How to take your own Cervical Screening Test sample (for Aboriginal & Torres Strait Islander women)

Kan je zelf een uitstrijkje doen?

Gevraagd door: Roos Walsteijn  |  Laatste update: 8 december 2023
Score: 4.9/5 (5 stemmen)

Vrouwen kunnen de test thuis doen en hoeven niet meer voor een uitstrijkje naar de huisarts. Dat kan overigens nog wel. De methoden zijn volgens het RIVM even betrouwbaar. Het bevolkingsonderzoek wordt gedaan onder vrouwen van 30 tot 60 jaar.

Kan je zelf een uitstrijkje maken?

De zelfafnameset is een gemakkelijke manier om te onderzoeken of u HPV heeft. U krijgt er een gebruiksaanwijzing bij. Hierin ziet en leest u stap voor stap hoe u de zelfafnameset gebruikt. Met de zelfafnameset neemt u eenvoudig zelf thuis vaginaal materiaal af.

Wat kost een uitstrijkje op eigen verzoek?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.

Is zelftest uitstrijkje betrouwbaar?

Zelfafnametest is betrouwbaar

Er is in 2017 een grote studie uitgevoerd waaruit blijkt dat de zelfafnametest net zo betrouwbaar is als een uitstrijkje bij de huisarts. “Zo'n test wordt thuis gestuurd. Kun je op je gemak zelf een uitstrijkje maken en opsturen naar het laboratorium”, legt Bekkers uit.

Kun je baarmoederhalskanker zelf voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.

35 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederkanker?

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?
  • Bloedverlies (na de overgang)
  • Afscheiding die bruin van kleur is (na de overgang)
  • Bloedverlies tussen de menstruaties (voor de overgang)
  • Pijn en/of bloedverlies bij plassen.
  • Afvallen en vermoeidheid.

Hoe weet je dat er iets mis is met je baarmoeder?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Hoe lang geen seks voor uitstrijkje?

twee dagen voor het uitstrijkje niet onveilig (onbeschermd) vrijen.

Welke leeftijd uitstrijkje?

U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.

Wat zijn de symptomen van HPV virus?

De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, soms veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.

Kan je een uitstrijkje laten nemen bij de huisarts?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog.

Is het maken van een uitstrijkje pijnlijk?

Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een ongemakkelijk of vervelend gevoel geven als het speculum naar binnen gaat en als er cellen worden afgenomen.

Hoe vaak moet je een uitstrijkje laten nemen?

Als je geen klachten hebt en er geen afwijkingen in je vorige uitstrijkje werden gevonden, volstaat één uitstrijkje om de drie jaar. Alleen zo'n preventief driejaarlijks uitstrijkje wordt terugbetaald.

Hoe weet je of je baarmoederhals kanker hebt?

Met een inwendig onderzoek (een uitstrijkje) kunnen we baarmoederhalskanker al in een voorstadium ontdekken. U hebt dan (nog) geen kanker. Als de aandoening niet is behandeld in het voorstadium, dan kan een kwaadaardige gezwel (een tumor) ontstaan.

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Hoe snel krijg je baarmoederhalskanker?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Welke leeftijd komt baarmoederhalskanker het meest voor?

In 2022 bedroeg het aantal nieuw gediagnosticeerde gevallen van een invasieve vorm van baarmoederhalskanker 940 (0,11 per 1.000 vrouwen; voorlopige cijfers). Relatief de meeste nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden vastgesteld rond de leeftijd van 30 tot en met 34 jaar.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Hoe lang duurt een uitstrijkje?

U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker als u 30 jaar oud bent. Daarna ontvangt u iedere 5 jaar een uitnodiging tot en met 60 jaar.

Hoe voorbereiden op uitstrijkje?

Het is raadzaam om naar het toilet te gaan voordat het onderzoek plaats vindt. Een volle blaas of darm tijdens het onderzoek geeft soms een vervelend gevoel. Dat komt doordat een eendenbek of speculum wordt gebruikt om de vagina wijder te maken. De eendenbek drukt tegen uw blaas en darm aan.

Wat betekent pap 3 bij uitstrijkje?

PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden. U wordt doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra onderzoek. Meestal is er geen of een eenvoudige behandeling nodig. PAP 3b: de cellen wijken net iets meer af dan bij een PAP 3a.

Hoe vaak slechte uitslag uitstrijkje?

Hoe veel vrouwen krijgen een afwijkende uitslag na een uitstrijkje? Zo'n 75 procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een afwijkende uitslag. en dat is best veel.

Hoe voelt baarmoederkanker?

vaginaal bloedverlies of bruinige afscheiding als u al in de overgang bent geweest. onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.

Hoe voelt een ontstoken baarmoeder?

Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.