Waarom moet een baby achterstevoren in de auto?

Gevraagd door: James Willems  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (1 stemmen)

Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.

Waarom tot 15 maanden achterwaarts verplicht?

Het is belangrijk om je kindje zo lang mogelijk achteruit te vervoeren. Het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaarder, omdat ze in verhouding een zwaarder hoofd hebben. Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd.

Waarom kind omgedraaid in auto?

Veiliger voor hoofd en nek

Kinderen raken het vaakst gewond aan hoofd en nek door auto-ongelukken. In een achteruitkijkend zitje zijn de krachten op de nek van het kind bij een frontale botsing tot 5 keer kleiner dan in een vooruitkijkend zitje.

Hoe lang Maxi-Cosi achterstevoren?

Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen. Plaats de Maxi-Cosi tegen de rijrichting in, dus achterstevoren.

Wat is I-size veiligheidsnorm?

I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). Het is een garantie voor extra beveiliging in de auto.

Babyveilig.nl laat zien waarom de keuze voor de juiste autostoel zo belangrijk is !

17 gerelateerde vragen gevonden

Is I-size belangrijk?

De auto en het autostoeltje zijn beter op elkaar afgestemd. Zo hoef je niet meer uit te zoeken welk autostoeltje (met Isofix) in welke auto kan. Je kunt een autostoeltje met i-Size makkelijker bevestigen. Zo is de kans op fouten bij het plaatsen kleiner.

Hoe lang kind tegen rijrichting?

In i-Size zitjes moeten kinderen tot een leeftijd van 15 maanden altijd tegen rijrichting in worden vervoerd. De i-Size regelgeving voorziet momenteel nog niet in stoeltjes voor de grotere kinderen. Bij de oudere goedkeuringsnorm ECE-R44 zijn autostoeltjes ingedeeld in vijf groepen met een minimaal en maximaal gewicht.

Hoe lang mag een baby in een wipstoeltje?

Een wipstoeltje kun je gebruiken vanaf dat je baby een paar weken oud is tot zo'n 6 tot 9 maanden, op het stoeltje staat tot welk gewicht je hem kunt gebruiken.

Welke leeftijd mag een kind voorin de auto?

Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten. Let op: controleer altijd of je auto voorin een kinderslot heeft.

Is Isofix veiliger dan gordel?

Omdat het autostoeltje met Isofix direct aan de auto vastklikt, zit er vaak minder speling in dit bevestigingssysteem dan bij het gebruik van een gordel. Dit is over het algemeen veiliger.

Hoe kan ik zien of mijn auto Isofix heeft?

De beste manier om dat te controleren is door in de handleiding van je auto te kijken. Als jouw auto ISOFIX heeft, vind je een ISOFIX-logo of -label op je autostoel achterin de auto. Heb je je favoriete Maxi-Cosi ISOFIX-autostoeltje al gekozen, maar weet je niet zeker of dat in je auto past?

Hoe oud is een kind van 1.35 meter?

In Nederland en België moeten kinderen tot een leeftijd van 12 jaar, of wanneer ze een lengte van 135 cm hebben bereikt, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet, in een autostoel of op een zitverhoger zitten.

Hoe moet een Maxi-Cosi in de auto achterin?

Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.

Hoe lang mag een kind in de Maxi-Cosi?

Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.

Wat kun je doen met een baby van 2 weken?

Doen met je baby van 2 weken oud

Je baby geniet van jouw aanwezigheid en vindt het heerlijk om in je armen te liggen. Neem hem daarom lekker op je arm en geef hem een rondleiding door jullie huis. Ga alle kamers langs en vertel wat er allemaal te zien is. Hij kan nog niet goed zien, maar luistert graag naar je stem.

Waarom wipstoel niet goed is?

Door overmatig gebruik van wipstoeltjes komt het steeds vaker voor dat baby's afgeplatte schedels hebben of een asymmetrische houding. Per jaar zijn er 20.000 gevallen van baby's met een scheef hoofdje bekend, terwijl dit vroeger incidenteel voorkwam.

Hoe lang mag baby in Babybjorn?

Ergonomische wipstoel die natuurlijk schommelt zonder batterijen! Je baby kan rusten en spelen in onze wipstoeltjes. Geschikt vanaf de geboorte tot 2 jaar.

Waarom airbag uit bij kind voorin?

Gebruikt u een Maxi-Cosi op de voorstoel dan moet die tegen de rijrichting in gemonteerd zijn en moet u de airbag van de passagiersstoel uitzetten (zie instructieboekje auto). Ook bij kinderen tot 12 jaar kan het raadzaam zijn de airbag uit te schakelen omdat zij soms nog niet de juiste lichaamslengte voor de airbag.

Hoe lang in autostoel groep 0?

Voor baby's tot ruim 1 jaar: i-Size tot zo'n 75 cm of groep 0+ (tot 13 kg). Deze autostoeltjes plaats je omgekeerd. Je kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Dit geeft meer steun aan het hoofd en de nek van je kind bij een frontale botsing.

Hoe lang mag een baby in de Cybex?

Cybex Cloud Z i-Size Baby Autostoeltje Burnt Red

Het Cybex Cloud Z i-Size Baby Autostoeltje is geschikt voor baby's vanaf geboorte tot 13 kg (45 tot 87 cm). Het autostoeltje is 15% lichter dan z'n voorganger (de Cybex Cloud Q) en voldoet in combinatie met de apart verkrijgbare Isofix base aan de i-Size veiligheidsnorm.

Hoe groot moet een kind zijn om zonder stoelverhoger?

Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.

Wat is een goede stoelverhoger?

De Titaniumbaby Zitverhoger Booster iSafety! is uit ons uitgebreide onderzoek gekomen als de beste zitverhoger voor in de auto van 2022. Deze stoelverhoger is geschikt voor kinderen van 3 tot ongeveer 12 jaar. Deze zitverhoger biedt een hoog zitcomfort door de comfortabele armsteunen.

Wat is de veiligste plaats in de auto voor baby?

Plaats de autostoel rechts achterin de auto

In het midden achterin is de veiligste plek, omdat je kindje bij een botsing dan het verst verwijderd is van de klap. Dit is alleen niet altijd mogelijk, omdat in het midden vaak te weinig plek is voor een autostoeltje.