OB-GYN's C-section Recovery: First 2 weeks | Pain, Incision, & Abdominal Binder tips!

Hoe voel je je na keizersnede?

Gevraagd door: Maaike Akin AD  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.6/5 (27 stemmen)

De eerste dagen na de keizersnede De eerste dagen ben je vaak nog slap en wat duizelig als je opstaat; dat wordt daarna steeds minder. Na één of twee dagen beginnen je darmen weer te werken. Je buik is vaak nog opgezet en je kunt pijnlijke krampen hebben. De dag na de operatie begin je meestal met eten.

Welke dag meeste pijn na keizersnede?

Vooral de eerste dagen heb je vaak veel last van de hechtingen en van pijn in je buik. Als je een algehele narcose hebt gehad, voel je je vlak na de keizersnede bovendien misselijk en bibberig. Net als bij een natuurlijke bevalling kun je ook bloedverlies hebben.

Hoe lang doet een keizersnede pijn?

Pijn aan de wond neemt na 2 weken meestal af. Masseer je wond regelmatig. Als wond droog is en je geen vaginaal bloedverlies meer hebt mag je in bad.

Hoe lang duren naweeen na keizersnede?

Gemiddeld duren ze 3 tot 4 dagen. De naweeën zijn gelukkig niet alle dagen even intens. Je zult merken dat ze steeds meer afnemen. Het duurt zes weken voordat je baarmoeder volledig hersteld is, daardoor kan je soms nog wat lichte krampen voelen.

Hoe lang blijft buik gevoelig na keizersnede?

Omdat bij de operatie de zenuwen in de buikhuid zijn doorgesneden, kan u lange tijd een doof gevoel rond het litteken houden. Boven dit gebied is er dikwijls halverwege de navel een gebied dat juist extra gevoelig is. Vaak is pas na zes tot twaalf maanden het gevoel in de buikwand weer normaal.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe het beste slapen na keizersnede?

Opstaan en uit bed komen

Probeer wat voor u het minst pijnlijk is. Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen.

Hoe herstel je het snelst van een keizersnede?

Doe dan rustiger aan.
  • Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week.
  • Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken.
  • Doe geen zwaar huishoudelijk werk in de eerste 6 weken.
  • Ga nog niet sporten in de eerste 6 weken.
  • Rij geen auto zolang je je nog niet goed kunt concentreren of nog pijn hebt bij bewegen.

Heb je veel pijn na keizersnede?

Kort na de keizersnede heb je pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijg je pijnstillers. Je buik doet vaak pijn, niet alleen rond het litteken maar ook hoger, tot aan je navel. Bij het hechten van de huid gebruiken we meestal materiaal dat uit zichzelf oplost.

Hoeveel dagen na keizersnede poepen?

Het kan na de bevalling een paar dagen duren voor je ontlasting weer op gang komt. Hier zijn verschillende oorzaken voor: je darmen hebben bijvoorbeeld weer meer ruimte en je beweegt vaak minder dan normaal. Ook kan het zijn dat het poepen tijdens de zwangerschap al lastiger ging dan anders.

Hoe lang na keizersnede uit bed?

Bij een geplande keizersnede wordt u ongeveer 7 uur na de operatie aangemoedigd om uit bed te komen. Dit zal het risico op complicaties zoals trombose verkleinen. Na een keizersnede tijdens de bevalling zal dit iets langer duren en zult u binnen 24 uur uit bed komen.

Wat trek je aan na een keizersnede?

Draag losse, comfortabele kleding die de wond niet irriteert, en ondergoed dat hoger zit dan de wond (zodat het elastiek er niet op drukt). Leg de dagelijkse benodigdheden van jou en de baby (eten, kleding, toiletartikelen, serviesgoed) binnen handbereik, zodat je je niet hoeft uit te rekken of te bukken.

Hoe ziet je buik eruit na een keizersnede?

Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen

Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie. Was het maar zo. Veel vrouwen hebben daarom na de bevalling een lossere buikhuid.

Hoe lang mag je geen traplopen na keizersnede?

De eerste zes weken niet sporten, daarna de sportactiviteit rustig opbouwen. Fietsen, wandelen en traplopen mag in principe direct na ontslag uit het ziekenhuis.

Hoe lang blijf je bloeden na een keizersnede?

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed.

Wat zijn de nadelen van een keizersnede?

Wat zijn de nadelen van een keizersnede?
  • U heeft een grotere kans op: ontsteking van de wond. ...
  • U kunt problemen krijgen door de verdoving.
  • U kunt problemen krijgen bij het herstellen na een keizersnede.
  • Er zijn risico's als u later weer zwanger wordt.
  • Er is een risico dat de ademhaling bij de baby moeilijker op gang komt.

Hoe vaak traplopen na keizersnede?

Voorkom traplopen. Dit kan je in de eerste zes weken het beste vermijden. Tip: Wil je toch even naar beneden, ga dan 1x per dag naar beneden en 1x per dag naar boven.

Hoe snel naar huis na keizersnede?

Meestal mag u na 24 tot 48 uur na de keizersnede naar huis.

Waarom niet bukken na keizersnede?

Door de wond in uw buik kan ook het bewegen, in en uit bed komen, lopen, bukken en tillen moeilijker worden. Om u te helpen staan er houdings- en bewe- gingsadviezen in de folder, die het ongemak bij het bewegen kunnen verminderen. De baarmoeder blijft na een keizersnede wat langer 'vergroot' dan na een beval- ling.

Wat mag je eten na keizersnede?

De keizersnede is een grote buikoperatie, daarom moet je na de keizersnede rustig aan doen met eten en drinken. Na de operatie mag je eerst af en toe een slokje drinken. Het benodigde vocht krijg je via het infuus.

Wat mag je niet doen na een keizersnede?

Ook moet u geen pijn meer hebben (u moet een noodstop kunnen maken). Meerijden mag wel, maar maak geen lange tochten (maximaal 2 uur); niet zwemmen gedurende de eerste 6 weken/ tot de eerste controle op de polikliniek in verband met infectiegevaar; geen zwaar huishoudelijk werk verrichten gedurende de eerste 6 weken.

Hoeveel uren kraamzorg na keizersnede?

Normaal gesproken is de kraamzorg er voor 8 dagen gerekend vanaf de geboorte. Elke nacht doorgebracht in het ziekenhuis wordt in mindering gebracht op het totaal aantal dagen. Met een medische indicatie kan de zorg worden verlengd tot 10 dagen.

Hoe heftig is een keizersnede?

Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt.

Hoe verzorg je een keizersnede?

De eerste dagen na je bevalling kan de wond nog flink pijn doen en bloeden. Maak je wond daarom dagelijks goed schoon met lauw water (zonder zeep) en dep de wond zacht droog met een gaasje. Je kunt je litteken na ongeveer twee weken verzorgen met een speciale littekencrème of zalf, of een neutrale crème of huidolie.

Hoe lang duurt een keizersnede?

De gynaecoloog maakt een snee in de buik en baarmoeder en haalt het kind daardoor naar buiten. Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.

Hoe weet je of je verklevingen hebt na keizersnede?

Ook kunnen de verklevingen bij veel vrouwen darmklachten veroorzaken doordat de darm minder beweeglijk is. Als gevolg van deze verklevingen kan diarree, winderigheid, buikpijn, een opgezette buik, misselijkheid of verstopping zich uiten.

Volgende artikel
Hoe laat je je moeder ja zeggen?