Wat gebeurd er als ik het kind niet erkend?
Gevraagd door: dr. Willem Roose Msc | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.7/5 (56 stemmen)
Als de moeder haar toestemming voor de erkenning weigert, kan de vader een procedure starten bij de rechtbank om vervangende toestemming. Ook in dat geval kan de rechtbank het vaderschap gerechtelijk vaststellen door middel van een DNA-test.
Wat zijn de gevolgen als ik mijn kind niet erken?
Tussen u en uw kind ontstaat een juridische band (familierechtelijke betrekking). U moet het kind onderhouden (onderhoudsplicht) totdat het 21 jaar wordt. U en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen. U kiest (met de moeder) op het moment van erkenning de achternaam van uw kind.
Is het verplicht om je kind te erkennen?
Verplicht tot erkennen kind? De vader kan door de moeder niet verplicht worden het kind te erkennen. Wel kan zij gerechtelijk laten vaststellen wie de verwekker is, aan de hand van DNA test. De rechter kan een DNA test bevelen, in het belang van het kind.
Heb je recht op erfenis als je niet erkend bent?
Een buitenechtelijk of een niet-erkend kind is geen erfgenaam en zal om die reden niets erven. Dit kind kan alleen meedelen in de erfenis als het een verzoekschrift bij de rechtbank indient om het vaderschap gerechtelijk te laten vaststellen. Dan wordt het kind vanaf de geboorte alsnog een afstammeling van de erflater.
Kan een illegaal een kind erkennen?
U kunt een kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Vanaf 12 jaar heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.
Wat kan een vader zonder erkenning?
Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Kan moeder kind bij vader weghouden?
Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht voor vaders. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.
Welke personen uit het recht kunnen erfgenamen zijn?
Erfgenamen kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden, kennissen of een goed doel. De overleden persoon kan in het testament ook wettelijke erfgenamen hebben onterfd. Onterfde kinderen houden wel recht op hun legitieme portie. Dit is een geldbedrag dat zij zelf moeten opvragen.
Hoe kan ik mijn legitieme portie opeisen?
Indien u aanspraak wilt maken op uw legitieme portie, dient u dit te doen binnen een door een belanghebbende gestelde termijn of uiterlijk binnen vijf jaar na de dag van het overlijden van de erflater (overledene). Is er sprake van een langstlevende echtgenoot van de erflater dan kan een andere termijn gelden.
Wie heeft recht op legitieme portie?
De legitieme portie is de helft van het erfdeel waar kinderen recht op zouden hebben als er geen testament was. Je kunt als ouder je kind dus nooit helemaal onterven, een kind houdt altijd zijn/haar recht op de legitieme portie.
Kan je vaderschap weigeren?
Je kan er voor kiezen om zijn vaderschap niet te laten erkennen. Jij moet een document ondertekenen om hem toelating te geven tot erkenning van vaderschap. Deze weigering van jouw kant kan hij wel teniet doen door naar de familierechter te stappen. De rechter kan een DNA-test via bloedname bij je kindje afdwingen.
Kan vader erkenning eisen?
- de erkenner is de verwekker van het kind.
- de erkenner moet 16 jaar of ouder zijn.
- het kind heeft niet al twee juridische ouders.
Wat is een minimale omgangsregeling?
Een minimum omgangsregeling staat niet in de wet en bestaat dus eigenlijk niet. Wel hebben beide ouders het recht en zelfs de verplichting tot omgang met hun kind. Afhankelijk van de situatie wordt er een omgangsregeling vastgesteld, waarbij er in het bijzonder moet worden gekeken naar het belang van jouw kind.
Kan je een erkenning ongedaan maken?
- de erkenner is niet de biologische ouder van het kind, en;
- de moeder is niet eerlijk geweest over de verwekker van het kind, of;
- de erkenning heeft onder dwang plaatsgevonden.
Heeft erkenning terugwerkende kracht?
Erkenning heeft geen terugwerkende kracht. Dat betekent dat als u een kind na de geboorte erkent (bv. als het kind zes jaar is), u pas vanaf dát moment geldt als de juridische ouder van het kind.
Welke rechten heb je bij erkenning kind?
- Erkenning en ouderlijk gezag. ...
- Erkenning door (niet-)biologische ouder. ...
- Vervangende toestemming erkenning. ...
- Rechten van de vader bij erkenning. ...
- Recht op omgang. ...
- Recht op informatie en consultatie. ...
- Erkenning vernietigen. ...
- Overige rechten: ouderlijk gezag.
Is legitieme portie direct opeisbaar?
De legitieme portie is niet altijd direct opeisbaar. In ieder geval nog niet gedurende de eerste zes maanden na het overlijden van de erflater. De legitieme portie is ook niet opeisbaar wanneer de erflater een echtgenote achterlaat en geen testament had.
Kan ik mijn kindsdeel opeisen?
Het kindsdeel
Wanneer de andere ouder nog in leven is, krijgt hij of zij de hele erfenis. Het kind kan het kindsdeel niet direct opeisen, maar krijgt dit pas als de langstlevende ouder ook overleden is.
Wie moet legitieme portie betalen?
De legitieme portie is het minimum uit de nalatenschap van zijn ouders waar een kind recht op heeft, ook als het onterfd is. Alleen afstammelingen hebben recht op een legitieme portie. De partner en stiefkinderen niet. Het is een vordering in geld.
Wat zijn mijn rechten als erfgenaam?
Een erfgenaam neemt de rechten en de plichten van de overledene over: hij erft zijn bezittingen en schulden. Als de schulden groter zijn dan de waarde van zijn bezittingen, kan de erfenis dus negatief uitpakken. Iedere erfgenaam heeft het recht om zelf te beslissen de nalatenschap te aanvaarden of te verwerpen.
Wie erft van kinderloos echtpaar?
Wanneer uw getrouwd bent (of geregistreerd als partner) dan bepaalt de wet dat uw partner automatisch erfgenaam is. Echter, als de laatste van beiden overlijdt, dan erven alleen de bloedverwanten van deze persoon. De erfenis gaat dan naar de ouders, broers en zussen van de laatst overgebleven echtgenoot.
Hoe worden erfgenamen opgespoord?
In een testament staat wie de erfgenamen van de overledene zijn. Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR).
Heeft een moeder meer Rechten dan vader?
Veelal zal dit ook worden toegekend. De hoofdregel is namelijk dat gezamenlijk gezag in het in het belang van het kind is. Conclusie is dat vaders net zoveel recht op gezag hebben als moeders.
Is kind verplicht om naar vader te gaan?
De wet schrijft namelijk voor dat zowel de kinderen als de ouders recht hebben op omgang met elkaar. Ouders hebben zelfs de plicht om aan de omgang mee te werken. De rechter kan een ouder het recht op omgang met het kind slechts ontzeggen indien hiervoor zwaarwegende redenen zijn.
Wat te doen als ex kind niet meegeeft?
Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.
Hoe lang mag een baby niet poepen flesvoeding?
Welke wol voor babysokjes?