Kinderen die werken in een fabriek | Welkom in de IJzeren Eeuw

Waarom moesten kinderen vroeger werken?

Gevraagd door: Jenna Walter  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (64 stemmen)

De kinderen moesten dit doen omdat anders het gezin te weinig eten hadden om te kunnen overleven. De kinderen van boeren moesten bijvoorbeeld helpen op het land waar zij in de zomer en lente hielpen met het oogsten. In de winter en herfst hielpen de kinderen in de huisnijverheid.

Waarom was kinderarbeid vroeger normaal?

In de negentiende eeuw groeit de industrie hard in Nederland. Fabriekseigenaren maken gebruik van kinderarbeid omdat kinderen weinig kosten. Arme ouders laten hun kinderen werken om rond te komen. Het verzet tegen kinderarbeid groeit vanwege de slechte werkomstandigheden.

Waar komt kinderarbeid nog steeds voor?

In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw. Bijna 48 miljoen kinderen werken in de dienstverlening of industrie.

Waarom doen kinderen aan kinderarbeid?

Waarom moeten kinderen werken? Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Ook kinderhandel is een groot probleem. Meestal werken kinderen omdat hun ouders niet genoeg verdienen.

Wat zijn de nadelen van kinderarbeid?

Zeker omdat in de landen waar kinderarbeid voorkomt ouders veel kinderen hebben, is dat van belang voor de ouders. *Kinderarbeid is slecht voor de gezondheid. Kinderen moeten meestal de hele dag hetzelfde zware werk doen. Vaak ook nog in donkere benauwde ruimtes.

20 gerelateerde vragen gevonden

Is kinderarbeid gevaarlijk?

Bij kinderarbeid gaat het om werk dat kinderen beroofd van hun kindertijd en hun recht op scholing. Deze vorm van uitbuiting van kinderen is schadelijk voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. UNICEF hanteert de definitie van de International Labour Organization als het gaat om kinderarbeid.

Wat gebeurt er als kinderarbeid stopt?

Kinderarbeid houdt armoede in stand. Het bestrijden ervan biedt duurzame ontwikkeling en betere kansen voor iedereen. Vanuit deze visie zet Stop Kinderarbeid zich wereldwijd in voor goed, formeel dagonderwijs voor kinderen en zeker inkomen voor volwassenen. Een wereld zonder kinderarbeid is mogelijk.

Waarom is kinderarbeid gevaarlijk?

Kinderarbeid heeft gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Omdat kinderen makkelijk uit te buiten, goedkope arbeidskrachten zijn, worden zij eerder ingehuurd dan volwassenen. Daarmee leidt kinderarbeid tot lagere lonen en hogere werkloosheid onder volwassenen.

Welke organisaties doen iets tegen kinderarbeid?

Stop Kinderarbeid is een coalitie van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Mondiaal FNV, Hivos, ICCO Coöperatie en Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Welk land heeft de meeste kinderarbeid?

Waar komt kinderarbeid voor in de wereld? Wereldwijd werken er 168 miljoen kinderen als kindarbeider. Hieronder enkele voorbeelden van landen waar kinderarbeid nog voor komt: • India: India is het land met de meeste kindarbeiders. Daar werken zo'n 4,5 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar.

Waar begon kinderarbeid?

Kinderarbeid komt met name voor in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Kinderen worden niet alleen in de landbouw en familiebedrijven ingezet, maar ook als goedkope arbeidskrachten in fabrieken en weverijen.

Is kinderarbeid verboden in de hele wereld?

Sinds het wetje van Van Houten uit 1874 is fabrieksarbeid door kinderen jonger dan 10 jaar in Nederland verboden. Heel wat jaren later, in 1989, werd kinderarbeid verboden door de International Labour Organization (ILO) en het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Hoe was de kinderarbeid vroeger?

Vroeger waren de mensen erg arm. En daarom werden ook de kinderen naar de fabriek gestuurd om geld te verdienen. Kinderen moesten 6 of 7 dagen in de week iedere dag van 9 tot 16 uur werken voor soms maar 10 cent per dag. In 1860 werkten een half miljoen Nederlandse kinderen in fabrieken.

