - AEG Challenge the Expected

Was op 30 of 40 graden wassen?

Gevraagd door: dr.h.c. Brent van Metz  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.3/5 (5 stemmen)

Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.

Wat is beter wassen op 30 of 40 graden?

Was op lagere temperatuur

Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Zo kun je met een was op 30°C de helft besparen vergeleken met een was op 40°C. Wasmiddelen zijn ook steeds beter geschikt voor lage temperaturen.

Waarom wassen op 30 C in plaats van op 40 C?

Wassen op lage temperaturen: zuinig en goed voor je kleding

Met een wasje op een lage temperatuur (20 of 30 graden) bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Zelfs het verschil tussen 40 graden en 30 graden is groot.

Waarom niet op 40 graden wassen?

Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.

Is op 40 graden wassen genoeg?

Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.

15 gerelateerde vragen gevonden

Is wassen op 30 graden goed?

Wassen op lage temperaturen: zuinig en goed voor je kleding

Met een wasje op een lage temperatuur (20 of 30 graden) bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Zelfs het verschil tussen 40 graden en 30 graden is groot.

Is 30 graden wassen goed?

De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee! 30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora.

Wat is de beste temperatuur om te wassen?

Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!

Kan je alle kleding op 40 graden wassen?

40 graden wordt door veel mensen voor allerlei soorten was gebruikt. Het is in ieder geval een prima temperatuur voor de bonte was. Bij 40°C lopen de kleuren namelijk niet uit, terwijl de was wel goed schoon wordt. Ook wasgoed dat echt vuil is kun je goed op deze temperatuur wassen.

Wat kost een was op 40 graden?

Vooral de energiekosten maken een wasbeurt duurder. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt. Zo betaal je voor een was op 90 graden € 1,72, een was op 60 graden € 1,31, bij 40 graden € 1,14 en bij 30 graden ben je € 0,99 aan totale kosten kwijt.

Wat kost een was draaien op 30 graden?

Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt. Zo betaal je voor een was op 90 graden € 1,72, een was op 60 graden € 1,31, bij 40 graden € 1,14 en bij 30 graden ben je € 0,99 aan totale kosten kwijt.

Kun je handdoeken op 40 graden wassen?

Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.

Welk wasprogramma is het zuinigst?

Geld en energie besparen

Was je bijvoorbeeld altijd op 40 graden dan verbruik je 150 kWh per jaar, dat is 40 euro bij een stroomprijs van 25 cent per kWh. Doe je de was altijd op het eco-programma van 40 graden dan verbruik je 110 kWh per jaar (zo'n 30 euro bij 25 cent per kWh).

Hoeveel bespaar je met wassen op 30 graden?

Een wasje draaien op 30 graden is 2 tot 3 keer goedkoper dan een wasje op 40 graden. En 3 tot 4 keer goedkoper dan een wasje op 60 graden.

Is wassen op eco stand goedkoper?

Milieu Centraal heeft berekend wat je bespaart door de wassen op lagere temperaturen. Met een eco-stand bespaar je nog een aantal extra centen op deze stroomkosten: bij 40 graden kost een wasbeurt € 0,17 en bij 60 graden € 0,21.

Wat is de goedkoopste tijd om te wassen?

In het grootste deel van Nederland lopen de daluren van 23.00 tot 7.00 uur. In Noord-Brabant en Limburg is dit van 21.00 tot 7.00 uur. Op deze momenten betaal je het daltarief. In het weekend en tijdens feestdagen geldt het daltarief heel de dag.

Kun je vaatdoekjes op 40 graden wassen?

Je wil nu misschien je vaatdoekjes absoluut niet meer bij je gewone was wassen. Echter is dit volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, helemaal geen probleem. Zet wel je wasmachine op minstens 60 graden om de bacteriën te doden.

Hoeveel graden bacteriën dood?

Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.

Hoe heet moet je beddengoed wassen?

We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.

Hoe warm moet je onderbroeken wassen?

Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.

Welke kleren was je op 30 graden?

Heb je bijvoorbeeld je trui al enkele dagen gedragen en ruikt deze niet meer zo fris? Dan is een programma op 30°C ideaal. Een programma op 30°C is ook geschikt om wol, blouses, hemden of kledij uit delicate stoffen te wassen.

Wat kan je wassen op 40 graden?

De meeste fijne was, zoals wol en zijde, heeft dit symbool en kleding van kwetsbare viscose en polyester. Een tobbe met 40 is het symbool waaruit je kunt opmaken dat je het kledingstuk op 40 graden mag wassen in de wasmachine. Dit vind je op de meeste kleding van katoen en witte kledingstukken.

Kan je handdoeken op 60 graden wassen?

Handdoeken was je het best op 60 of 90 graden. Voor de wekelijkse was kun je 60 graden aanhouden. Dit is voldoende om de bacteriën in de handdoek te doden. Eens in de zoveel tijd kun je kiezen voor een programma op 90 graden.

Hoe heet moet je handdoeken wassen?

In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.

Wat is een fijn wasprogramma?

Programma voor fijne was

Met het wasprogramma voor de fijne was kan je stoffen zoals acryl, viscose en gemengde stoffen wassen. Deze milde wasbeurt krijgt dergelijke stoffen bij normale vervuiling geheel schoon. De fijne was wordt gedaan op een maximale temperatuur van 40°C, deze staat dan ook standaard ingesteld.

Vorige artikel
Welke datum betaalt DUO?