10 MANIEREN OM TE VERTELLEN DAT JE ZWANGER BENT!

Waarom niet vertellen dat je zwanger bent?

Gevraagd door: ing. Siem Drysdale  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.1/5 (5 stemmen)

Hou je zwangerschap niet geheim Misschien lijkt het in eerste instantie gemakkelijk en minder pijnlijk om je vriendin nog niet over je zwangerschap te vertellen. Wanneer je dit wel met anderen deelt loop je een risico dat ze het ook via een ander hoort en dat is vele malen pijnlijker.

Waarom pas na 3 maanden vertellen?

Omdat je in de eerste maanden meer kans hebt op een miskraam, vertellen de meeste aanstaande ouders pas na drie maanden over hun zwangerschap. Mocht het misgaan, dan hoef je tenminste niet iedereen in te lichten.

Kun je met 8 weken vertellen dat je zwanger bent?

Misschien wil jij veel eerder je zwangerschap aankondigen omdat je er ook over wilt kunnen praten als het niet goed mocht gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook met 8 weken vertellen dat je zwanger bent. Nog eerder kan natuurlijk ook. Dat is helemaal aan jullie.

Hoe lang zwangerschap geheim houden?

De 12-weken traditie houdt in dat vrouwen hun zwangerschap pas aan het eind van het eerste trimester bekend mogen maken. Deze traditie is ontstaan uit bezorgdheid over miskramen of andere genetische problemen. De eerste 12 weken eindigen met de eerste echo.

Kan je met 10 weken vertellen dat je zwanger bent?

Wanneer is het veilig om te vertellen? De meeste miskramen vinden plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Daarna zou je 'safe' zijn.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag je niet eerste weken zwangerschap?

Vis die je beter niet kunt eten:
 • Er zijn bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. ...
 • Rauwe, gerookte of vacuümverpakte vis (zoals zalm, haring of sushi) kun je beter laten staan. ...
 • Roofvissen (zoals tonijn, zwaardvis, koningsmakreel).

Wat mag je de eerste maanden van je zwangerschap niet doen?

Dingen die je beter niet kunt doen als je zwanger bent – maar nog niet kende
 1. Naar de tandarts. Natuurlijk mag je als je zwanger bent wel langs de tandarts voor controle, maar geef wel van te voren aan dat je in verwachting bent. ...
 2. Je haar verven. ...
 3. Een muur verven. ...
 4. De kattenbak verschonen. ...
 5. Naar de sauna. ...
 6. Lammetjes knuffelen.

Hoe ziet je buik eruit als je 5 weken zwanger bent?

5 weken zwanger, je buik.

Je hebt dan ook nog geen zichtbaar buikje doordat de baby en baarmoeder gegroeid zijn. Wel kun je merken dat je broeken strakker gaan zitten en zeker als je heel slank bent kun je als je op je rug ligt wel een bolletje op je buik gaan zien.

Hoe verberg je dat je zwanger bent?

Een zwangerschap verborgen houden kan een grote uitdaging zijn, daarom geven wij je een aantal tips!
 1. Vertel je andere kinderen nog niets. ...
 2. Stop op tijd met het eten van voedsel dat je beter niet kunt eten. ...
 3. Verzin een goede smoes. ...
 4. Pas je kleding aan op je zwangerschap.

Welke week vertellen dat je zwanger bent?

Het ligt er helemaal aan wat voor jou goed voelt. Na de 12e week heb je wat meer zekerheid over je zwangerschap, dus de meeste mensen vertellen het dan.

Hoeveel weken zwanger stoppen met werken?

Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt.

Hoeveel kom je aan bij 10 weken zwanger?

De meeste vrouwen komen in deze eerste weken 1 tot 2,5 kg aan. Vaak verdwijnt rond deze periode de misselijkheid en komt de eetlust weer naar boven.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Termijn bij de eerste echo

Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.

Kun je na 12 weken nog een miskraam krijgen?

Bij een miskraam wordt meestal gesproken over het verlies van een kindje voor 12 weken, maar het kan ook voor komen dat je het kindje na 12 weken verliest, er wordt dan gesproken van een late miskraam of een intra uterine vruchtdood (IUVD).

Wat is er te zien op een 8 weken echo?

We kijken dan of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Ook kunnen we zien of het gaat om een eenling- of meerlingzwangerschap. Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen).

Hoe groot is de kans op een miskraam in de eerste 12 weken?

Vaak wil je dan weten wat de kans is dat het misgaat met de zwangerschap. Zonder je specifieke situatie te weten, kunnen we daar een aantal algemene dingen over zeggen: Als je bloedverlies hebt in een jonge zwangerschap, tot 12 weken, is de kans op een miskraam 50%.

Wat moet je echt niet doen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
 • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
 • Zware dingen tillen.
 • Knellend ondergoed dragen.
 • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
 • Kattenbak verschonen.
 • Zonder handschoenen tuinieren.
 • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
 • Alcohol drinken.

Hoe lang mag je op je buik liggen zwanger?

Zolang je je comfortabel voelt, kun je gewoon op je buik slapen, aangezien je baby goed wordt beschermd door het vruchtwater. Je zult echter merken dat deze houding oncomfortabeler wordt naarmate je zwangerschap vordert.

Kan je je buik intrekken als je zwanger bent?

14 weken zwanger

Over je buik gesproken, is dat een zwangerschapsbuikje? Dat kan heel goed, want de bovenkant van je baarmoeder zit nu boven je schaambeen en kan je buik iets naar voren duwen.

Welke week begint je buik te groeien?

Groei buik van week tot week

In twaalf weken verdubbelt hij in grootte. Hij zit alleen nog diep in je bekken, waardoor je dit nauwelijks ziet. Week 13-16: na twaalf weken komt je baarmoeder boven je schaambeen uit en vanaf de vierde maand begint je zwangere buik zichtbaar te worden.

Hoe snel kan de dokter zien of je zwanger bent?

Na 24u kan de dokter vertellen of je zwanger bent of niet. Een dokter heeft beroepsgeheim. Die mag dus aan niemand vertellen dat je een zwangerschapstest hebt gedaan, ook niet aan je ouders.

Welke week groeit je buik het hardst?

Het begin van je zwangerschapsbuik! Week 13 t/m 20 In het tweede trimester begint je zwangerschapsbuik steeds sneller te groeien. Zo'n 15% van de gewichtstoename is in deze fase. Vanaf 13 weken kun je al een kleine buik zien.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.

Waarom mag je niet in de jacuzzi als je zwanger bent?

Vanaf week 32 van de zwangerschap raden wij het geheel af om nog in de jacuzzi te gaan. In een jacuzzi of hottub blijft het water namelijk lange tijd op dezelfde temperatuur, waardoor er makkelijk bacteriën in ontstaan. Vanaf week 32 van jouw zwangerschap hebben deze bacteriën meer kans om je lichaam binnen te dringen.

Hoe vaak gaat een zwangerschap fout?

Voor vrouwen van 30 tot 34 jaar ligt de kans tussen 10 en 15%. Voor vrouwen van 35 tot 39 jaar ligt het tussen 18 en 25%. Voor vrouwen van 42 jaar gaat het om meer dan 50%. Voor vrouwen vanaf 45 jaar is de kans 75% dat de zwangerschap misloopt.

Vorige artikel
Wie betaald de gastouder?