Wat kun je zelf doen tegen kinderarbeid?

Als je minder kleren koopt, kun je er per stuk wat meer aan uitgeven en dan is de kans dat er kinderarbeid of uitbuiting in het spel was, kleiner. Organiseer eens een ruilfeestje, of koop tweedehands! Vraag eens aan de kassa waar de kleren die zij verkopen, gemaakt worden.

Wat wordt er wereldwijd gedaan tegen kinderarbeid?

Als grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld zet Save the Children zich onvoorwaardelijk in om het probleem van kinderarbeid aan te pakken. Daarvoor bestaat geen hapklare oplossing. Maar we kunnen wel belangrijke stappen zetten om de situatie van kinderen op dit gebied te verbeteren.

Hoe kan je kinderarbeid voorkomen?

Kinderarbeid kan niet worden uitgebannen door het simpelweg te verbieden. Er moet gewerkt worden aan alternatieven voor de kinderen en hun ouders. Alle kinderen moeten onderwijs kunnen volgen. Er zijn ook banen nodig waarmee volwassenen een behoorlijk loon verdienen, zodat ze hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

Wat doet de politiek tegen kinderarbeid?

Daarom kwamen wij vorig jaar met de Wet Zorgplicht Kinderarbeid, die nu voorligt in de Eerste Kamer. Deze wet vraagt – kort gezegd – aan bedrijven om binnen hun mogelijkheden er alles aan te doen kinderarbeid te voorkomen. Dat is gek genoeg nog altijd niet wettelijk geregeld.

Is er een oplossing voor kinderarbeid?

Voor moeders zijn spaar- en leengroepen opgericht. Zo kunnen ouders beter voorzien in onderwijs, voeding en gezondheidszorg, zodat kinderen minder risico lopen om uit hun vertrouwde omgeving te (moeten) vertrekken.

Hoe lang is er al kinderarbeid?

Kinderarbeid bestaat al net zolang als de mensheid bestaat. In de prehistorie gingen kinderen vaak mee op jacht of hielpen ze bij het verzamelen van voedsel om te overleven. Bij de eerste boeren hielpen ze op het land, in huis en bij het verzorgen van de dieren.

Welke vormen van kinderarbeid komen voor?

Soorten kinderarbeid
  • In de textielfabriek werken door kleding te maken.
  • In de industrie werk te doen door tapijten te knopen.
  • Op het land te werken op plantages of rijst en mais velden.
  • In de mijn werken door stenen klein te hakken.
  • In de dienstverlening te werken dor schoenen te poetsen.

Welke kledingmerken doen aan kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Wie heeft het Kinderwetje bedacht?

In 1874 dient de liberale politicus Samuel van Houten een initiatiefwet in tegen 'overmatigen arbeid en verwaarlozing van kinderen'. Deze wet verbiedt de arbeid van kinderen tot twaalf jaar in werkplaatsen en fabrieken.

Hoe is kinderarbeid verdwenen uit Nederland?

Nederland was vóór 1870 een land van handel en (vooral) landbouw. Pas in 1900 werkten in de industrie meer mensen dan in de landbouw. Veel historici stellen dan ook dat de kinderarbeid verdween door de industrialisatie en niet door het Kinderwetje.

Is er kinderarbeid in Europa?

In 4 landen die lid zijn van de Europese Unie komt toch nog kinderarbeid voor. Niet in Nederland of België, maar wel in de armere landen zoals Griekenland, Portugal, Italië en Spanje. Maar ook in Engeland is kinderarbeid geen uitzondering. In Spanje wordt het aantal werkende kinderen op 100.000 geschat.

Hoeveel kinderen zijn wereldwijd het slachtoffer van kinderarbeid 2021?

73 Miljoen kinderen verkeren in een gevaarlijke werksituatie. Deze cijfers publiceerden de ILO en UNICEF op de Werelddag tegen kinderarbeid, 10 juni 2021. Volgens de ILO en UNICEF lopen nog eens miljoenen kinderen het risico om in kinderarbeid te belanden als gevolg van de Covid-19-pandemie.