Hoe maak je de fles schoon - 24BabyTV

Waarom moet je flessen steriliseren?

Gevraagd door: Pieter Passchiers  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (22 stemmen)

Waarom en wanneer steriliseren? Vóór het eerste gebruik kan je best alle flessen en toebehoren steriliseren, om zo alle bacteriën te doden. Nadien volstaat het om ze na elk gebruik grondig te reinigen. Sterilisatie is wel nog steeds aanbevolen bij kinderen met een verlaagde weerstand, en bij kinderen die ziek zijn.

Is steriliseren nog nodig?

Vóór een eerste gebruik steriliseer je steeds alle flessen, spenen en toebehoren. Nadien is het bij een gezonde zuigeling, mits een grondige reiniging, overbodig om flessen en toebehoren nog te steriliseren.

Waarom moet je babyflesjes uitkoken?

Regelmatig fles uitkoken

Je maakt eventuele bacteriën en schimmels onschadelijk door de fles en speen regelmatig uit te koken. De eerste paar dagen doe je dit dagelijks, daarna wekelijks. Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water. Voeg af en toe een scheutje azijn toe om kalkaanslag te voorkomen.

Hoe vaak moet je babyflessen steriliseren?

Tot voor kort was de algemene regel dat je flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.

Waarom flessen sterilisator?

Om te voorkomen dat je kindje de bacteriën binnenkrijgt die op een flesje, een speentje of een onderdeel van een kolf kunnen blijven zitten, is het slim om deze spullen regelmatig te steriliseren. Dit kan met behulp van een sterilisator voor flesjes en speentjes.

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang moet je babyflesjes uitkoken?

De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.

Waarom moet je spenen uitkoken?

De eerste zes maanden moeten fopspenen elke dag gesteriliseerd worden. Nieuwe fopspenen moeten voor het eerste gebruik ook gekookt worden om ze te ontdoen van vuil en ziektekiemen.

Waarom BIBS niet uitkoken?

Een BIBS speen van 100% natuurlijk rubber mag je niet uitkoken in kokend water, magnetron of vaatwasser. Door een latex speen uit te koken tast je het natuurrubber aan, waardoor de speen sneller zal slijten. Het natuurrubber kan dan van kleur veranderen of plakkerig worden.

Kan een babyfles in de vaatwasser?

Babyfles schoonmaken

Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser. Een andere ergernis die vaak voorkomt, is dat de speentjes vol water staan na een rondje vaatwasser. Heel schoon is dat restwater natuurlijk niet.

Hoe vaak moet je een fles vervangen?

Wanneer babyfles en speen vervangen

Voor alle spenen geldt: controleer ze regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes en vervang een speen na ongeveer 6 weken. Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen.

Hoe flessen drogen na steriliseren?

Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan. Laat de flessen en spenen op een schone theedoek drogen.

Waar bewaar je uitgekookte flessen?

Hoe moet je de uitgekookte flessen bewaren? De uitgekookte flesjes kun je het beste bewaren op een afgesloten plek, bijvoorbeeld in de koelkast.

Waarom geen plastic flessen?

In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.

Wat gebeurd er met ingeleverde flessen?

De ingeleverde flesjes worden teruggestuurd naar een afvalverwerker voor recycling. Daar worden de flesjes gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe flesjes. Die worden weer gebruikt om dranken in te verpakken. Ze worden dus gerecycled en niet hergebruikt, zoals glazen bierflesjes.

Waarom geen glazen flessen?

Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel. Het is voor de producent veel makkelijker en goedkoper om de fles na afloop weg te laten gooien.

Waarom flesjes in de koelkast?

Bewaar je de voeding toch langer dan de algemene vuistregel? Dan bestaat er de kans dat bacteriën zich in rap tempo vermenigvuldigen in de voeding waardoor je baby ziek kan worden. Tip: bewaar je flessen meteen na het klaarmaken achterin de koelkast. Daar blijft de melk het beste gekoeld.

Kan een speen in de vaatwasser?

Maak fopspenen niet schoon in een vaatwasser. De agressieve reinigingsmiddelen die in vaatwassers worden gebruikt, beschadigen meestal het materiaal en maken het broos.

Welke stappen doe je na het steriliseren van de fles?

Na het steriliseren

Was je handen zorgvuldig alvorens de flessen en spenen op te nemen of neem een tang of propere keukendoek zodat je je niet verbrandt. Zet de flessen ondersteboven op een schone doek zodat ze kunnen uitlekken en afkoelen. Laat ze liefst drogen aan de lucht voor je ze opbergt.

Hoeveel minuten speen uitkoken?

Fopspenen uitkoken in een pan met water:

2. Breng het water aan de kook. 3. Laat de speen maximaal 3 minuten in het kokende water liggen.

Hoe lang steriliseren in kokend water?

Steriliseren in water

Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.

Kan je flesvoeding in koelkast bewaren?

Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.

Wat is het doel van steriliseren?

Sterilisatie is een proces dat alle micro-organismen op of in een voorwerp doodt of zodanig inactiveert dat de kans op de aanwezigheid van levende organismen per gesteriliseerde eenheid kleiner is dan één op een miljoen.

Welke leeftijd beste steriliseren?

Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid.

Hoe fles schoonmaken na voeding?

Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C. Maak het ventielsysteem schoon met het bijgeleverde reinigingsborsteltje.

Waarom een Dr Brown fles?

De flessen van Dr. Brown's helpen darmkrampjes, reflux, overgeven, boertjes en winderigheid te verminderen. Uit ervaring blijkt dat veel ouders de voorkeur geven aan deze flessen omdat ze voedproblemen helpen verlichten. Op deze manier wordt voeden een plezierige ervaring, zowel voor ouders als voor hun baby.

Vorige artikel
Is 30 minuten fietsen veel?
Volgende artikel
Wat is verplicht als je 18 bent?